U BiH cijene i dalje rastu, kupovna moć sve manja

ljubuski.info

Gotovo je nevjerojatno da u Bosni i Hercegovini niti u ožujku 2024. godine ne možemo inflaciju spustiti ispod dva posto. Dugotrajan i konstantan rast cijena našim žiteljima već je poprilično ispraznio novčanike, a dok SAD ili EU već jako dugo provode ekonomske mjere kako bi spriječile rast cijena, u BiH se vlasti ovim pitanjima uopće i ne bave.

A kada uz to imate itekako nesređeno tržište, monopolsku ili oligopolističku tržišnu strukturu, nemate dobar odnos između marži i cijena, imate izostanak bilo kakvog vida pravne države, ali zato korupciju i klijentelizam na svakom koraku onda ste stvorili pravu osnovu za inflaciju pohlepe.

Hrana i nekretnine

Primjerice, kako bilo kome objasniti da su cijene nekih od najosnovnijih životnih namirnica u BiH ili veće ili na razini cijena nekih od najjačih država EU u kojima su prosječne, a što je još važnije, medijalne plaće višestruko veće nego u našoj državi?

Kako smo došli u situaciju zbog nesređenosti tržišta i kvazi renti da je mladim bračnim parovima koji imaju dobre poslove gotovo nemoguće doći do stana ili kuće?

Državu to previše i ne zanima jer im je inflacija popunila proračune pa imaju enormna primanja, kupuju se 'bijeni' automobili, novac dijeli podobnim partijskim poslušnicima i uhljebima…

Uglavnom politički kapitalisti su podobrano napunili džepove, a još ih pune na inflatornim udarima. Jedini koji su iz svega izvukli deblji kraj jesu obični žitelji. Ali ove gore pobrojane za njih ionako nije briga.

Rast cijena u ožujku

Podsjetimo, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku 2024. u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast razine za 0,3 posto.

Promatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u ožujku 2024. u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima hrana i bezalkoholna pića za 0,1 posto, alkoholna pića i duhan za 1,5 posto, odjeća i obuća za 1,9 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 0,6 posto, zdravstvo za 0,7 posto, prijevoz za 0,6 posto, rekreacija i kultura za 0,5 posto, obrazovanje za 0,2 posto, restorani i hoteli za 0,5 posto te ostala dobra i usluge za 0,3 posto.

Razina cijena u ožujku 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 2,0 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 1,2 posto, alkoholna pića i duhan za 3,8 posto, stanovanje i režijski izdaci za 0,3 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 3,6 posto, zdravstvo za 3,2 posto, prijevoz za 1,5 posto, komunikacije za 2,3 posto, rekreacija i kultura za 4,3 posto, obrazovanje za 2,1 posto, restorani i hoteli za 8,4 posto te ostala dobra i usluge za 6,5 posto, objavila je prošlog tjedna Agencija za statistiku BiH.

Dnevni list

Glas naroda

zato vlast redovno diže platu i pemziju a i naše gazde su socijalno osvješćeni sve u svemu ovi što nas vode su uzor u svemen.

Reka san ja da će košarica na tri iljede.

Cijene su prikladne kupovnoj moći ali onih koji ih određuju

Sad stoja ode sad pa sad, tek je razbiješ kad ono nema ništa u novčaniku

Glasajte i dalje za kradeze

Dašta inflacija je zbog kradezea, globalna kriza nema nikakve veze s tim

Da li se ijedan političar iz kradezea požalio na poskupljenje. Nije jer njima kaplje lova sa svih strana.

...a narod , ljudi ...
Šute .
Što se događa ?
Cijene lete u nebo , a kvalitet većine toga što kupimo je 0 .
Što mi jedemo najbolje pokazuje porast broja oboljenja , naročito maligni .
Što se hrane tiče , B iH je jedan veliki kontejner .
To što u nekim državama nitko ne bi kupio , mi kupujemo i jedemo svaki dan .
Jer, jest se mora .

Pa šute jer ionako je bez posla i primanja gladuje, dok se bahati kradezeovci idu na ručak kod zelića i bagića.

U svakom slučaju na Teskera.

Kako ono kažu tražili ste gledajte dajte opet glas za partiju.

U BiH cijene i dalje rastu, kupovna moć sve manja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari