Dodaj komentar

Imenovanje direktora FUP-a i dalje na čekanju

ljubuski.info

Hoće li doći do još jednog fijaska imenovanja direktora Federalne uprave policije (FUP)?

Nakon što je Neovisni odbor federalnog parlamenta obavio svoj dio posla i rangirao kandidate, na potezu je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Do ponedjeljka je imala rok imenuovati direktora FUP-a. No, sve je izvjesnije kako do toga u skorije vrijeme neće doći.

Na listi najuspješnijih kandidata za direktora FUP-a dva su imena - Ensad Korman i Svevlad Hoffmann. Utvrdila je to Neovisno povjerenstvo, a rang listu na usvajanje federalnoj Vladi proslijedio ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara.

Očekivano, probijeni su rokovi, a iz Vlade ne odgovaraju kada bi se ovo pitanje moglo naći na dnevnom redu. Ministar Čampara bez optimizma da će trakavica oko imenovanja prvog čovjeka federalne uprave policije ovaj put biti riješena.
Ne vidim neke velike šanse da se riješi ovo pitanje, jer nije riješeno već četiri godine. Vlada radi u takozvanom tehničkom mandatu. Mislim da se puno toga ispolitiziralo, davno je trebalo završiti ovo pitanje i ne vjerujem sada da će se nekih mjesec dana pred izbore to rješavati, navodi Čampara.

Mirko Milićević, predsjednik Neovisnog odbora Federalnog parlamenta, ističe:
Mi smo uradili sve što je naš posao. Tu nema nikakve dileme i sav rad Nezavisnog odbora je bio transparentan i može se provjeriti u svakom trenutku. Tako da nikada do sada koliko ja imam uvida u stanje stvari nije bilo problema oko rada Nezavisnog odbora i njegovih prijedloga.

Svi dosadašnji prijedlozi Neovisnog odbora padali su na federalnoj Vladi, i to zbog već dobro poznatih odnosa između HDZ-a i SDA.

Iz HDZ-a već odavno poručuju kako direktor treba biti iz reda hrvatskog naroda, dok su u SDA stava da to nije točno. Ipak, u Zakonu o unutarnjim poslovima Federacije BiH jasno je navedeno da ministar unutarnjih poslova i direktor federalne uprave policije ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. Tako se logično nameće odgovor da bi u ovom slučaju prvi čovjek FUP-a trebao biti Svevlad Hoffmann.
Tako su se kockice posložile i Vlada ako želi postupati u skladu sa zakonom, trebala bi odnosno morala bi u vrlo skorom roku imenovati Svevlada Hoffmanna za novog ravnatelja FUP-a Ovaj put se neću žaliti nego ću kazneno goniti sve one koji su to bezakonje spremili, da trpe zakonske posljedice, ističe Hoffman.

Hoffmann je, kaže, svjestan kako je sporna njegova nacionalna pripadnost, a da su kompetencije stavljene po strani.

A zbog takve, već dobro poznate matrice u imenovanjima na ključne pozicije, ni dobro upućeni analitičari nisu optimistični da bi imenovanje prvog čovjeka Federalne uprave policije moglo biti završeno prije izbora.

Vehid Šehić, politički analitičar i pravni stručnjak, kaže:
Ako mi nemamo federalnu Vladu od 2018. godine, nego Vladu od 2014. godine, ako nemamo sudaca Ustavnog suda, onda kako da budem optimist da se izabere direktor, da se poštuje zakon. Federalni direktor mora biti profesionalac kojeg će imenovati Nezavisni odbor, da politika ne bi trebala nikakvog utjecaja da ima na to, jer on treba štititi nterese svih i voditi računa o sigurnosti za sve građane Federacije BiH.

U slučaju da Vlada Federacije BiH ne prihvati nijednog kandidata, dužna je da u roku od šest tjedana dostavi svoje obrazloženje Neovisnom odboru, koji može uputiti listu sa istim ili drugim imenima.

BHRT
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
2
1
9

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari