Bespotrebni nameti koje plaćamo prilikom registracije vozila?

ljubuski.info

Cijena registracije u BiH ovisi o velikom broju čimbenika, od police osiguranja koja je najviša stavka do tehničkog pregleda i raznih naknada i državnih nameta.

Na cijenu, između ostaloga, utječe godište vozila, snaga motora, vrsta goriva, županije u kojoj se registrira i slično. Troškovi se razlikuju ovisno o vrsti i svrsi registracije s obzirom da je primjerice registracija teretnih vozila skuplja.

I onda dolazimo do onih silnih uplatnica.

Ovo sve plaćate ako automobil registrirate u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Direkciji cesta Federacije BiH morate platiti 24 KM (fizičke osobe) za stavku Doprinos za ceste 40%.

Na račun Javne ustanove Ceste Županije Zapadnohercegovačke također za doprinos za ceste morat ćete uplatiti 36 KM. Još jedna od brojnih nameta je i vodoprivredna naknada od 20 KM koju uplaćujete na depozitni račun ŽZH.

Za naknadu za okoliš (fizičke osobe) Fondu za zaštitu okoliša FBiH morat ćete izdvojiti 15 KM. Direkciji cesta FBiH morate uplatiti još 8 KM za službu pomoći i informacije na cestama. Plaćanjem ove stavke imate pravo jednom godišnje besplatnu asistenciju službi pomoći na cestama.

Uplatnicama nema kraja. U JRT Trezor BiH morate uplatiti 5 KM za famoznu stiker naljepnicu. Ako je nemate, policija vam može napisati prekršajni nalog u iznosu od 100 KM.

Nelogičnosti još nema kraja. Ako vam je automobil mlađi od 10 godina, morate na depozitni račun ŽZH uplatiti 20 KM i uplatnicu odnijeti u Poreznu upravu FBiH koja vam izda još jedan papir kojeg, zajedno s ostalom dokumentacijom, predate u nadležni MUP.

Toliko priče svake godine da nam je vozni park jedan od najstarijih u Europi, ali vlast i dalje dodatno oporezuje vlasnike vozila mlađih od deset godina.

Kada zbrojimo ove (bespotrebne) namete, dolazimo do iznosa od 108 KM koje uplatimo u proračune na tri razine vlasti. Ako tomu dodamo i 20 KM poreza na imovinu motornih vozila u slučaju da vozite auto mlađe od 10 godina, iznos raste do 128 KM.

Dodajmo i to da ćete za svaku uplatnicu platiti 2 KM provizije.

Jabuka.tv

Glas naroda

Zapadno L O P O V S K A županija.Ceste najskuplje i najgore a umjesto da daju poticaj da se kupuju mlađa i sigurnija vozila HDZ udario porez da bi nahraniho glasačke parazite

Može li se tko,gdje i šta radi od ovih vodenjaka,šumara i zaštitnika okoliša?

Ovo je samo primjer za malo vozilo do 80 KS. Za auta preko 120 KS ili 150 KS nameti su duplo veći. Terenci, kombi i teretna vozila da ne spominjem. Ovo je pljačka epskih razmjera, pogotovo kad se vidimo kako nam ceste izgledaju..

Neka Vojina ,i Denisa ,Lasica ,bit ce homologacija 500 km .Ševo i hdz korupcija

Dok sam ja bio sve je bilo jeftinije tražili ste promjene dobili ste.

Bespotrebni nameti koje plaćamo prilikom registracije vozila?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari