Poznato koliko zarađuju savjetnici ministara i šefovi ureda, poznato i tko je dobivao naknade za povjerenstva

ljubuski.info

Po nekoliko tisuća konvertibilnih maraka godišnje dobivali su pojedini savjetnici i šefovi ureda državnih ministara mimo redovnih primanja od nekoliko tisuća maraka, na ime naknada za rad u povjerenstvima , a ove naknade imao je i jedan ministar i njegov zamjenik.

Podaci o isplaćenim naknadama savjetnika, šefova ureda i drugih koje članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine imenuju na mandat, dakle bez natječaja, dostavljeni su Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine kao odgovor na zastupničko pitanje Šemsudina Mehmedovića. Podaci su traženi za posljednje četiri godine, odnosno od početka 2020. do kraja 2023. godine.

Prema podacima, nekoliko savjetnika bilo je angažirano u razna povjerenstva , radne grupe... I oni su za taj rad dobili zajedno više od 31.000 KM. Nasuprot njima, bilo je i savjetnika koji za rad u povjerenstvima nisu dobivali naknade.

Najviše angažiranih u povjerenstvima koje su plaćane bilo je u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine.

U razdoblju kada je na čelu ovog ministarstva bio Josip Grubeša, njegova šefica ureda Ines Krtalić dobila je, prema dostavljenim podacima, 4.052 KM za rad u Povjerenstvu za polaganje stručnog upravnog ispita u 2020. godini, u 2021. je dobila 3.627 KM, u 2022. 3.245 KM, a u 2023. godini 535 KM, odnosno dok nije imenovano novo Vijeće ministara BiH i imenovani savjetnici novih ministara.

Za rad u istoj komisiji naknadu je imao i Grubešin savjetnik Mario Miočević, i to 4.258 KM u 2021, 4.826 KM u 2022. i 535 KM u 2023.

Dolaskom novog ministra Davora Bunoze u tu komisiju su imenovani i novi ljudi, i to šefica ureda ministra Bunoze Ivana Planinić-Zovko koja je u 2023. dobila 740 KM, te savjetnica ministra Martina Gudelj (368 KM).

Ministar Grubeša, kao i zamjenik ministra pravde Nezir Pivić također su imali naknade, po osnovu rada u Povjerenstvu za pomilovanje osuđenih osoba, i to po 500 KM u 2020. godini, po 700 KM u 2021. godini, te u 2022. godini 400 KM za Grubešu i 368 KM za Pivića.

U Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine naknade je imala Jelena Bukovac, savjetnica ministrice Ankice Gudeljević, koja je kao član Državne komisije za granice za rad u 2021. godini dobila dva puta po 1.605 KM, prvi put u 2022. i drugi put u 2023. Napisano je da je nakande dobila po usvajanju izvješća o radu.

U ovom ministarstvu je bilo još savjetnika imenovaih u raznim povjerenstvima , ali su radili bez naknada. Isti slučaj je, prema odgovorima, u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, te u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i hercegovine.

Iz Ministarstva financija i trezora Bosne i Hercegovine je odgovoreno da savjetnici i drugi imenovani na mandat nisu sudjelovali u radu povjerenstva i tijela koja se financiraju iz proračuna ovog ministarstva, a da nemaju podatke o isplaćenim naknadama njihovih zaposlenika koje se financiraju iz proračuna drugih institucija.

Kada je u pitanju Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, Amira Mašović, savjetnica tadašnjeg ministra Selme Cikotića, bila je član Komisije za izbor zamjenika direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja te je za sudjelovanje u radu u 2020. dobila 337 KM naknade.

Kao član Radne grupe za uspostavu financijskog upravljanja i kontrole u Ministarstvu Mašović je također dobila 337 KM za 2020. godinu, dok je za rad u 2022. dobila 506 KM.

Za rad u 2020. godini 337 KM dobio je i Boris Ivanović, šef ureda tadašnjeg zamjenika ministra Nedeljka Jovića, koji je također bio u Povjerenstvu za izbor zamjenika direktora Agencije za forenzička ispitivanja. Ivanović je 506 KM dobio 2022. godine za rad u drugom povjerenstvu , onoj za izbor direktora Službe za poslove sa strancima.

Naknadu od 447 KM dobio je i Omar Kulenović, također savjetnik tadašnjeg ministra, kao član Povjerenstva za izbor direktora i zamjenika direktora Agencije za policijsku podršku u 2021. godini.

Iz Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine bio je angažiran Danijel Nikolić, savjetnik tadašnjeg zamjenika ministra obrane Mije Krešića. Nikolić je bio angažiran u Vijeće Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) u 2021. i u 2022. godini

Iz Ministarstva obrane nisu mogli odgovoriti koliko je njemu isplaćeno na ime naknada za ovo članstvo jer nisu date iz proračuna Ministarstva. No poznato je da je naknada člana ovog vijeća iznosila 800 KM mjesečno.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine odgovoreno je da nisu imali niti imaju savjetnika i drugim u povjerenstvima.

Odgovori se čekaju još od Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine. Poznato je, između ostalog, da je prošle godine u Vijeće BHANSA-e imenovana i šefica ureda aktualnog ministra Edina Forte Sanja Škuletić-Malagić.

Osnovna plaća savjetnika, bez minulog rada, iznosi nešto više od 2.100 KM, a šefa ureda 2.700 KM. Na to ide topli obrok, prijevoz...

Faktor

Glas naroda

Kako ide u ŽZH

Zanemarite plaću,koliko samo goriva potroše,povjerljivih podataka prodaju i ko zna kakve još mutne poslove rade

Mogu preživili a moja trojica u Njemačkoj nemaju više

najskuplji savjetnik je Borjane Krišto iako je on obični potrčko valjda svak zna na koga se odnosi

on je takav i kao savjetnik ministra vodio mu djecu u školu tako se on bori za prava svog naroda

koliko ima savjetnik Borjane provjerite a nemojte brisati istinite komentare

on je dobio mandat u HSP i prodao ga pametnom dosta

U kolko odbora ikolko love uzmu Ševo Milan i Toni Kraljevic ,samo ih u vegeti nema

Sta im je koristi..ovaj ni kuceta ni maceta a ovog drugog ljudi preziru i doslovice pljuju...jadno je to..bez obzira na novac..

Nasi savjetnici ne rade za placu.Oni se zaljubljuju I od toga zive.

Zašto ne objavite imena savjetnika u Općini Ljubuški.
Ima savjetnika u zgradi Općine ili Grada Ljubuški a da u svom mandatu nikada nisu povirili u tu zgradu,
A plaća i sve ostalo uredno teče

Koji su to ..ja da znam imena i prezimena bi napisao..nek se zna..sve treba javno reci..dosta ih je vise.

Poznato koliko zarađuju savjetnici ministara i šefovi ureda, poznato i tko je dobivao naknade za povjerenstva
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari