Božićni arheološki poklon

ljubuski.info

Kad me jučer nazvao moj prijatelj i veliki zaljubljenik u arheologiju Vinko Herceg, u treptaju njegova glasa i želje da neko vrijeme provedemo na ljubuškom arheološkom lokalitetu Velike Stine, znao sam da je opet proradila meni dobro poznata njegova intuicija.

Nismo se razočarali, Vinko je nakon sat vremena pažljivog prebiranja pored rijeke Vrioštice pronašao vrlo vrijedan artifakt iz vremena neolitika.

O svemu smo isti tren obavijestili službene osobe za arheološko ljubuško blago, a naše ushićenje i veliki Božićni arheološki dar želimo podijeliti s vama.

Radi se o vrlo starom dijelu keramičke posude na kojoj se vidi utor za kožni remen.

Posuda je stara oko 6.000 godina, pripadala je prvim narodima i njihovoj kulturi koji su tek počeli živjeti u tim prvim organiziranim zajednicama. Gradili su nastanbe od drveta, blata i kamena, pripitomljavali divlje životinje i počeli uzgajati žitarice u plodnom ljubuškom polju!

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Krešo Vujević

Glas naroda

Rupa i obrada je prefina za toliku starost.

Iz tvog komentara isčitavam ljubomoru!

Smatraš se pozvanim stručnjakom za arheologiju, trebali bi po tebi sve uredno okolčit, i pincetama prebirati.
Ova su dvojica entuzijasta izvadili sa dna Vrijoštice ovaj materijal i pažljivo prebiraju i sve evidentiraju.
Ne pišu projekte i ne izvlače novac iz proračun za svoj trud, a ako se netko pojavi bez njihova znanja da čeprka mogao bi ostati bez prstiju.

Nisam mislio ništa pisat,ali ovo po prstima je već, preveć!
Šta je ovo, njihovo?, babovina, ili možda kupili ili im neko dozvolio da samo oni mogu istraživat, aje ne prhdite

Trebalo bi tebe pitati i one (čast izuzecima) što mašu diplomom i ovakve nalaze prodaju po Njemačkoj.
Ova su dvojica dovoljno stručni i pošteni, dokazani u Domovinskom ratu kao časni branitelji, a gdje ti sebe vidiš?

Diploma, jugoslovenska, bio u ratu, i opet odkuda vam pravo da imate ekskluzivno pravo na nekakva iskapanja. I kažeš, pošteni, pa neka ste, ali zna se ko šta može i smije radit. Ja sebe ne vidim u tim stvarima, ali ne vidim ni vas.

Već si napisa prvi komentar.

Prvi stigli na lokaciju, kao kada se traži zlato

Koja ljubomora pa to je nevjerovatno! Umisto da budemo ponosni da ljudi pronlaze ovakve stvari ulazu vrijeme i trud, kod nas se odmah od nadje par osoba (da ih ne nazivam svakakvim nadimcima) koje odmah omalovazavaju. Kresu (Osobno ga ne poznam) mozda i netreba „volit“ ali prateci njegov rad, tekstove i sto je covik do sada prosao (ratni put, znanstvene radove i sl.) svakako treba postovat!

koji su to ljubušaci uhićeni zbog krađe sa rimskih iskopina u tomislavgradu

Mene interesuje bili mi to prodali i za koliko.

Prije 6000 g.nije bio glinčarski točak,bar ne na našim prostorima, već se sve obrađivalo ugrubo lipljenje i izglančavanjem.Ovaj predmet ima prefinu obradu za taj period.Možda kojih 50-100 godina ali ne više.

To je komad ćikare koju je bacila moja baba u vodu .

Bez stručnog vještačenja netko da daje sebi za pravo javnosti prezentirati starost nekog pronađenog dijela predmeta je više nego smiono, da ne kažem b. u. dalasto.....

E sad je pitanje kome više vjerovati, ovoj dvojici koji se iz ljubavi bave 20 godina arheologijom, javno objavljuju što pronađu i predaju u naš muzej ili mnogima koji pod krinkom diplome dilaju ovakve starine?
U ostalom, arheološku znanost su još davno osnovali pljačkaši grobova kako bi ozakonili ono što pljačkaju.
Puno je naših nalaza sa ljubuških lokaliteta završilo u Sarajevu i zemaljskom muzeju, malo se njih spominje da pripadaju Ljubuškom.
Pametnom dosta!!

Ma to je baglama od peći na ložu. Od gusa

Nije nego je ovo semering od Agrije ili pojaćeg motora.

Božićni arheološki poklon
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari