Troškovi života u stalnom porastu

ljubuski.info

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao je da je potrošačka korpa za četvoročlanu obitelj u ožujku iznosila 2.917 maraka. Prosječna neto plaća u Bosni i Hercegovini iznosi 1.328 maraka.

Najniža mirovina u Federaciji BiH je 565 maraka, a u Republici Srpskoj 300 maraka. Dok građani jedva sastavljaju kraj s krajem, vlasti na razini Bosne i Hercegovine i dalje ne poduzimaju sustavne mjere da pomognu građanima.

"Sve su gora vremena. Teško se živi usljed poskupljenja. Pola mirovine potrošim na hranu, a pola na režije. Mnogo manje kupujem nego prethodnih godina", priča osamdesetdvogodišnja umirovljenica Vladislava Kos.

Teško se može uštedjeti

"Teško.. U početku se malo zaletim, a poslije samo po malo.. slabo šta se ostavi, ništa se ne ostavi", ističe.

Prodavač na banjalučkoj tržnici Sreto Gnjatić ne pamti manje kupaca u gotovo 30 godina rada. Kaže da obični građani nemaju novca i da kupuju 50 odsto manje nego ranijih godina.

"Samo kad su slave kupuje se više, ovako dođu daj mi 100-200 grama da imam za danas, sutra imao-ne imao. Omladina ode, ovdje perspektive nema. Političari se bore samo za stolicu, njih narod ne zanima ni jedan posto, samo stolica, najmanje im treba prepoloviti plaću", ističe.

Prosječna plaća u Bosni i Hercegovina dovoljna je za hranu i režije. Malo tko uspije nešto da uštedi.

Četveročlanoj obitelji plaća nije dovoljna

Četvoročlanoj obitelji prosječna plaća nije dovoljna, jer je potrebno 1.400 maraka samo za hranu, ističe predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača "Futura". Hitna mjera je, kaže, povećanje plaća kroz fiskalne reforme, ali i pokretanje domaće proizvodnje.

"Uvozimo 80 posto hrane koju konzumiramo, što nije normalno. Ovisni smo od proizvođača, distributera, trgovaca i dok se svako ugradi svoje zarade, plaćamo cijenu hrane među najskupljima", ističe Bago.

Savez samostalnih sindikata izračunao je da potrošačka košarica u ožujku za četvoročlanu obitelj iznosi gotovo 3.000 maraka, od čega 57 posto odlazi na hranu i komunalne usluge.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže: "Naš stalni i permanentni zahtjev je nulta stopa PDV-a za osnovne životne namirnice, što bi pojeftinilo cijene hrane. Smatramo da je nacionalni interes sva tri naroda bolji životni standard građana u BiH".

Inflacija pojela vrijednost novca

Analiza ekonomiste Faruka Hadžića pokazuje koliko je inflacija "pojela" vrijednost novca danas u odnosu na 2018. godinu.

"Ako bi uzeli samo cijene hrane, ako smo trošili prije 100 maraka za hranu, danas to vrijedi u rangu između 50 i 60 maraka", kaže Hadžić.

Ekonomisti i sindikalci upozoravaju da je enormno povećanje cijena posljedica nedonošenja odluka na razini BiH, kao što je ukidanje PDV-a na osnovne namirnice i akciza na gorivo.

Vlada Republike Srpske početkom godine povećala je minimalnu plaću sa 700 na 900 maraka. Federalna vlada priprema set fiskalnih zakona i povećanje minimalca sa 619 na tisuću maraka, u koji bi trebalo da bude uračunat i topli obrok.

BHRT

Glas naroda

Samo vi kupite stanove i svi u grad, jok selo niste ludi saditi pa svoje imati. Svi u 50 m2 i laganini, prava uživancija. Sve gospoje zaljepile one trepavice pa kad pune bura igraju im ko jarbol, uživancija gledat.

Tko nema svoje zemlje, ne preostaje mu ništa drugo doli stan

Ima nas u gradu što smo izgradili kucu i pored baštu.
Nisu svi u kavezima stanova

Jedva preživljava običan narod dok uhljebi hadezeovci svi rade u državnim firmama.Velika nepravda.

Je lipota na selu uvik u glibu ako je kiša ako suša onda u prašini ubiješ se radeć a nikad marke

Kako je košarica skuplja? Zar niste mavodno "zaključali" neke cijene

Običan narod teško pati pod zločinačkim režimom ali ih malo obasja sunce slobode kad dođu naša dijaspora i kada se masovno žale na vlast i koliko pate pod kriminalom partije i kako teško žive. Isto kao da su pod četničkom okupacijom posvuda je ćirilica trešte srbijanski narodnjaci, a na vlasti ujdi prosrpskiudbaški režim.

Evo nek se javi ijedan kradezeovac, a da nije u partiji jedan na jedan, neće jer su to obične kuka-vice i slabići.

Hadezeovci nemaju nikakva radnog iskustva u realnom sektoru samo šetaju po kavama, velike su to kukav.ice

Ti su isti ko grudska policija kad ih onaj kriminalac opali išamara i uzme pištolje od policajca i vrati se u stanicu milicije, a oni uplašeni koji cirkus.

Samo je pitanje dana kada će biti kao u Kolumbiji ili Meksiku, dolazi to uskoro. Korumpirani političari korumpirana policija uzimaju od naroda, a narod nema tko da zaštiti.

Eu nas štiti

Ako troši 2000KM a zarađuje 600KM???

Ako narod hoće život bez korumpirane policije i korumpiranih političara i da svi zarađuje dobro triba da se odluče. Ne može i jedno i drugo.

Koda se narod išta pita

Troškovi života u stalnom porastu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari