Može li američki narodni heroj Herceg iz Hercegovine u BiH i RH dobiti barem ulicu

ljubuski.info

Sunarodnjacima hrvatskog iseljenika trebala bi biti čast promovirati Hercegovo herojstvo. Bar jedan brod na Jadranu, bar jedna vojna postrojba u RH, bar jedna škola u Hercegovini, bar jedna ulica u Zagrebu… trebala bi nositi njegovo ime.

Hrvati su među rijetkim narodima koji imaju narodne heroje u Americi. Jedan od njih je i Petar Herceg iz Ljubuškog. Za "iznimnu hrabrost i istaknuto vodstvo" njega je još 1941. predsjednik SAD-a Roosevelt posmrtno odlikovao Medaljom časti američkoga Kongresa. Proglašen je i počasnim građaninom države Utah, a ime je po njemu dobila i jedna dočasnička škola u SAD-u. Prošloga tjedna, na 82. godišnjicu od pogibije, dobio je spomenik u rodnom Ljubuškom.

Petar Herceg bio je nadnarednik na brodu Utah. Japanci su 7. prosinca 1941. torpedirali američku bazu Pearl Harbor na havajskom otoku O'ahu. Posada pogođenog broda panično je bježala prema palubi. Za njom je išao i Herceg koji je oglasio uzbunu. Brod se naginjao. Znao je da bi ga nova eksplozija uništila, a s njegovim bi ostacima potonulo i stotinjak mornara. Vratio se u usijanu kotlovnicu, gasio strojeve te, naposljetku, uspio. Svjesno je žrtvovao vlastiti život kako bi spasio stotine mornara.

Dugo se nije znalo njegovo podrijetlo jer je u Americi uz ime Petar kao prezime upisao obiteljski nadimak Tonić, a Amerikanci su ga nazvali Peter Tomich. Zbog toga njegova Medalja časti nije bila uručena, ali je istaknuta na dočasničkoj akademiji američke mornarice (Tomich Hall). Nakon što su mu pronašli korijene, odlikovanje je dodijeljeno njegovoj obitelji.

Sada, kada se prije dva desetljeća utvrdilo njegovo podrijetlo, hrabri Hrvat zaslužuje puno više počasti. I učenici u školama trebali bi učiti o Hercegovoj hrabrosti. Posebno u kontekstu burnog vremena u kojemu se ona dogodila. Naime, te 1941., kada je Hitler pokorio gotovo cijelu Europu, Amerika još nije bila u ratu. Japan, jedan od vodećih članova Trojnog pakta, želio je osigurati vojnu prevlast na Tihom oceanu. Odlučio je američku silu neutralizirati uništavanjem pacifičkih pomorskih snaga, prije svega, na Havajima.

Ujutro, tog 7. prosinca 1941., u dva naleta više od 300 japanskih zrakoplova napalo je usidrene američke ratne brodove i zrakoplove. Posljedice su bile katastrofalne. Poginulo je više od 3600 osoba. Bio je to jedan od najvećih američkih poraza u povijesti. Napad na Pearl Harbor natjerao je SAD na ulazak u Drugi svjetski rat, a Hrvata, Petra Hercega, učinio besmrtnim.

U Pearl Harboru još stoje ostaci nagnuta Hercegova bojnog broda Utah. Uz njega je postavljeno spomen-obilježje i ploča na kojoj je opisano Tomichevo herojsko djelo. Ronioci su tada u ostatke broda položili urnu s njegovim pepelom jer brod je njemu bio sve, i dom i obitelj.

Sunarodnjacima hrvatskog iseljenika trebala bi biti čast promovirati Hercegovo herojstvo. Bar jedan brod na Jadranu, bar jedna vojna postrojba u RH, bar jedna škola u Hercegovini, bar jedna ulica u Zagrebu… trebala bi nositi njegovo ime. Trebalo bi organizirati znanstvene skupove na kojima bi se izučavala "Hercegova bitka". I američki Hrvati trebaju baštiniti njegovo djelo. Osobito u promoviranju američko-hrvatskog prijateljstva i naglašavanju kako su Hrvati u Drugom svjetskom ratu bili sa saveznicima.

Hvalevrijedno je to što je HRT o njemu snimio dokumentarac "Heroji se ne zaboravljaju". No, životopis dječaka Hercega iz Prologa kraj Ljubuškog, rođenog 1893., koji je kao 20-godišnjak otišao u Ameriku "trbuhom za kruhom", a kao imigrant završio kao američki narodni heroj Tomich, izvrstan je scenarij za igrani film. "Kapetan posljednji napušta brod" - hollywoodska je hrvatsko-američka priča. Uz Medalju časti, Herceg bi za nju dobio i Oscara. Posmrtno za scenarij koji je ispisao životom.

Jozo Pavković

Glas naroda

Ovaj tekstopisac papković redovno dobija dragančetovog oscara, ulizica zna pisat, prije za titu, posli za tutu, sad kako vitar puše eto ti njega da bude poklopac. Bljak…

Bljak tebi od mene!
Tekstopisac nije tema već tekst. Ako nemaš komentar ba tekst čemu osobna frustracija. I ne nisam član rodbine, već se trudim biti korektan čovjek i da smatram da tragična životna priča Hercega može proći kao scenarij za film, e sad Oscar malo pretenciozno.....

Ne možes tekst odvojit od tekstopisca nikako.

Ispade da je ovaj Herceg pocetkom drugog svjetskog rata borio se protiv Hrvatske, bio na strani partizana ...
To znaci da smo prvi u Lj podigli spomenik pravom partizanu .... Cestitamo.

Ovaj poginuo za Ameriku,koliko ih imamo ovdje da su poginuli pa nemaju spomenik....Boris Dvornik,Ljubisa Samardzic,Bata Zivojinovic,Dragan Nikolic...itd oni ne samo da su jednom poginuli nego vise puta pa nemaju spomenike I to dokazano sa filmovima,ovi sto su zivili u Jugi su puno puta plakali za njima kad su gledali filmove u kinu.

Ha ha ha, dobro me nasmija

Ide vas Hercegovce sa spomenicima..svako malo jedan.
Vratite i druga Titu gori u brdo gdje je bio.

Kako su počeli nebi me čudilo da ubojica i zločinac Tuta bude umisto Tite

Kakvih heroja Hrvati imaju u Domovinskom ratu a za njih se ne zna a zašto zna se

Zato što ih je pobio zna se

Holiwood je već napravio film o Perl Harbouru, daleko od kršćanskih pa i hrvatskih vrijednosti gdje su u središte stavili ljubavne i secsualne scene, gdje ovaj neki zeni najboljeg druga napravi dijete xD

Koje su to hrvatske kršćanske vrijednosti
Use nase i podase ? ili

Te su stvarne, a pisane su: ne pozeli tuđeg ženidbenog druga

Covik je poginuo za Ameriku, imamo mi kod nas puno vecih heroja sto mrtvih sto zivih.

Pogino za američku koja je ratovala protiv hrvatske i hrvatsku vojsku izručili partizanima na klanjec da je bio rodoljub ratova bi za ndh našu tadasnju državu pokoj mu duši ali ja mu ne i diza spomenike ima dosta naši kojima bi trebalo dizati spomenike

Ovako gl.u.pe komentare može pisati samo osoba koja nema pojma šta priča i gori od mržnje i zavisti prema svemu oko sebe pa i nesebičnoj žrtvi ovog čovjeka koji se žrtvovao za svoje prijatelje i kolege. Tog dana SAD nije bio u ratu, u rat su ušli tek dan poslije Petrove smrti ali budući da si jedan od dežurnih komentatora ovog portala kojima ništa ne valja i koji nemaju pojma o životu ti to i ne možeš znati. Vas dvoje troje paćenika šara komentare i liječi osobne frustracije ovdje pišući svakodnevno gluposti o svemu i svačemu. Bolje ti je uzmi knjigu i čitaj ili otiđi u Drage Grgića na par sati iz povijesti.

Dignuti spomenik ljubuskim pukovnicima

nema toliko mista

Pokoj mu duši
Ali tu nešto smrdi
Čovik se potpisao kao Tomich,(Tomić)znači prezime s Ć koje nema u engleskom jeziku
A izbjegao upisati svoje stvarno prezime Herceg
Smrdi stvarno smrdi
Ispričavam se unaprijed što mislim svojom glavom

Ti da išta misliš ne bi komentira ono što ne znaš.

Štaš, trefio radoznao

Alo akademik primitivac ne briši mi komentare

Shebat ćeš privid "demokratije "

Možda je od rektora rođak pa red je da nazove sveučilište po njemu

Razmišljaš, znači imaš mozak
Nema glupih pitanja
Samo odgovori mogu biti glupi

Jeli ikad bija u Ljubuškom?

primogenitus amans

Bija san

Šta on ima s Ljubuškim i Hercegovinom? On se borio za svoj interes u drugoj zemlji i drugoj vojsci pa nek tamo zaglupljuju omladinu koja im treba za njihove ratove tj sebične interese i da budu topovsko meso...

Dedo mi je priča o Peri i Mišetuši. Zaista bi se moga snimit film. Sigurno bi se u filmu obradio običaj i pojam “Trampe” kod naših ljudi u Hercegovini tog vremena, koji je bio uzrok Petrova odlaska u Ameriku i promjenu prezimena. Bio je tipični Hercegovac: tvrdoglav, pošten, ponosan i hrabar. Sve navedeno mu nitko ne može zanijekati, Da se je imao priliku borit za Hrvatsku, bio bi i veći junak nego što je sad.

Samo unda nebi nikog moga spasit sa broda...

Srećko Herceg je junak domovinskog rata i njegov je potomak.Zar nevjernim Tomama nije jasno da je Tonića krv plemenita i hrabra.Otišao 1991 godine prosao kao specijalac sva ratišta .Kapa gore za njega.Krv nije vioda.

23:46:14.Zasto je Srecko Herceg junak domovinskog rata,sta je sa nama svima Koji smo otisli 1991 kao dragovoljci,ja sam obukao uniformu 18.03.1991,sada je pitanhe sto su se neki znali provuci malo bolje?????? .pa je I malo visi cin dosao,ha sam umirovljen kao stozerni narednik sli je I Taj cin krvavo zaradjen......svi su junaci Koji su otisli Onda goloruki u rat....kako u Hrvatsku tako i ovdje kod Nas....nema razlike...

Tako je..ima jos ratnika..osim njega..ali bio je blize kad su se cinovi djelili..nista cudno..tako nam je sve..Srecko sory priznaj da je velika nepravda pogodila branitelje

Ajde barem da naprave spomenik da valja sve nekakvi amaterski pokušaji.pogledajte kvalitetne spomenike po Americi i ovaj se me ne mogu niti blizu uporediti. Ukucajte i pogledajte Arlington groblje itd.

Poginuo je Peter Tomich, a ne nekakav Herceg. Znači Tomić!

Triba naj prije dignit spomenike našim živućim pukovnicima npr.Boži Hrstiću jer je bio veliki junak pa Ivici Bunozi....

Šta si navalio na ljude
Taman se zaboravilo da primaju lažne zapovjedne mirovine, kao i mnogi drugi

Sve ovo služi samo za zabavljanje naroda i odvlačenje od aktualnih tema i problema i za besmisleno korištenje gradskog proračuna

Čast obraz poštenje ponos na to su se naložili ovi kradezeovci sve ono što oni nemaju bezkičmenjaci, pa je i njihov vođa ćiriličar došao da vidi spomenik.

U vrime kada je Petar iša u Ameriku Tonić je bilo ispred Herceg i on se tako i prijavio kao Tonić, a Tomić je pisana pogreška nakon njegove smrti, što je vidljivo u izvornim dokumentima. On nije regrutiran g.1941 nego je dvadesetak Godina prije stupio u vojsku kao profesionalni vojnik. Tako, on se nije opredjeljivao za neku stranu, jer tada nije bilo to vrime. Ne možeš njega suditi što je Amerika bila tamo gdje je. Kad bi se on opredjeljivao, bio bi di su bili i drugi Tonići nekad i jučer. Kada njega vrijeđaš mnoge vrijeđaš i moglo bi se pokrenuti neki postupak, nije prijetnja nego pitanje odgovornosti za napisanu riječ. Nije medalja časti njemu dodijeljena što je bio američki vojnik, jer milijune njih je bilo i nisu odlikovani nego je istaknut što je svoj život nesebično položio za ljude za koje je bio odgovoran u kotlovnici broda. Medalja je čin za ljudstvo, hrabrost i plemenitost njegove duše. Tako treba gledati i na njegov spomenik.

Može li američki narodni heroj Herceg iz Hercegovine u BiH i RH dobiti barem ulicu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Audio/Video

Posljednji komentari