Trojanski dvoboj homerologa

ljubuski.info

Nedavno je u organizaciji udruge Oblićevac iz Ploča, udruge koja se bavi zaštitom i očuvanjem kulturne baštine, upriličen cjelodnevni izlet s kolegama srodnih udruga iz Hercegovine.

Planirani protokol je započeo u Ljubuškom obilaskom najstarijeg muzeja u sklopu crkve na Humcu. Nakon toga svi skupa autobusom kreću put Gabele u obilazak lokaliteta Troje po teoriji Roberta Salinasa Pricea. Tu ih dočekuje homerolog Nikica Arapović, jedini živući Gabeljanin koji je dugo godina drugovao sa Salinasom i vjerno nastavio tumačiti njegovu teoriju.

Homerolog Krešo Vujević, koji zagovara lokaciju po Homerovoj Ilijadi u Ljubuškom polju, na kulturan je način prihvatio izazov i ukrstio riječi s kolegom Arapovićem.

Na samom početku Vujević je naglasio, da je Gabela njegova velika i prva ljubav na dugom životnom putu kroz homerologiju. Vujević ističe da je Salinas pravilno po Ilijadi locirao Homerov Helespont, a to odgovara ušću Neretve u more u predjelu Ploča. Na tom se dijelu iskrcava ta silna vojska koja s toga mjesta kreće kolima i pješacima u osvajanje Troje.

Po Vujeviću Salinas pravi veliku pogrešku s tim što je uvjeren da je ta vojska krenula uz Neretvu, i pored Neretve, u pravcu istoka i brežuljka Gabela. Zatim, citira stihove Ilijade i tvrdi da se ta ista vojska morala kretati s polazne točke u pravcu sjevera i preko brdskog masiva do ljubuškog polja u kojem on pronalazi sve ostale geografske elemente opisane u Ilijadi.

Na kraju Vujević zamjera službenoj znanosti što nisu proširili izučavanje stećaka kroz povijest, jer se ne smiju isključivo vezati za Srednji vijek kad se detaljno spominju i opisuju u Homerovim djelima još prije 28 stoljeća.

Glas naroda

Bravo Krešo, samo tako.
Pravi čovik,Otac,Ratnik,Privrednik.

Sve se zna,arheolozi cekaju sa metlican i lopatican ,samo jos da se homerolozi dogovore.

taaa vi znate
troja je di ADZ kaže
di Parkovi upravljaju
di lapidarijo kaže
di se dobro podmaže
di lova kapi na ADZekanovske sapi
tu troja ima da bu
a vi samo prđ-ekajte tu
i tako ti je to draga moja
di ADZ kaže tu je troja
bu u sri lipna ako triba
a ne ljubuškog ili gabelskog polja.

Nakon iskrcaja u Kardeljevu šperci su Homera prvo odradili za mandarine, ostalo je istorija...

Obadvojica su u pravu a i u krivu.. Troja je i Ljubuški i Gabela. To je nekad bila jedna cjelina. A danas je podjeljena općina. Zato te nesuglasice ne samo oko toga nego oko svega. Opet će to bit jedna općina i biće sve kako triba.

Prijatelju Čika,
u Ilijadi jasno piše da se Troja može optrčati tri puta u toku jednoga dana, dakle to su joj dimenzije grada.
Na zapadnoj strani Troje moraju postojati dvije rijeke koje, upravu tu u polju, spajaju svoje riječne tokove. A, na istočnoj strani su dva riječna toka (izvora),.
Iz jednog ističe mlaka voda ; "te se iz njega uokolo izvija dim kao iz ognja kad gdje gori, a, drugi i ljeti teče studenom vodom kao studeni snijeg ili led kad se topi, a tu uz izvore blizu široka perila stoje gdje perahu blistavo rublje krasne trojanske žene i prekrasne njihove kćeri".....

Zar ne, ona se dimna zavjesa vidi ispred tvoje kuće!
Sve je precizno opisano i nema nikakve dvojbe jer se radi o tajanstvenoj geografskoj mapi, namjerno ostavljenoj za buduće naraštaje....

I kako to sad odgovara nasem reljefu?

Trebižat i Vrioštica spajaju tokove u polju kod zapadne strane brežuljka Kosa na Humcu.
Grad koji se može optrčati tri puta u jednom danu, proteže se na istoku do Kravice iz koje se izvija dim kao iz ognja kad gdje gori.
U blizini je izvor Studenčice kojoj ime sve govori. Perila na kojima po Ilijadi peru rublje lijepe Trojanke odgovara Božijaku i lijepim prirodnim kaskadama pogodnim za pranje rublja. Na tom su djelu žene okolnih mjesta do nedavno prale rublje, zato nije čudno što tom mjestu ponekad kažu Perila..

Onda je Trebizat negdi ponira pa izbija u Blizini Bozjaka ili je to bila neka druga rijeka? Kako objasniti da danasnji Trebizat svoju rijecitost moze zahvaliti austro- ugarskim bajerima i izvoru Klokun? Vjerovatno su ti poznate price da su se vode razlivale i plavile polja te je selo Otok i dobilo ime po tomu sto je uistinu i bio otok? Od brezuljka Kosa na Umcu do Kravice ima otprilike 10 km ,tamo i nazad je 20km × 3=60km da je grad bio 100m sirok. Ovaj Grk sto je istrca dionicu od 42km da bi kralja obavjestio da su pobjedili je svisnujo koliko znam . Pa il je grad preuvelican il su se u medjuvremenu utrenirali? Ali zasto ne iskoristite i Salinasa i sadasnju povoljnu situaciju sa turizmom i ne aktualizirate tu njegovu teoriju? Ovako ,ja ko laik, mogu samo naglabat ali ta vasa teorija ,skicirana i obrazlozena,moze na plodno tlo past pa da pored Kravice dobijemo jos jedan turisticki biser. Pa ni teorija da je Troja u Maloj Aziji nema cvrste osnove a onaj u Visokom,prakticno sam, od brda napravi atrakciju i priporodi Visoko. Dignite to malo mediski ali sa nekim skicama tumaceci Ilijadu i Homera.

Da nije bilo zahvata austrougarske oko nasipa na Trebižatu, tek bi tada Trebižat savršeno odgovarao opisu Ilijade, jer se tamo kaže da Skamander u zimskom periodu plavi cijelo trojansko polje...

Nemam ti volje odgovarati na druga neozbiljna pitanja i savjete.
Bolje bi bilo da si nekada pročitao Ilijadu i nešto osjetio u tom Božanskom neponovljivom djelu ljudskog genija!

Aje dobro.

U vrijeme troje Trebižat bijo potočić koji je jedva curijo a onda je 1800 neke izbijao klokot u tihaljini zemlja se tresla i voda potekla piše u knjigama starim. Kako ćeš to objasniti..

To ti ne piše u nikakvim knjigama, jer sam dobro upućen. To su ti zaključci pojedinaca koji površno razmišljaju!
Itekako sam uvjeren da je Trebižat vječito bio moćan i da je odgovarao trojanskom Skamanderu. Kad su bageri po ljubuškom polju bilo gdje malo dublje kopali, svaki sam put obilazio ta mjesta i u slojevima ispod jednog metra pronalazio velike komade sedre. Dakle, Trebižat je kroz minula stoljeća plavio ljubuško polje i pomicao svoje korito po polju te ostavljao velike naslage sedre.

Svi vi nagađate ko kokoš zrno,nemate vi pojma

Perila, bilila, zlatila...imaju opetovano sva sela uz ljubuške vodene tokove...i svako malo naravno Ćesimaču.

Od vanta Troje ako je postojala do danas se pojavilo i nestalo desetak rjeka ( Trebižat i Vrioštica su se kronološki gledano pojavili juče..). Čak i austrijske vojne karte imaju četiri ucrtane od Jurjevice do Zelengore sa tokom prema Jezercu...danas vidimo samo kanaliziranu Vriošticu.

Nemam namjeru da vas sad dublje uvodim u analizu Ilijade koja spominje još riječnih tokova, i, sve odgovara ljubuškom polju. Svi su se ti tokovi spajali sa Vriošticom ili Terbižatom, koji se opet sami spajaju kod zapadne strane brežuljka Kosa na Humcu, jer je upravo tu uski dio polja i tu su se morali stoljećima spajati. Evo, Ilijada spominje jedan atraktivan potočić za koji Homer kaže: "...Tamnocrveni val rijeke što iz neba teče…."
To odgovara potočiću Draga koji izvire u gornjem Proboju i doslovno "iz neba teče" jer započima svaki put teći u kišnom periodu, te stvarno izvor svaki put proteče u tamnocrvenoj boji…

Poštovani
Nadam se da ste pročitali knjigu Pustinjakove pripovjetke (Iz seoskog zivota Zapadne Hercegovine)
Priredio prof.Ivan Alilović,izdavač Naša ognjišta
U knjizi pok fra Martin Mikulic opisuje Ljubusko polje kako je izgledalo u 18st.
Knjigu možete posuditi u biblioteci Samostana na Humcu.
Kreso,ako nisi čitao imam tu knjigu pa ti posudim
Lijepi pozdrav

Ako je moguće daj mi proslijedi, s poštovanjem ću joj se posvetiti.
Inače, teško dolazim do takvih djela.
Sam sam se uvjerio da je u prošlosti naš Trebižat pomicao korito po cijelom beriškom polju, jer su bageri na svakom dijelu iz dubine zemlje izbacivali komade sedre velike kao stol.
Možda se u toj knjizi spominje i jedna rijeka po predaji zvala se "Suhovoda".
Predaja kaže da je izvirala negdje blizu restorana Bakus, tekla kroz današnju Plantažu i na njoj postojalo nekoliko mlinica.
Naravno, morala se opet spajati sa Trebižatom u onom uskom djelu polja gdje i Vrioštica.

Bog Kreso
Na Plantaži,u Lavrica strani nalazi se parcela,zove
“Suvoda” ispod nje na nekih 100 metara niže nalazi se izvor koji se zove “Rogac”.Zanimljivo je da nije presušio ni 1932g kada je bila nezapamćena suša i godina bez kiše.Na tom području se pod zemljom nalazi veliko podzemno jezero.To vrelo bi odprilike bilo linijski sjeverno iznad tvoga posjeda.Područje oko tebe je neistraženo a znamo da se tu prilikom poplava pojavljuje čovječja ribica.Trenutno nisam kod kuće,knjigu ćeš dobiti osobno u ruke
Lijepi pozdrav

A sta mislite o onoj teoriji da je Isus rođen u Ljubuskom...To su fino obrazlozili ekipa iz "bozanstvene komedije". Moglo bi se i to iskoristit za razvoj naseg turizma.

Pitanje za Krešu,
Pod kojim okolnostima je nastao slap Kravice i u kojem kojem stoljeću?
Hvala unaprijed na odgovoru!

To bi bilo isto da netko postavlja pitanje; kad je nastala "Lavrića strana"? Pa, pogledaj cijeli reljef oko Kravice, na tom dijelu reljef naglo pada. Ako netko misli da je nekada na tom dijelu umjesto Kravice postojalo jezero, e, onda je moralo biti duboko koliko je i visina slapa kako bi se poništio slap. Slijedi logičan odgovor, da je opet iza jezera voda Trebižata morala naglo padati jer se brdski dio naglo spušta u polje i eto ti opet slapova samo malo uniže prema polju.

Arheolozi posjećuju Tursku, Grčku i Amsterdam u potrazi za istinom i novim dokazima o legendarnoj priči o opsadi i konačnom uništenju drevnog grada Troje.
Trojanski rat stoljećima je smatran mitom; uzbudljivom ratnom pričom o opsadi i konačnom uništenju drevnog grada Troje; očaravajućom legendom koja se prenosi s naraštaja na naraštaj. Međutim, Trojanski rat jedan je od najvažnijih događaja grčke mitologije, a "Izgubljeni gradovi Trojanaca" novi je dokumentarac koji oživljava tu legendarnu priču. Vrhunska grafika, zračne snimke koje oduzimaju dah i inovativne računalne animacije otkrivaju nam ključna arheološka nalazišta i rekonstruiraju uništene trojanske građevine u dvodijelnoj dokumentarnoj seriji. U dvije 70-minutne epizode arheolozi posjećuju Tursku, Grčku i Amsterdam, dolaze do novih spoznaja i istražuju djela stručnjaka za povijest, i sadašnjih i bivših, kako bi otkrili nove dokaze i došli do istine. U Turskoj arheolozi istražuju kipove koji im potvrđuju da je doista riječ o lokaciji povijesnog grada Troje te pronalaze dokaze u krajoliku koji to područje povezuju s Trojom kako su je opisali Homer i drugi antički pisci. Tim u Amsterdamu istražuje dokaze koji datiraju taj lokalitet i pokazuju koji bi od brojnih povijesnih slojeva mogao odgovarati razdoblju kad se navodno dogodio Trojanski rat. U međuvremenu, tim u Grčkoj dolazi do nevjerojatnog otkrića – drevne glinene svjetiljke s prikazom trojanskog ratnika koji bježi iz Troje. Povjesničari istražuju slavnu priču te pritom otkrivaju teorije o tome na čemu se temelji legendarna priča.

Znači večeras na HRT3, samo govorim: https://mojtv.hr/emisije/172843/izgubljeni-gradovi-trojanaca.aspx

Znanost je čvrsto složna po pitanju Homerova utjecaja na kulturu Starih Grka, smatra se da su njegova djela bila temelj u odgoju mnogih mladih naraštaja, koji Homera nisu samo čitali, već su od njega učili svoj jezik i povijest. Stoji zapisano kako su Grci mnoge znanstvene rasprave uspješno privodili kraju samo zato jer bi se često puta pozivali na Homera i njegovo tumačenje nekog problema. Iz njegovih djela crpili su građu tragički i lirski pjesnici, jedne je prilike Heshil kazao za svoje slavne drame kako su one samo mrvice s bogatog Homerova stola.

Za Ilijadu i Odiseju Gogolj kaže ovako:
Nema sumnje, najsavršenije stvaralačko djelo svih vjekova!

Zaputimo li se duboko kroz povijest, i ako potražimo mišljenje mnogih istaknutih osoba, koje su svojim djelima obilježile našu prošlost, svi oni o Homeru govore s posebnim ushićenjem i poštovanjem

Pitanje Troje moraju rješavati homerolozi, to su osobe koje su duboko pronikle u jednu složenu zagonetku Homerovih djela.
Po mom čvrstom uvjerenju i upućenosti, Ilijada skriva tajanstvenu mapu jednog specifičnog i osebujnog područja, dakle, namjerno ostavljenu mapu za buduće naraštaje.

A gdje je Daorson u svemu tome? Najimpozantnija građevina Hercegovine? To neko pleme Daorsa napravilo grad... ma dajte molim vas. Tisuce kamenih gromada, neke teske 5,5 tona... bogami ti Daorsi bili jaki ljudi...

Trojanski dvoboj homerologa
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari