Kaznama do 30 tisuća KM želi se stati na kraj "divljanju" cijena

ljubuski.info

Pravne osobe koje se ne budu pridržavale mjera neposredne kontrole cijena od sada će plaćati kazne i do 30 tisuća maraka, što je znatno više u odnosu na dosadašnje stanje zbog kojega smo često imali situaciju u kojoj se procesi nadzora cijena nisu uvijek učinkovito mogli primjenjivati

Drugim riječima, represija nije bila dovoljno izražena. Naime, zakon o izmjenama Zakona o kontroli cijena, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, donosi izmjene koje rješavaju problem niskih kazni te uvodi novi "cjenik" za sve one koji se ne budu pridržavali mjera kontrole cijena.

Što donose izmjene

Odredbom članka 1. ovog zakona vrši se izmjena članka 14. Zakona o kontroli cijena tako da se mijenja visina kazni u slučaju kada se pravna osoba, odgovorna osoba u pravnoj osobi, kao fizička osoba, ne pridržava propisanih mjera neposredne kontrole cijena.

Predloženim izmjenama za prekršaj iz članka 14. Zakona o kontroli cijena pravna osoba trebala bi plaćati 6000 KM umjesto dosadašnjih 1000 KM, a gornja granica, umjesto dosadašnjih 10.000 KM, iznosila bi 30.000 KM. Odgovorna osoba u pravnoj osobi bi, umjesto dosadašnjih 250 KM, trebala platiti 1000 KM, a gornja granica bi, umjesto 2500 KM, iznosila 3000 KM.

Donja granica za fizičku osobu bi, umjesto dosadašnjih 500 KM, iznosila 1000 KM, a gornja 2000 KM. Odredbom članka 2. ovog zakona izmijenjen je članak 17. Zakona o kontroli cijena, odnosno povećan je početni iznos novčanih kazni za prekršaj koji izvrši pravna osoba u slučaju ako ne utvrdi pravila ili se ne pridržava pravila o formiranju cijena i ako se ne pridržava istaknute cijene na proizvodu, kao i ako u određenom roku ne dostavi obavijest o promjeni cijena i marži.

Predložena donja granica za navedeni prekršaj je 3000 KM, a gornja granica 30.000 KM. Također, povećan je i početni iznos kazni za odgovornu osobu i za fizičku osobu, a gornja granica za odgovornu osobu u pravnoj osobi i za fizičku osobu nije izmijenjena jer je u Zakonu o kontroli cijena koji je na snazi gornja granica za iste ili slične prekršaje usuglašena s kaznenim odredbama Zakona o unutarnjoj trgovini i Zakona o prekršajima.

Kada je riječ o razlozima donošenja novog zakonskog rješenja, srž je u činjenici da je posljednja izmjena Zakona o kontroli cijena bila još 2008. godine te je zbog inflatornih kretanja značajno umanjen preventivni i represivni učinak postojećih propisanih kazni za prekršitelje.

Zakonom o kontroli cijena uređuju se odnosi u kontroli cijena proizvoda i usluga na jedinstvenom tržištu Federacije i utvrđuju prava i obveze nadležnih tijela Federacije, županija, gradova i općina u vršenju kontrole cijena. Člankom 2. i 3. Zakona o kontroli cijena propisano je da gospodarska društva, druge pravne i fizičke osobe formiraju cijene proizvoda usluga slobodno prema uvjetima tržišta, osim za proizvode i usluge za koje je posebnim propisom utvrđen drugačiji način formiranja cijena, a pod kontrolom cijena podrazumijevaju se aktivnosti na praćenju i analiziranju kretanja cijena pojedinih proizvoda i usluga na domaćem i svjetskom tržištu i njihov utjecaj na stabilnost tržišta i cijena, kao i životni standard stanovništva.

Kontrola

Također se pod kontrolom podrazumijeva i predlaganje mjera ekonomske politike za održavanje stabilnosti tržišta i cijena; analiziranje djelovanja mjera ekonomske politike na razinu cijena, odnosno cijena i opskrbljenost tržišta; predlaganje mjera neposredne kontrole cijena u slučajevima nastanka poremećaja u proizvodnji...

Mjere neposredne kontrole cijena koje su propisane Zakonom o kontroli cijena, ističu predlagači, od iznimne su važnosti za funkcioniranje države, posebno u vrijeme elementarnih nepogoda, nestašice dobara za potrebe gospodarstva i opskrbljivanje stanovništva, poremećaja u globalnim lancima opskrbe, proglašenja stanja nesreće (pandemije) itd.

Novi zakon, prema svemu sudeći, želi stati na kraj situaciji u kojoj visine kazni nisu djelovale preventivno, a što je za posljedicu imalo scenarij u kojem je bilo isplativije platiti kaznu nego vratiti razinu cijene određenog proizvoda.

Večernji list

Glas naroda

Ma hebo to, ala gušta jučer Dinamo pobjedio Reku onako Realovski u stilu, a Ultrasi pokupili krpetine sa zvizdama onim navijačima komunjarskog Veleža, ne bijaše zavrzivat RAhmetlije la papa

Sve poskupilo i još će kažnjavat svit.
Svašta

Zašto je u Njemačkoj u prodavnici sve jeftinije nego u nas.

"giganta" iz Splita nećemo ni spominjati iako su bili dobro bezobrazni kad ih je ponilo , šta će jadni dosta im i njihove muke sad minus 14 biće do kraja i 20 redovna situacija.

I kvalitetnije i plaće radnika veće.Možda zato što nisu pohlepni robovlasnici i kad otvore firmu nije im u cilju odmah za dvije godine kupiti jahtu

Posuske trgovine naj skuplje u svemo dabogda se gazde digot naile

Nije ti ga ni Lidl nešto osim slika, sladoleda i još ponešto

I prevarama kojima varaju starije i slabovidne osobe smanjenjem količine u pakiranjima iste veličine.Netko će reći da to nije prevara i da je sve po zakonu a zakon je napravljen da pogoduje trgovačkoj mafiji.Zašto u zakonu ne piše da se gramaža mora označiti fontom većim nego onim kojim piše marka proizvoda?

Najjaci je Konzum ispod jedna cijena na kasi druga nista kod njih nije kako spada

Kaznama do 30 tisuća KM želi se stati na kraj "divljanju" cijena
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari