Što građani BiH imaju od rekordnih prihoda od neizravnih poreza?

ljubuski.info

Rekordni prihod od neizravnih poreza ostvaren je u julu u Upravi za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO BiH). Riječ je o 951 milijuna maraka i to je najveći mjesečni prihod od osnivanja institucije.

Na tri dijela

Najveći iznos povećanja prihoda odnosi se na PDV u unutarnjem prometu, kazali su iz ove institucije. Kome i kako ide ostvareni novac i koliko će to osjetiti građani koji, dok se država u inflaciji bogati, sve više bivaju siromašni?

Ostvareni prihod od neizravnih poreza dijeli se na tri dijela, za državne institucije, entitete i Brčko distrikt. Koliko i hoće li građani od toga imati koristi ovisi o tome kako će novac rasporediti entiteti. Dok nadležni odlučuju o raspodjeli novca, građani zbog inflacije sve teže žive.

Plaće male, mirovine male, a sve skuplje, kad rastu cijene ne povećavaju plaće i mirovine, Vidite da je ovo sve sirotinja. Cijene su isto kao u Njemačkoj, još skuplje, Poskupljenja su konstantna a plaće ostaju iste, znači nemamo dovoljno sredstava, puno je poreza a malo prihoda, puno davanja. Sve se plaća, bukvalno samo još da nam počnu naplaćivati zrak, samo su neke od reakcija građana.

S druge strane stvarnosti, država se bogati.

Rast cijena

U sedam mjeseci 2023. godine Uprava je za financiranje državnih institucija rasporedila 587 milijuna konvertibilnih maraka, Federacija je dobila dvije milijarde i 540 milijuna maraka, Republika Srpska je dobila milijardu i 376 milijuna maraka, Brčko distrikt je dobio 141 milijun maraka, istaknuo je Ratko Kovačević iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

U vrijeme sezone građani više troše novca bez obzira na rast cijena i to izravno utječe na povećanje prihoda od neizravnih poreza.
Što se tiče entiteta oni će vjerojatno ići u rebalanse po osnovu novih prihoda, već se počelo s tim u Federaciji, vjerojatno će i Republici Srpskoj to slijediti poslije kolovoza, pojasnio je ekonomski analitičar Admir Čavalić.

PDV na osnovne životne namirnice i lijekove, trošarine na gorivo, uz stalni porast cijena skupo plaćaju građani. Država se upravo na tome bogati, ne odriče se svojih prihoda i ne radi u korist svojih građana, koji gotovo da preživljavaju, zaključili su sagovornici.

BHRT

Glas naroda

Imaju bogate susjede iz uprave

Imadu dosta tog samo što nevide.

Susjeda brkica koji kupuje 5 tosoban stan u gospodina rupčica mrm , takdjer imamo100 km za nezaposlenost bravo za hdz

Ništa osim sljedeće godine još više nameta

Što građani BiH imaju od rekordnih prihoda od neizravnih poreza?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari