Svečanom sjednicom proslavljen Dan Grada Ljubuškog

ljubuski.info

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Ljubuški koja je održana danas u hotelu Bigeste završena je ovogodišnja proslava Dana grada Ljubuškog.

Sjednici su, uz gradonačelnika Vedrana Markotića, predsjednika Gradskog vijeća Tihomira Kvesića i gradskih vijećnika, nazočili gosti i uzvanici iz političkog, vjerskog i društvenog života Bosne i Hercegovine i Hrvatske, među kojima predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, ministar vanjskih i europskih poslova RH Goran Grlić Radman, predsjednik Vlade F BiH Nermin Nikšić, dopredsjednik Vlade i ministar financija Toni Kraljević, ministri u Vladi Vojin Mijatović, Andrijana Katić i Nasiha Pozder, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, predsjednica F BiH Lidija Bradara, Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, župan Splitsko dalmatinske županije Blaženko Boban, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, gvardijan i župnik Franjevačkog samostana na Humcu fra Dario Dodig.

Predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić je na početku svečane sjednice pozdravio goste, a gradonačelnik Vedran Markotić podnio izvješće o svim infrastrukturnim, gospodarskim, kulturnim i sportskim projektima koji su učinjeni u proteklom razdoblju, uz prezentaciju planova i strateških projekata koji se planiraju u sljedećem razdoblju.

Gradonačelnik Markotić je pozdravio sve goste i zahvalio svima što su svojim dolaskom na ovu svečanu sjednicu uveličali proslavu Dana grada Ljubuškog.

U kratkom obraćanju Markotić je istaknuo da gradska vlast u suradnji s Vladom Županije Zapadnohercegovačke nastoji unaprijediti i olakšati život građana u svim oblastima života, ali da je poseban naglasak stavljen na demografiju i demografske mjere.

„Trudimo se što više sredstava usmjeriti za pomoć obiteljima s djecom kroz konkretne novčane pomoći i poticaje, opremanje novorođene djece, jednokratne novčane potpore studentima, tako i raznim subvencijama poput prijevoza učenika ili radom vrtića Ponosan sam što se kroz vrlo kratko vrijeme pokazalo kako sve ove mjere imaju smisla“, naglasio je, među ostalim, Markotić.

Nakon njegova obraćanja, nazočne je s par prigodnih riječi pozdravio gvardijan Franjevačkog samostana Humac, fra Dario Dodig. Fra Dario se posebno osvrnuo na život i djelo ovogodišnjeg dobitnika Nagrade grada Ljubuškog za životno djelo – fra Bonifacija Rupčića.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Goran Grlić Radman je prenio čestitke predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koje je uputio povodom proslave Dana grada Ljubuškog. Istaknuo je da je prioritet RH regionalna stabilnost jugoistoka Europe, zapadnog Balkana, a prije svega BiH.

“Zahvaljujući prvenstveno Hrvatskoj BiH je dobila kandidacijski status i otvaranje pregovora s EU. Apeliram i na političke lidere ovdje da urade sve kako bi BiH što prije dobila kandidacijski status. Ja sam uvjeren da će se to sigurno dogoditi na čelu s predsjednicom Vijeća ministara Borjanom Krišto. Hrvatska je prva podržala neovisnost BiH. Hrvatskoj je u nacionalnom interesu teritorijalna cjelovitost, teritorijalni integritet i neovisnost suverene BiH.

Jedino pravedni izborni zakon koji će potvrditi jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana može jamčiti dugoročno političku stabilnost i istinsku funkcionalnost BiH. Bitno je osigurati ravnopravnost jer jedino ravnopravnost može biti jamstvo života BiH.

Ne može nitko nekom drugom birati političke predstavnike u vlasti. Hrvatski nacionalni interes je stabilnost BiH i naša je ustavna obveza brinuti i skrbiti za hrvatski narod u BiH Nama je u interesu da su svi narodi i ostali građani u BiH ravnopravni. Ali mi se ne možemo pomiriti s činjenicom da to nije slučaj s hrvatskim narodom što, među ostalim, i vidimo u razgovoru s predstavnicima hrvatskog naroda“, kazao je, među ostalim, Radman.

Govoreći o južnoj plinskoj interkonekciji Radman je naglasio da južne plinske interkonekcije ne može biti bez Hrvatske.

„Hrvatska je energetsko čvorište. U razgovoru s američkim političkim predstavnicima usuglasili smo da je konačni cilj ekonomska neovisnost o ruskom plinu. U tome smo se složili. No možemo razgovarati o načinu, modelima. Međutim, do rješenja se dolazi dogovorima, ne pritiscima.

Tako mi nismo bili zadovoljni načinom da se u demokratskoj zemlji vrši pritisak ni na Dragana Čovića kao predsjednika HNS BiH ni na HNS. Mi ne možemo podržati način da im se prijeti sankcijama i da se na njih vrše drugi pritisci. Tako da predsjednik Čović ima našu potporu, ima naše povjerenje, iako to možda zadnjih dana nije bilo toliko jasno, ja to sada kažem jasno i da to znate“, naglasio je Radman.

Istaknuo je i brojne investicije RH u BiH ne samo u projekte značajne za hrvatski narod već i u projekte koji će služiti i ostalim građanima BiH.

Predsjednik Vlade F BiH Nermin Nikšić je čestitao Dan grada Ljubuškog posebno pozdravljajući Dragana Čovića i Lidiju Bradaru s kojima, kako je rekao, u posljednje vrijeme najviše surađuje. Nakon toga Ljubuškom se zahvalio na dopremijeru i ministru financija Toniju Kraljeviću, čovjeku koji ga je, kako je naglasio, u kratkom vremenu oduševio i kojega doživljava kao iskrenog prijatelja i brata i s kojim odlično surađuje, pa je konstatirao da je Vlada F BiH sve odluke koje je donijela u posljednjih devet mjeseci donijela jednoglasno.

Donijela je na način da se razgovaralo, dogovaralo, tražio kompromis i na kraju se uvijek taj kompromis nalazio. Rekao je da je to sigurno nešto što će se nastaviti i u budućnosti. Obećao je nastavak suradnje s gradskom administracijom u Ljubuškom, ali i ostalim gradovima i općinama u BiH, kako bi pokazali da je trenutna Vlada doista Vlada cijele F BiH.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović čestitao je Dan grada Ljubuškog ističući da je danas zadovoljstvo biti u Ljubuškom i podijeliti radost s nazočnima u hotelu „Bigeste“, ali i svim ostalim građanima Ljubuškog. Naglasio je da je Ljubuški primjer nečega što treba slijediti.

„ Ono što me danas čini ponosnim, da evo predstavljam jedan dio politike hrvatskog naroda u BiH i da zajedno možemo svjedočiti da demografska strategija koju smo postavili kao dio politike HNS BiH se može na najbolji način isčitavati kroz rezultate koje imamo u našem Ljubuškom, a dao Bog sve više općina i gradova da mogu slijediti slične rezultate“, kazao je Čović.

Zahvalio se Toniju Kraljeviću i ostalim ministrima u Vladi F BiH što su uspjeli pokazati jednu novu dimenziju u razmišljanjima kako treba voditi politiku u BiH.

Posebno je naglasio da za Hrvate u BiH postoji samo jedna politika, a to je ona koju danas slijedimo, preko Zagreba, Bruxellesa do Washingtona. „Ni jedna druga, neka ostane zapisano“, istaknuo je Čović.

Povodom Dana Grada Ljubuškog na adresu Gradske uprave stigle su brojne čestitke, a na ceremoniji proslave izdvojena je jedna od njih.

Tu čestitku je uputio liječnik i sveučilišni profesor, ekspert iz forenzične genetike i predsjednik znanstvene organizacije International Society of Applied Biological Science (ISABS) Dragan Primorac, porijeklom iz ljubuškog mjesta Kašče.

Pri kraju sjednice gradonačenik Vedran Markotić i predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić uručili su javna priznanja Grada Ljubuškog za 2023. godinu.

Godišnju nagrada Grada Ljubuškog dobio je Hospicij Božanske milosti

Priznanje se dodjeljuje za izniman doprinosu u utemeljenju i razvoju palijativne skrbi u Hercegovini, holističkom pristupu pacijentu u terminalnoj fazi bolesti, te očuvanju dostojanstva na kraju ovozemaljskog života i potpori obiteljima najsiromašnijih i najteže oboljelih osoba grada Ljubuškog, kao i cijele Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Ravnatelju Doma zdravlja Ljubuški dr. Ivanu Landeki i glavnoj sestri Marijani Mucić nagradu su uručili predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić i gradonačelnik Vedran Markotić.

Nagradu Grada Ljubuškog za životno djelo dobio je fra Bonicije Rupčić, posmrtno.

Priznanje se dodjeljuje za požrtvovnost, skromnost i ljubav prema Crkvi i narodu tijekom pedesetšestogodišnjeg redovništva i pedesetogodišnjeg svećeništva.

Fra Bonicije posebnu hrabrost pokazuje tijekom 40-ih i 50-ih godina prošloga stoljeća koje za fratre u Hercegovini predstavlja najteže razdoblje. Također, Fra Bonicije je među najzaslužnijima za otkrivanje Rimskog vojnog logora Bigeste na lokalitetu Gračine – Humac koji spada u vrijednu kulturno-povijesnu baštinu Grada Ljubuškog.

Nagradu je primio, u ime Franjevačkog samostana na Humcu, gvardijan i župnik fra Dario Dodig, a uručili su je predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić i gradonačelnik Vedran Markotić.

U ime nagrađenih zahvalio se ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški Ivan Landeka.

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Radio Ljubuški

Glas naroda

Ništa za ćiriličara nikakva nagrada a zaslužan je za uvođenje ćirilice u sva sela i gradove gdje je nikad nije bilo ni za vrijeme Jugoslavije!

Zato današnjom "domoljubima" Tito i nije valja.Ovi sve rasprodaše narod rastraše i ćirilicu uvedoše

“Kad propadne i potone sav svijet i sve države, vjeruj, ovi će Dario Dodig plivati, kao zejtin, po vrhu”. Akademik dr. Dragan Čović.

Jel muljator Vedran Markotić prikazao svoj novi stan u Vučićevim zgradama kod Babovca!

Nemoj tako covik gradi imidž poniznog obiteljskog covika socijalno osvjestenog, bolje piši o vili Tonija Kraljevića i njegova kompanjona ekonomista na putu za Čeveljušu. On je svakako otiša u Sarajevu. Pusti ove naše siromahe na miru.

Ne možemo reći da nisu imali veliki broj krivih procijena, ali odluka da se ovom čovjeku koji tobože predstavlja samostan na Humcu i svoje župljane, a zapravo je jedina prava persona Non grata, kako to vole reci kradezeovci, je vrhunac ljudske gluposti. Taj čovjek je oličenje svega što jedan franjevac ne treba biti. Znam da čitaš ovo, srami se!

Šta fali gvardijanu a i Marijani možda viski

Šta mu fali? Ma jesi to ti Dario? Ajde probaj razmisli još jednom. Možeš ti to.

Ovaj pra Dario prima nagradu za Rupčića kako to da nitko od obitelji Rupčić nije primio nagradu.

Komentar naseg kršćanina koji ide na Misu , koji traži svećenika za ispovijed , kod svećenika kod kojeg se pricesciva, koji traži svećenika za krštenje djeteta, za pogreb itd. ( jer sumnjam da ovo komentira musliman jer oni ljudi neznaju sta se dogodja u samostanu )

otvorio kafić priko puta oltara, predao franjevački muzej kradezeu, renta glazbenu školu, gdje su milioni od donacija itd. prodao je dušu materijalizmu đavolu i kradezeu.

Kako ti to sve znas?

Možeš mu ti dat bolje prijedloge i vratiti ga na pravi put, ako si dobronamjeran.

A još suvenirnice u Međugorju, studentski do, tiskara… lova teče a oni čančaju od siromaha koji da ne bi izostali jer se čita sa oltara, daju i zadnji novac nezasitnim pokvarenjacima koji su u talu sa kradezeom u zajedničkom uništavanju Hrvata.

Ne triba nami tražit neprijatelje i mrzitelje dovoljni smo mi sami sebi.

Idi dole skreši mu to sve u lice

Dario misliš da si opasan i nitko ti ne smije reći u lice sto misli nego klevećemo okolo? Varaš se, ljudi su shvatili da tebi nema koristi govoriti jer ti je obraz kao opanak, ali javna sramota te donekle boli

Nema taj obraza đon obraz kad se napiše kako je maznio milione i da je iz udbaške familije to mu je plus za kradeze

Sta je Petkovicu jel to pukla ljubav sa Fra Dariom pa si se okrenuo protiv njega, nema vise grijanja i hlađenja po crkvama.

Di ce otic dole može samo štrapat anonimno po portalu nema drugog posla

Ovi dvoje desni,marijana i landeka jel vam neugodno tu stajati!? Stidite se.

Jel tebe,sendvicaru ,sramota bilo ceg pa i anonimnog?

Tito partija omladina akcija!

I opet ste nepismeni.Zare ne vidite tablu na ulazu u grad? Fino piše Grad Ljubuški tako da bi trebalo pisati dan Grada Grada Ljubuškog

Hahah dobra!

Dobro nam ide, hajmo se nagrađivat, ima li gdje što za gepit itd.

Može li netko objasniti kakve veze ima Landeka sa hospicijem?
Koliko znam za bolesnike u hospiciju brinu doktori i sestre koje nitko ne spominje
( matić, pilatić, ranije alilović itd ) ali ovako ispada da o niima brine Landeka.
Zaboravio sam dr Kežić. Ukratko, kako ga ovako napuvanog nije stid i sram
prisvajati tuđu muku i zasluge, stvarajući lažni dojam o svojoj važnosti.

Samo kradeze odani mogu primit nagradu, Oskara.

Taj landeka je niko I nista nisu Dali marinu sosi covjek je dole najveci teret podnija sram ga bilo marin je nosa I krevete I ormare I stolice I trca sta je god tribalo

Dobro fratri tancaju u kradeze kolu, valjda je tako bilo i prije.

Vidite li da je sve otišlo u pm predsjednik Amerike dementan pa što ne bi u jednom malom gradu bio travar

Sve ostaje,oni rade za narod,svaka im čast. Dao Bog još takvih ljudi. A vi što Vam sve smeta,potpišite se punim imenom i prezimenom. Nemoj te bit kukavice. A Vi gore osuđivani samo nastavite.4475

De se ti potpiši supermene?

Ja sam.Dražen a vrlo dobro znaš koji Dražen

Draža, dragančetov fumač…

Džaba krečiš i Hrvate svojim korupcijskim djelovanjem želiš dovesti u potpunu izolaciju. Južna interkonekcija, kao i LNG su američki projekt. Tako da ovo tvoje kmečanje neće Anđelka i njegov politički ešalon spasiti od političkog kraja.

Amerika ga se može riješiti vrlo brzo samo je pitanje na koji način.

Podnesi tužbu ima načina samo se tebi mrsko predstavit.

Onoliko policije ko da čuvaju pentagon, a ovi smojim mercedesima okupirali cijeli uži dio grada, i parkirali i gdje se ne smije prekoputa pješačkog, a nitko ne piše g.uzonjama kazne. A nacrtate se svaki put s rotacijom čim netko stane sa svačetiri (na što ima pravo)

Čim te čuva onoliko policije sumnjaš u svoj narod

Pljunem na ovaku vlast kad ih čuva ovoliko milicije

Milicija ih čuva od naroda neka se oni zapitaju zašto

Dovedu poslušne policajce da obični narod misli da su oni nešto! Trebalo im je napravit neku spačku, dimne bombe, svakako su mačkare

E nemas pravo stati su četeri

Dobro da si mi rekao!

slika govori tisuću riječi...

Ja tuznijih svatova do sada nisam vidio.

Tuga i jad sami sebi dijele nagrade

Ne ulazim u druge komentare i mišljenja !
Dr LANDEKA , čovijek sa kojim imam iskustva kao pacijent, on je stvoren za taj posao
toliko strpljenja sa pacijentom malo koji ljekar ima.
Zato molim, netreba te vi pojedini vaše privatne netrpeljivosti ovdje iznositi
Ponavljan rođen za taj poziv!

Nema tu onih sto su zaslužni da LJubuški postane GRAD !

Svečanom sjednicom proslavljen Dan Grada Ljubuškog
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari