U susret listopadu 2014. - Stršljenovi ili pčele?

sukob

Tko se slaže s postojećim stanjem? Pa valjda oni koji su ga stvorili i kojima je u njemu dobro. Tko bi mijenjao postojeće stanje? Pa valjda oni koji se u njemu muče, jer im nije baš dobro.

Wunston Churchill je pobijedio moćni nacizam i odmah potom izgubio izbore.

Englezi su ocijenili da je Churchil vrhunski ratni vođa...ali rat je završio, pa bi valjalo da se o Britanskom imperiju, nadalje brine premijer koji zna poboljšavati kvalitetu mirnodopskog života.

Genijalni Churchill koji netom nadmudri Hitlera, Staljina, skroji nove granice svijeta, pazeći da još čvršće i šire utvrdi imperij krune...izgubi izbore!? Dakle taj narod je shvatio da im u njihovoj državi-košnici više nisu potrebni stršljenovi, nego medonosne pčele. Svoj ratni, vojno-komandirajući establišment su odlikovali, zahvalili, potom umirovili (dio tih, koji je hrvatske razoružane, mladiće predao krvolocima na smaknuće je u paklu, bez prava na čistilište), a na vlast...izabrali znalce.

Nitko, (pa ni ja) nije toliko blesav da napravi usporedbu između Churchillove stranke i HDZ-a BiH, ali ona između birača...mogla bi stajati.

HDZ BiH (skraćenica za Hrvatska demokratska zajednica, politička partija u republici Bosni i Hercegovini) je izgubila rat, proizvela najbrojniju vojno-činovsku grupaciju na vojnoj karti svijeta, (uzevši u obzir geo-demografsku strukturu države, naroda).

HDZ BiH je izgubio rat ali odmah potom dobio izbore! ("izgubio rat"!?Pa biti prognan sa dvije trećine države i pritom izgubiti zlatnu, sa stoljetnim hrvatskim ognjištima, Posavinu, je valjda...poraz).

Narod (Hrvati) je ocijenio da...nemaju za koga glasati sem... HDZ BiH.

Danas je 2014-a godina i do danas narod je na svakim izborima izabirao te gubitnike.

Ove godine su najnoviji izbori.

HDZ BiH, uspavana slatko-idiotskim, izbornim iskustvom, iz protekla (skoro) DVA i POL DESETLJEĆA, niti ne pomišlja iz svojih vitrina izvaditi pobjedničko-izborni, prijelazni pehar a kamoli ga, nedaj bože, predati nekome drugom.

"...kako na nebu, tako i na zemlji..."

Kakvo je postojeće stanje u kojem se nalazi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini? Kakvo je u svakom smislu?

E pa treba biti, doista snažan, papagaj s izuzetnom fonetikom, pa ponavljati sve objektivno postojeće činjenične izraze, da bi se to loše stanje opet opisalo.

Nisu mogli iz objektivnih razloga? Spriječavale su ih raznorazne okolnosti? Prevashodno nisu mogli izboriti stvarnu ustavno-pravnu ravnopravnost Hrvatskog naroda...?

Pa zašto su onda sve ove godine na vlasti?! Postoji kategorija "OSTAVKA IZ PRINCIPIJELNIH RAZLOGA". Ista se može dati i iz razloga političkog bunta, političke reakcije na svakojaka nametanja političkih riješenja, od bilo koga...iz razloga subjektivne nesposobnosti...

Ali to bi bila žrtva, svog statusa i svoje karijere, udobnosti, bogaćenja...kraj svih slasti koje ima čovjek na vlasti.

Kako je to samo bolno jednostavna povijesna hipoteza!...Da su HDZ-eovci, još i prije one famozne "alijanse", ispoljili politički revolt svojim ostavkama i pozivom narodu da adekvatno reagira, što bi im se desilo? Ne bi ih nitko ni zatvorio, ni strijeljao a bi im prestalo mediti. Pa da su ih onda, ti "visinsko uzaludni predstavnici", kažnjavali s postavljanjima "rezervi" na njihove pozicije, sustav bi se po svakoj političkoj logici, morao ubrzo uravnotežiti u korist konstitutivnog hrvatskog naroda.

Ali što bi bilo s foteljama HDZ-eovaca?

Postojeće stanje, za njih bijaše daleko sigurnija solucija. Riješavaj ali ne riješi! Poput, najpodmuklijih odvjetnika, koji neukom siromahu rastegnu parnicu doživotno i na kraju i pravda i novac...ostanu njima. Nema više nikakve sumnje u činjenicu, koliko im odgovara Status quo.

Vladajuće partije, kod druga dva konstitutivna naroda, su vrlo dobro iskoristile tu HDZ-eovu politiku podređivanja, te se nisu morale nimalo naprezati u afirmaciji svojih nacionalnih interesa, na račun...naravno Hrvatskih.

Hrvatski narod koji je ostao u ovoj državi, istu je zamišljao posve drukčije i te snove je iznevjerio u najvećem dijelu njegov vođa. O tome se sa HDZ-eom može beskrajno polemizirati, čak do teoloških mrcvarenja, ali to je neosporna činjenica.

Ipak ova izborna godina, s "političkom pojavom" Martina Raguža, ne samo da neće biti puka verifikacija HDZ jednoumlja, nego napokon, politička utakmica. Prva istinska politička utakmica u povijesti ovog dijela hrvatskog naroda.

I počela je...HDZ BiH pljuvačnica je već aktivirana, njihovim uobičajenim vokabularom, (izdaja, komunist, poturica, nacio...).

Pa taj Raguž je u kratkom vremenu "rastresao", ne samo Čovićevce, nego sve "pitajuće" političke čimbenike u BiH. I one vanjske...sve koji se maste u ovom međuzemlju od države (tko mu je ono jednom zamjerio nedostatak hrabrosti!?).

Ide taj lik principom "Might is right", (pravo, ne sila), posve svijestan da (osim geometrijski) nijedan Hrvat nije veći Hrvat od njega i da treba svoj narod, po pravu koje mu pripada, napokon "ukomponirati" u stvarnu, konstitutivnu jednakopravnost i time promijeniti postojeće stanje.

Zna čovjek da su se svi veliki ratovi, koji su se posljednjih tristo godina vodili u Europi, bili vođeni između Njemačke i Francuske i da nacionalno samoljublje i pohlepa što im je i bio zametak, sada pripadaju nepovratnoj prošlosti.

Zna čovjek da unatoč svim nacionalnim, rasnim, vjerskim, teritorijalnim ogradama, ljudi jednostavno moraju živjeti...jedni, drugi, treći... Zna i to, da to sve podsjeća na košnicu i ako su u njoj, mjesto medonosnih pčela, stršljenovi...stvari ne valjaju.

Bira čovjek i pčelinju ekipu.

A čini se da stršljenovi...počinju odlijetati...tamo negdje...van košnice.

Žarko Nižić

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari