Ljubuški je naš! - Otvoreno pismo gospodinu Nevenku Barbariću, načelniku općine Lubuški

ljepote grada

Štovani, većina rukovodećih HDZ-eovaca, imaju sposobnost da se pojavljuju ni iz čega, a obdareni su i sposobnošću da isto tako i isčeznu.Vi ne.

Ovi naši, ljubuški, u zadnje vrijeme prebrzo iskaču i na najmanji nagovještaj provokacije, olako se zaplićući u svoju vlastitu manipulativnu aroganciju.

U kratkom vremenu, vi ste sebi osigurali javno priznanje vaše intuitivne nadarenosti da donosite pogrešne odluke, iz nekog začaranog kruga, u kojem ne postoji nikakav smisao za realnost nego potpuna blokada zapažanja i intuicije.

Povećanje cijene vode, postavljanje aparata za naplatu parkinga...!?

Vi još imate šansu i vrijeme da se izvučete iz mistično-magičnog kruga i da se, makar pridružite, ljudima koji s obe noge stoje na zemlji, jer ćete inače nestati u onoj drugoj sferi, kada vrijeme ukorijeni hrabrost Ljubušaka, do mjere djelovanja kolektivnog obrambenog mehanizma, a taj trenutak će dođi, kada presahnu svi izvori, za iole normalan život u ovoj općini.

To se upravo dešava.

Prvo jato ljubuških HDZ jastrebova je isčezlo. To su oni s početka devedesetih. Oni, koji su se najlakše i najviše omastili. To nisu tajne s velovima. To uopće nisu tajne, a jesu onima koji ne žele o tome čak ni razmišljati.

Drugi val grabežljivica, onih s početka milenijuma, ipak se morao napornije obrušavati, na ono što je ostalo iza prvog jata, a ostalo je mnogo toga.

Treći gramzivi nalet, koji još traje, preuzeli su HDZ lešinari, otkidajući preostalu trulež s nekada izobiljnog ekonomskog tkiva naše općine.

Kada ovakve tvrdnje, zapravo vidljive činjenične konstatacije, (od bilo koga) iziđu u medijski eteri papir, onda se iz poluskrivenih jazbina odmah jave neurotična reakcije: "Imena pajdo...imena i argumente!Ne pljuj paušalno...imena!"). E u tom trenutku nastaju etičke dvojbe, jer ti isčezli imaju djecu, neki čak i unuke. Dakle generaciju koja ne snosi ikakvu odgovornost, a na koju se, po principima naše tradicionalne životne filozofije, ista bezumno projicira.

Gospodine načelniče, sigurno nije u pitanju strah od bilo koga i bilo čega, iako oni raspolažu i sa represivnim i sa preventivnim aparatima sustava. Uostalom vi to znate bolje od mene. Stoga ću ove redke smatrati otvorenim pismom...vama.

Nije ovakav medijski "izlet", niti nekakva posebna hrabrost, pogotovo ako se autor neprisiljeno i sam demistificira.

Dakle HDZ-e, kao eksponirani i kontinuirani "podmladak" SKJ, ovom općinom vlada već četvrt stoljeća. Ta grupacija ima stvarnu političku težinu, lokalnih političara, koji u uređenim državama svoje političke obveze obavljaju, skoro pa volonterski, u slobodnom vremenu od svog egzistencijalnog zanimanja i rada.
"Prototip" jednog našeg lokalnog HDZ-e političara, koji je bio pripadnik onog prvog vala grabežljivaca, danas je materijalno obložen do zapanjujućih razmjera. Taj ogledni primjerak sada drijema, u matrici isforsiranog zaborava i bitiše u okvirima nezamijećene i kolotečine mirnog uglednika, koji infiltriran u crkvene zborove, kojekakve banalne udruge, humanitarno-podle grupe... navlači oreol društveno prihvatljivog lika, koji živi po našim tradicio-katoličkim principima.
Dotle njegova materijalna imovina, vješto raspoređena po EU lokacijama, u oblicima nekretnina, skrivenih dionica, računa... svakodnevno buja.

Po kojem se to načinu laičko-istražne logike, dolazi do ovih zaključaka i činjenica? Pa primjenom nevjerojatne jednostavnosti, kurve matematike: Jedne završne godine prošlog stoljeća, jednog mjeseca, dana, sata, razgovaram s HDZ-e lokalcem. Lik, prezimenjak me prethodnih trenutaka dobrano isprovocirao i iz mene je krenula bujica:
"Vidiš ja već pet godina radim veletrgovinu, uglavnom trgujem s hranom. Nedavno sam u luci Ploče istovario tri tisuće tona šećera i prodao ga za nekoliko dana, a radim i sa kozmetikom, sredstvima za čišćenje... uvozeći stotine, pa i tisuće tona robe koju plasiram gdje se može. Ogromni su to napori koji iziskuju neprestano kretanje, fizički, manualni rad do bjesomučnosti. Naravno radim u državno-poreskim prilikama kakve jesu i nisam ih ja kreirao. Niti prijeratne, ratne, a bogme ni ove postratne. Glava je u strašnom stresu, prelazi se stotine tisuća kilometara i nadmećeš se s mnogim đavlima... A ti moj plemiću? Ti si lokalni politikant, nazočan u kompletnoj trodiobi lokalne vlasti, a i vladaš i najunosnijim segmentima općinskog birokratskog aparata; katastrom i gruntom. Tvoja budžetska plaća se već godinama kreće u rasponu od jednu i pol do dvije i pol tisuće maraka. Ja sam po slobodnoj procjeni s malim odstupanjem, do sada prodao robe u nominalnom izračunu, od sedamdeset do osamdeset miliona maraka. Moja marža se uglavnom kretala od deset do petnaest posto, a u nekim ekstraprofitnim slučajevima i više. Pa valjda je onda moguće izračunati koliko sam "zaradio"!? A ti! Ti nisi u poduzetništvu s privatnom inicijativom prodao niti jedan ekser. Ti si na jaslama HDZ-e budžeta, s fiksnom plaćom. A ti imaš stanove u Zagrebu, Splitu, Opatiji, Živogošću... Vikendice na Blidinju, Tirolu... dionice banaka, medijskih kuća. Mogu li zamisliti što onda ima HDZ-e hijerarhija iznad tebe!? Ali vi znate štedjeti, majku vam..." Taj sugovornik mi je tada postao neprijatelj, kako se sam deklarirao.

U svakom slučaju, s pozicije mog današnjeg razumijevanja života, moje religije, nalazim da smo obojica blesava djeca zemlje koja, svaki na svoj način, blasfemično investiraju i da gubimo svoju unutarnju ravnotežu, podređujući je blesavim ambicijama.
Epilog: Ja danas nemam, a imovina mog tadašnjeg sugovornika se u međuvremenu umnogostručila. Materijalna imovina. Kada hoće u potpunosti eliminirati čovjeka iz društvenog, javnog života, HDZ-ovci mu prilijepe etiketu; "ma znaš, on je osebujan lik", što u prijevodu njihove terminolegije znači: "pssss, pa on je puka". Eto i meni su ostavili samo osebujnost.
Ipak čovjek ima obrambene mehanizme.

Gospodine načelniče, vi još imate vremena odbaciti iskušenje vlastodržačkog zadržavanja koje vam, spiritualno nameće HDZ- klan, a što će u konačnici rezultirati sindromom "Neka visi Pedro!".

Ovaj zrak, voda... pa i parkinzi su naši! Stoga odluke o njihovoj komercijalizaciji su potezi očajnika i predstavljaju posljednji oblik HDZ-ovskog lešinarenja, a koje je inače ukorijenjeno u njihovu tradiciju pohlepe i arogancije.

Tako oni ostaju neupadljivi a njihovi prsti efikasni.

Sjeti se samo kronologije s "Vinarijom" i "Trgocoopom". HDZ-eovi "stratezi", su u tim firmama ogromne vrijednosti i značaja, tim našim firmama, demostrirali nevjerojatno bezobzirno spletkarenje, koristeći sintezu pohlepe, nezajažljivosti, laskanja, plitkosti onih koji su nasjeli na mine vlastite gramzivosti.
Epilog: Anatemizirana je obitelj Lučić a "vrhnje" je ostalo u sefovima isčezlih HDZ-e lokalaca.

Istim scenarijem, kredit-hipoteka-prodaja-pinjka, u zgarištima su nestali i ostali naši resursi. A priča o tome sada umara do gadljivog povraćanja.

A sada voda, zrak, asfalt!?

Gospodine načelniče, Ljubuški otimaju, kupuju, okupiraju, raseljavaju na najdrskiji način, baš kada vas drže na čelnoj poziciji, treći mandat i pritom vas omamljuju s epitetima: jak si, uspješan si, učinkovit si...

Jeste li baš toliko dezorijentirani, da ne želite, ni minimalnom pragmatičnošću, postati svijesni vašeg statusa i uloge u svemu ovome?

"Većina tih zala se dešavala u vremenu načelnikovanja Nevenka Barbarića"!

Tako će nekada i negdje pisati što će biti njihovo amnestiranje jer oni su isčezli iako su tu, a vi gospodine načelniče nemate tu mogućnost, jer vi ste njima potrebno ime i prezime.

Onaj prvi HDZ-e, pljačkaški tsunami, onaj iz devedesetih, već postaju, Malteški vitezovi, priorčići, jezuitići, tajanstveni odabrani... opus deići. A naš gradić ne kupuju nekakvi Arapi nego oni i s novčanicama koje još vonjaju na tiskarsku boju.

A ti ovoj preostaloj sirotinji vadiš posljednje zveke, poskupljenjima!? Čega? Onog što je naše.

A da priorčićima i viteščićima lupite šakom od stol i vrisnete što vas grlo nosi: "Dosta je! Vrijeme u Ljubuškom je stalo i ja neću biti označen kao krivac za to!".

Kako bi se, poslije toga, dobro osjećali načelniče!

A poslije vas, Ljubuški će "preuzeti" i od svojih potomaka, posuditi snaga mlade Ljubuške, gotovo eneagramske, energije, tipologije Petrov (Metković, Omiš).

Žarko Nižić

Glas naroda

Niti je Pedro a ni nevinašce đaba ti je njemu savjete davat Nižiću

Žarko sve za petice samo mala korekcija ova sadašnja ekipa ima jedini cilj stići one tsunami HDZ-ovce iz devedesetih u materijalnom bogatstvu ne znaju da je to nemoguće ali u toj utrci nastradaće stanovnici našeg grada jer sve je oplj.čkano osim kako ti dobro kažeš to malo zvekoćih ja predviđam biće nereda jer pjesma kaže možeš uzet moje tijelo ali dušu ne

pa ti zara savjetnik barbaricu a on jadan ne zna

Ljubuški je nihov!!!

ti meni da sam nadaren da donosim pogresne odluke mozda sam jos negdi nadaren bi li provirija

Da li su ovi HDZ-ovci svjesni da su omraženiji među narodom od bivših komunista

Ja bi njemu posla zatvoreno pismo a u pismu ZNA SE

Kako su omrazeniji hdz-ovci od komunista kad narod glasa svako 4 godine za iste ljude. Znaci narodu odgovara nerad, opstina Ljubuski je konkurs, sve tvornice prodane budzasto i nijedna ne radi, Trgokop i Energopetrol prodani Lucicima itd itd. E ludi narode....

gost ni meni to nije jasno ali ovako omladina ne izlazi na izbore a oni su skolovani a ovi stariji neskolovani ako nisu uhljebi misle i sad da glasuju za tudjmana a ono baraba

I kod nas je nered ali grad je nekako živ u vas ko na groblju a dragi ste mi Kravice Koćuša Stari grad i Trebižat je u nas ljepši

Gos Žarko u pravu ste sto posto. Znajući vrlo dobro ovaj narod tvrdim vam da će na slijedećim izborima HDZ dobiti još više glasova. Tko god prati ovo stanje u zadnje vrijeme vidi da je stanje u gradu nikakav o mladost a i starost se iseli ali koliko ja znam malo je HDZ -ovaca napustilo Ljubuški ponovno oporba napušta ove krajeve kao i davne 1960 godina komunisti ostaju sirotinja marš u Njemačku..Izgleda da je ovaj narod slijep kod svoji očiju imali smo mi puno neki stvari koji nisu baš lijepe bile za Ljubuški i građani su bili upozorava ni preko medija pa i portala a najviše preko ovog portala i što samo dobili na zadnjim izborim povećao se broj glasova HDZ-u.. Ja sam iskreno razočaran u ovaj narod koji je slijep kod svoji očiju. I zato velim svakomu neka HDZ dobiva svaka mu čast kad može ovaj narod varati i zapošljavati gdje hoće a oni opet glasuju za dva metra asfalta.. U zadnje vrijeme vidimo kakao se zapošljava i u općinu i u javna poduzeća pa imamo i primjer Socijalnog gdje radnica Matić iz Vitine odlazi u mirovinu ali umjesto nje dolazi njena nevjesta sinova žena i to bez ikakvog natječaja, inače obitelj Matić samo nema psa na državnom poslu a sva tri sina su zaposlena kao i supruge. Inače dotična potječe iz obitelji bivšeg Milicionara iz Vitine i u onom sistemu je imala privilegije pa i u ovom i to narod ne vidi i dalje šuti. Pa se pitam što nam se mora desiti da progledamo.. Nije Nevenko ništa kriv kriv je narod sto posto zato Nevenko svaka ti čast kad znaš i umiješ ove ovce vodit kako si ti naumio i kakao tebi paše skidam ti kapu do poda!

Svaka čast i Nižiću kao i vama za vaš komentar.Na našu žalost sve istina i samo istina.Mogu shvatit sve samo ne jedno,ljudi koji u životu čine dobra djela djelomično im vraća loše,čemu se nadaju ovi naši koji uništavaju sve .Vidimo da se naroda ne boje,boje li se boga,misle li dobro svojoj djeci,osim što ih misle materijalno obezbijediti (vidimo zadnjih 25god.na kakav način)usađuju li im ikakve ljudske vrijednosti(gledajuć djecu bivših članova Kpj sada Kdz-a vidimo da ne).

Nije moguće,gosp matić pjeva u crkvi u prvim redovima, pričest obavezna a da takvu mucku odradi ne ne to nije moguće,kao i kolegica joj ljubica zadro,stići će ih božja pravda!

u pravu ste izdaja narod je krivac ta stoka sitnog zuba i ja se klanjam do poda ovima sto nas vrte oko malog prsta udaraju nas po glavi i dzepu a mi po tipkovnici udaramo

Je li ovo iz zadnjeg komentara stvarno istina, ne mogu vjerovati??????

Vitinjani napraviše štete Ljubuškom više nego Široki Brijeg!

Dico moja kad vas ovoliko ima dođite s roditeljima na slijedeće izbore ali opet zna se

Pokojni Žara je umro prije pet godina dva mjeseca nakon ovog pisma a danas je još gore toliko o nama i što se sprema

Hdz baštini tradiciju iseljavanja oporbe, sa apsolutnim pravom! Predugo su iseljavani naši domoljubi! Istjerat i komunjare iz Hdz-a! Logika nalaže da će automatizmom svim ljevičarima posebice ovom portalu biti loše, s vremena na vrijeme gore i gore!
Nije mi vas žao b.a.ndo lo.p.ovska, dovoljno ste haračili vi i vaši pretci!
Vidim da ste jako ne zadovoljni, pakujte se konačno i brišite iz ove žlibine! Pisat ćemo vam štoriju pošton'!

Žara prvo čestitam ti se potpišeš drugo daleko od toga da si sam ili u manjini ovi su došli do zida jer NE ZNAJU a pokvareni su i zato i jeste ovakvo stanje dogodine su izbori za razliku od mučkog provokatora ja znam kako će se stvari odvijati a ova gospoda što su uništili Ljubuški neka znaju Zenica ih čeka

Žara što ne napisa da si Caji ono sve davno izbifla svaka ti čast ti se potpišeš za razliku od drugih šteta olovke radi Nevenka

Žara jači od kompletne ljubuške oporbe hahahahaha

mislim da zaru triba metnit za prisidnika.hahahahaha

Tko je bio u prvom jatu adz autore?

Gospodine Nižiću ne razumijem vašu mekoću u ovom pismu a koliko znam radili ste u Vinariji a vidite šta uradiše od nje i vinograda u Barbarića režiji ili sudjelovanju

Strašno je što nitko drugi nema m.uda za bilo šta reći ili uraditi u ovom gradu. Sve ostaje samo na Žari i još par zanesenjaka, a bagra kroji kako im paše. Pretužno je šta se događa Ljubuškom. Di smo i dokle smo. Pa jedne Grude, selendra, s oproštenjem, naspram nas, a vidi ih. A mi, tuga, tuga...

lavina pocinje od grudve mozda je nizic ta grudva ajmoooooooo

ako je tako onda je narodu dobro, ti mislišda bi se trebalo pitati par zanesenjaka a ne onaj koga je narod izabrao. Dobro nam je kakvi smo, kako nam je dobri smo.

I Hitler i Staljin i Tito i da ih ne nabrajam su iz naroda došli ali vladati znači služiti to nikako da shvate ovi naši HDZ-ovci

oni su sve shvatili, mi nismo

evo čitam ove komentare i u većini se slazem daje sve ovo ovako koko je napisa ovaj zara i u većini ga svak podrzaje ali znate li vi koje ovaj zara sta je bija prija a sabi teg posta kada bi slučajno on ili njegova stranka došli navlast

Istina znam dobro Nevenka prije vlasti duša od čovika u šta se pretvori da ne poviruješ šta vlast napravi od čovika

" Šta je bija prija..."Pa tokmače jedan,daj neka te netko nauči pisati i čitati!Sa Žarom sam odrastao,išao u gimnaziju i studirao.Normalan lik koji se bori poput lava.Uzgred ovog proljeća je zasadio 300 šipaka,a ima maslina,trešanja,mandarina.Koje su to mračne tajne oko tog čovjeka kojeg možemo vidjeti svakodnevno i koji radi?

idi međede jedan šta se ti prosipaš imao je i vinograd od 11000 trsa profućkao hotel ruglo hercegovine profućkao sve kredite odobrio h d z ,sad ponovo nakon što se malo primirio piskara i pokušava malo imidž stvoriti, da bi možda upao u nekakve šeme.stari je to ćiberaš počeo pisat sa pok.čerčilom iz graba.da ne povjeruješ međede nemoj balit

A sta je bio zaboga?Imao hotel koji je propao,ni prvi ni zadnji.Pretpostavljam da je novac za hotel stekao legalno.Valjda ima pravo na svoje misljenje

ima pravo na svoje misljenje a ovi imaju pravo odlucivati dobili su izbore i dobice opet

Na tvoju žalost, a na moju radost narodu je prisjelo vaše vladanje 20-et i kusur godina i ništa stvorili korisno niste osim sebi. Dolaze novi ljudi koji nisu ničim opterećeni. Uglavnom neće raditi na način da snjima jedan upravlja.

Cajo zna sve pitaj njega

sad ste poceli razglabat o tome a di ste bili svih ovih g,dok je nas uzorni gradonacelnik i njegovi jataci krali sve sto se moze krast,i opustili ovi nas lipi kraj,jeli to tuzno da ja prvi i mnogi moraju bizat iz svoje drzave trbuhom za kruhom,tudja g jest.sramota ali ima boga,njemu se ne zuri.

Šta ste dobili ovim pismom pisali su generali Mesiću pa ih je posmjenjivao

pa di je ti Čović i svi drugi na vlasti bili prije pi...a ti materina

Sto ovaj portal šuti kako je za komesara policije imenovan Milenko madunovic ratni dezerter koji nije ima nikakvi uvjeta za kome sara. Ko zapali ona auta policijska da nije neko naručija to iz policije da marku namiste . smjenu. Sve ce saznati

ejjj zapitaj te se malo
živili bi u gradu a da vas nista ne kosta
e pa nemoze.
BARBARIĆU SLAŽEM SE S TOBOM ;)

:)

lako je vama

ljubuški portal je nebuloza

sinko vidi se da nisi cito knjige u zivotu zato ti je dobro doc na ovaj portal cisto zato da se malo educiras da nas ne sramotis po svitu

Ljubuski nije GRAD.

Ljudi moji šta lajete.na načelnika i vlast, pa samo oni se bore za našu dobrobit. Hdz je najveća organizacija on nije stranka stranku osnivaju samo oni koje ludilo obuzme i okrenu se protiva ruke koja i rani. Ja sam bija strpljiv i radije teško i u privaznika jedno vrime ali san doprinosija stranci i bija hrvat i čeka prilik, i sadan imam funkciju važnu, i upravljan ali sve zato što san sluša a ne ko magare diga glavu i blebeta gluposti, jer šta će ti vi bolie, nemate vi pojma, šta sve jedna organizacija poput hdz mora uradit da bi vi bili svoji na svome. Hdz je stožerna stranka i oko nje se već druge okupljaju, a vas šta lajete nije teško otkrit mj imamo i stručnjake za kompjutere, pa ćete vidit onda di ste prispili vi koji gadite pošten svit. Mislite da ste nešto bolji od nas kažete kakl ne znamo ko nam glavu nosi ali znam ja sve

Pravi si hadezeovac na vlasti, ograničen , nepismen i beskrupulozan, takvi se traže u "stožernoj" stranci, kažeš da je narod svoj na svom, možda....ali bez ičega, pa radi vas postao da više nije svoj. Glavni vam je biznis i to ste jedino sredili, STARAČKI DOMOVI, to vam je vrh intelekta, samo će kuriti starački domovi, zahvaljuć vama stožernicima koji jedva sastave rečenicu....

Ljubuški je naš! - Otvoreno pismo gospodinu Nevenku Barbariću, načelniku općine Lubuški
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari