A gdje nam bijaše pamet?

homer

E tek sada se smijemo i plačemo, političkoj - dijaloškoj komici BiH političara. Između ostalog razglabali su o pojmu pameti, inteligencije, sposobnosti, znanja...i kao u svemu i u toj temi su se razilazili.

A a a, sjetićemo se da su nas terorizirali tezama o neograničenim potencijalima svojih umnih partija ...kako će oni osvojiti svemir, univerzum...postići blagostanje...ma bijaše tih njihovih nebuloza, na rubovima i preko rubova znanosti i izvan svake pameti.

I evo dovede ljudska pamet ljudski rod na rub samouništenja.

Ove kataklizme, potresi, tsunamiji, vatrene, vodene stihije, uragani, tornada, epidemije...sada poprimaju indikativne obrise božije represivnosti prema čovjeku, zbog njegove silne pameti kojom hoće da radi ono što samo on može.

Ja danas kadkad citiram Montesquia, "o zlog li udesa čovječijeg...tek što malo mudrosti dođe tijelo mu uvene"

Po kojim kriterijima možemo nekog čovjeka "označiti" kao pametnog? Vjerojatno smo suglasni da u cijelom svijetu prevladava kriterij sposobnosti zarade. Nismo li se osvijedočili da je osnovni preduvjet za namicanje velikog novca lukavost i beskrupuloznost? Te dvije karakterne crte su oprečne pameću jer pamet nosi humanoidna obilježja čovjeka.

Dali se razina pameti može mjeriti s količinom informacija koju ljudska individua nosi u svojoj glavi a kojih je većina jednostavno bespotrebna i čak opterećuje?

Tko su pametni ljudi? Znanstvenici, akademici, političari, filozofi...kojekakvi titulari, vladari...?

Jesu li naši političari, sada kad su svake sekunde života napeto, grozničavo, neurotično, zabrinuto ufurani u politikantska mešetarenja, pametni ljudi? Uspješni, statusni, ugledni i društveno visoko pozicionirani!?

Ja nisam pametan. Hvala bogu. Nisam nikada bio, niti ću to postati.

Ipak ja se krećem prema tom pojmu, samom tvrdnjom koju navedoh i koju iskreno ističem. U suprotnom bih se opet vratio u ona ropstva...blesavih ambicijai zabluda, pa sve dalje.

Čovjek koji si je uobrazio pamet je dokazano ohol i bahat čovjek.

Veliki novac je tuđi novac, pa nijedan bogataš nije pametan kada se opasno igra s nečim što je tuđe. Znanstvenici svoju pamet upražnjavaju na materiji koja je osuđena na nestajanje, pa shodno tome nestaje i njihovo znanje.

Vlast nad ljudima je posuđeno povjerenje istih a nipošto nekakvom pameću stečena poziciona dominacija nad njima. Negiranje postojanja metafizičkog upražnjavanja pameti nije niti gorko defetistički preobražaj, bilo kojeg čovjeka koji je eto kao odjedanput otkrio božansku energiju u svom biću. Radi se o iskustvu stečenom na najteži mogući način: metodom vlastite kože.

Sada smo u najsviježijoj kataklizmi, katastrofi...pa nismo li nemoćni?

A jesmo li pametni?

Sve ovo je moglo biti blaže i bezbolnije, da već odavno nismo postavili znak jednakosti između beskrupulozne lukavosti i pameti. Tako smo sada toliko nespremni da nam je ova jadna država koju su vodili vrhunski kreteni ispražnjena i sa robnim zalihama. Fondove, koji su morali imati sredstva za ovaj armagedon davno su opustošile ruke raznih vlastodržaca...svih razina.

Ostaje nam prosidba.

Ipak se pitam kako se sada osjeća lider čije su nekretnine u nekoj Europskoj metropoli, ljetovalištu...novac na tajnom računu...a sve to mu je dala sirotinja čije su se skromne kućice urušile u par sekundi u klizištima BiH grobova.

Ama ne osjeća ništa jer je ta spodoba uvjerena da je pametna.

Sirotinja će opet sazidati svoj dom.

Oni koji su opljačkali ovu zemlju već su odavno u klizištima svoje bezosjećajnosti.

Makar na ivici politiziranja ovih tragedija, ne smijemo ih pustiti iz vida jer oni drže državu koja ima skladišta, račune...a u njima skoro ništa.

Pa zar i brašno, šećer, ulje, ćebad, konzerve...eee ljudi moji!

Žarko Nižić

Glas naroda

Rora ti si genije utebi vidim kapacitet i sada znam koliko je narod slijep i zašto ste se prerušili u ATZ i demokraciju samo što kodmene nema kvrge a nit je od uha do uha

A gdje nam bijaše pamet?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari