Dodaj komentar

Zapošljavanje podobnih, a ne sposobnih će nas skupo koštati

ljubuski.info

Kada je Andrea Dorić, kadar Socijalističke partije, potvrdila da je uz podršku stranke došla na funkciju izvršnog direktora "Puteva Republike Srpske" i člana Upravnog odbora Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge, izazvala je oštru polemiku u javnosti.

No, jesmo li čuli nešto novo, ili ono što smo već znali? Pitanja je bezbroj, a odgovor je: da ćemo samo, kada budemo imali pravosudne epiloge političkih korupcija kojima svjedočimo, znati da pojedinac na vlasti nije jači od sustava.

Ležerno priznanje Andree Dorić da je istovremeno stigla do dvije rukovodeće funkcije u javnim poduzećima, uz podršku Socijalističke partije koju je napuštala, a zatim joj se vraćala, izazvalo je salvu reakcija u masovnim medijima. Od glasnih negodovanja do konstatacija da nismo čuli ništa novo.

Damjan Ožegović u ime NVO "Transparency international" ocjenjuje da odavno ne živimo u društvu koje počiva na principima odgovornosti i transparentnosti. Naprotiv.
Čak i kada imamo konkurse, oni se raspisuju tako da odgovaraju poslodavcima, da oni biraju ljude koji su podobni, a ne one koji su najbolji, kazao je Ožegović.

Novinar Zoran Krešić iz Mostara dijeli mišljenje kako u Bosni i Hercegovini odavno imamo narušene norme civiliziranog ponašanja, uz naglašenu ocjenu da izjava Andree Dorić, koliko god da je pogrešna, nije začuđujuća.
Ja aplaudiram ženi što je bila makar iskrena. Svi mi drugi smo licemjerni. Dakako, to ne odobravam. To nije normalna stvar, treba popravljati, ispravljati, doći do društva u kojem ne treba telefonom završavati zaposlenje i sl. Do tada, ne treba se čuditi ovakvim izjavama, objašnjava Krešić.

Rješenje je biranje sposobnih, a ne podobnih, te kadrovsko jačanje institucija, kaže Tanja Topić, analitičarka iz Banja Luke.
Tek kada budemo imali pravosudne epiloge političkih korupcija kojima svjedočimo, znat ćemo da pojedinac na vlasti nije jači od sustava, zaključuje Topić.

Međunarodna zajednica je na početku očistila institucije od politički podobnih i vremenom smo ponovo došli do jačanja političkog aparata, kazao je Srećko Latal, politički analitičar.

Zapošljavanje prema političkom ključu, koji građani postupno odobravaju kao prihvatljiv model, dugoročno urušava temelje Bosne i Hercegovine, i mogao bi nas skupo koštati kada dođe vrijeme za plaćanje računa.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
9
6
1

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari