Lana i njezin ubojica su se poznavali?

ljubuski.info

Profesor Visoke škole Union u Mostaru na katedri sigurnosnih studija i nekadašnji istražitelj Tužiteljstva HNŽ-a, a trenutno zaposlenik KPZ-a Mostar, dr. Sandi Dizdarević govori o stanju sigurnosti na području HNŽ-a, ubojstvu Lane Bijedić, neriješenoj likvidaciji Božidara Cicmila.

Mostar su u posljednje vrijeme potresli brojni zločini i to ubojstvo Lane Bijedić i Nine Ivankovića. Za drugi je uhićena jedna osoba, dok se za ubojicom Lane Bijedić i dalje traga. Mnogi su mišljenja da ovo ubojstvo nikada neće biti rasvijetljeno, te da su u istrazi na početku napravljeni mnogi propusti? Kao nekadašnji istražitelj, šta mislite da je trebalo, a nije učinjeno?

Ova dva ubojstva ne mogu se komparirati niti po jednom ponderu. Imajući u vidu da su istrage oba ubojstva u tijeku, ne mogu i ne želim davati bilo kakav komentar u smislu operativnih analiza.

Ono što mogu kazati jeste jedino sa općeg aspekta istraživanja ranijih sličnih slučajeva i njihove složenosti. Istraživati slučajeve ubojstava koja su proizašla iz nestanka osobe predstavlja najsloženije oblike kaznenih djela za istraživanje sa aspekta kriminalističkog i forenzičkog posla.

Prvotno, nadležne policije bave se poduzimanjem potražnih radnji s ciljem lociranja i pronalaska nestale osobe.

Kod pronalaska nestale osobe, u ovom i sličnim slučajevima istražni tim je već unazad nekoliko sati, dana, pa čak i mjeseci u ovisnosti od duljine potrage.

Zbog protoka vremena od trenutka nestanka do trenutka pronalaska, tijelo je podložno različitim utjecajima, čime mnogi tragovi postaju manje kvalitetni. Otežavajuća okolnost jeste ukoliko je tijelo duže vrijeme provelo u vodi. Kod ovakvih slučajeva, gdje je prvotno rađena potražna djelatnost, nakon pronalaska tijela istraživanje smrti nužno mora obuhvatiti rad na licu mjesta s više osoba različitih profila: iskusnih kriminalista, forenzičara za pojedine oblasti, a posebno za očevid i biološke tragove.

Viktimološki profil

Kvalitetan forenzičar može pronaći i na ispravan način tretirati trag s lica mjesta, koji će naknadno vještačiti. Samo sinkronizirani rad kvalitetnog i iskusnog kriminaliste u suradnji s forenzičarima predstavlja formulu za rješavanje i dokazivanje kaznenog djela i identifikaciju počinitelja.

U nastavku daljeg kriminalističkog istraživanja nužno je sudjelovanje kvalitetnih viktimologa koji će uspjeti temeljem podataka iz istraživanja stvoriti viktimološki profil, a stvaranje tog profila predstavlja oko 60 posto preduvjeta za rješavanje slučaja.

U većem postotku ubojstava počinjenih na našem području ubica i ubijeni/a su se u ranijem vremenu poznavali. Dok se jedan tim bavi viktimološkim profilom, drugi tim kriminalista, dok se čekaju nalazi i mišljenje vještaka, provodi kriminalističko istraživanje koje se u najvećoj mjeri sastoji od saslušanja različitih kategorija osoba.

Tu je nužno prisustvo kvalitetnog kriminaliste koji poznaje i aplicira različite tehnike saslušavanja, uz obveznu nazočnost kvalitetnog poligrafiste. Nakon saslušavanja svjedoka i potencijalnih osumnjičenih, te stvaranjem viktimološkog profila, može se krenuti u sačinjavanje kriminalističko-psihološkog profila počinitelja.

Kada se istražitelji suoče s dobijenim rezultatima različitih vještačenja, onda ostaje najofenzivniji dio istrage, poput lišavanja slobode, pretresa i na kraju ispitivanje osumnjičenog/ih osoba. Kod potražnih radnji, istražitelji kao i tužitelji koji vode istragu nužno se moraju oslanjati na građane, dijeliti informacije u cilju dobijanja novih saznanja.

Međutim, onog trenutka kada potražna djelatnost prelazi u istragu, nužno se dijeljenje informacija s građanima mora smanjiti na najmanju moguću mjeru, jer u suprotnom istraga se može rasprsnuti u više smjerova, što istražiteljima predstavlja najgoru moguću opciju. Tada se počinju istraživati opći elementi, čime se zanemaruju posebni, tj. oni najvažniji.

Hoće li Lanino ubojstvo ostati u sjeni onih nerasvijetljenih, poput likvidacije Božidara Cicmila, koji je ubijen 2015?

Iako je od trenutka pronalaska tijela prošlo više od mjesec dana, mislim da je prerano donositi bilo kakav zaključak. Pogledajte, prvotno se mora uzeti u obzir činjenica složenosti policijskog podsustava u BiH.

Kaznena djela ubojstva u većini slučajeva su u nadležnosti županijskih sudova/tužiteljstava. Županijska policijska tijela nisu dovoljno opremljena za složenija vještačenja, čime se tragovi i predmeti pronađeni prilikom vršenja očevida dostavljaju višim policijskim središtima, u našem slučaju entitetskim ili državnim.

Kod tih tijela, vještačenja se provode po određenom redoslijedu i prioritetima. U tim institucijama radi ograničen broj vještaka. Čak i da je predmet prioritetan, a mišljenja sam da jeste, nalazi i mišljenja različitih vještačenja mogu se čekati od mjesec do dva, pa i duže.

Dio vještačenja kao istražnih radnji, osobito onih najsloženijih, provodi se izvan BiH, u suvremenim forenzičkim laboratorijama, čime se nalazi čekaju i duže vrijeme.

Ono što želim kazati, jeste da ne treba prerano donositi bilo kakve zaključke i slučaj koji je u tijeku proglašavati negativno riješenim. Na kraju, i zakonski osnov ukazuje kako istrage mogu trajati šest mjeseci, a kod složenijih predmeta i duže.

Oslobođenje

Glas naroda

Lanine prijateljice znaju skim je se išla sastati. Lanine prijateljice znaju zašto je izbrisala fejs.E sad se nameće pitanje zašto šute? Mislim da je najveći problem što u BiH više nema empatije nitko ni skim ne suosjeća nitko. Svi vole sebe i samo sebe . Društvene mreže su doprinijele ekspanziji narcizma. Osoba koja je zaljubljena u sebe ne može voljeti drugu osobu to je istina. Lanine prijateljice svojom šutnjom štite ubojicu to je tužno i jadno da jadnije ne može biti.

Šta mislite o mogućnosti da prijateljice šute jer pretpostavljaju da ubice nema?

Objave od mame i šutnja od prijateljica ,navode na predpostavljanje da ubojice nema!!!

Za Kula i Ika : Pojasnite kako to da ubice ili ubojice nema?

Ovdje sam od prvog komentara napisao osvrt da je djevojka imala vezu i to vjerovatno sa problematičnim likom a pojedine djevojke tih godina upravo uzbuđuju takvi likovi a prema njezinoj odjeći reklo bi se da lik vozi motor,od tud njezino hodanje tih 7,8 km,jer jedino tako se i mogao izvući da ne može doći po nju na autobusku stanicu a uistinu bi bilo glupo da on ima auto a da je ona toliko pješačila a po Aničiću i Hrstiću to su likovi koji se prvo alkoholiziraju i napuše i onda kao indijanski šamani stvaraju sliku percepciju tj.na taj način gledaju u prošlost..

Poruke i pozive mogu naći u Eronetu ili drugom operateru, da ih ima već bi ih našli i našli su, dakle ništa nema.
Fb mogu istražitelji otvoriti, dakle otvorili su ga, nema ništa.
Viber, Whatsapp, Badoo su zadnja opcija, ako tu nema ništa onda je u pitanju [ * neprimjereno * ] kome je palo na pamet da nekog ubije ili ju je netko ubio iz nekog razloga koji nitko nezna, ili netko zna a neće da kaže, ponajprije roditelj. Postoji milijun opcija.

Tu da ju je ubio ljubavnik su smiješne priče, cura je bila ok, ali nije imala izgled ženske da bi je netko ubio zbog toga sto je ljubomoran ili bilo sta drugo, to isključiti.
Dakle osveta, serijski ubica ili otkriće nečega važnoga sto nije smjela vidjeti, kao David Dragičević. Ovo zadnje najprije.

Za Nevenko: Zašto je taj dan išla prema Božjaku a trebala je navečer za sarajevo Zašto? stvarno me zanima vaše mišljenje o toj činjenici. Hvala.

Možda iz razloga da prije studija posjeti to mjesto opet jer neće zadugo se vracati.
A da je netko ko je poznaje, pa uzeo bi mobitel i uništio ga, ta nije toliko lud.

Nevenko može biti to što vi tvrdite da je imala želju još jednom posjetiti Božjak. Stvarno ne znam ako mobitel ne otkrije ništa onda nije imala vezu sa nikim . Što reći ? Jadan onaj ko sahranjuje svoju djecu. Struka kaže da najvišu bol koju ljudsko biće more dživijeti je gubitak djeteta i ta bol može trajati i do sedam godina.

Na otključanom mobitelu zadnja fotografija slikana s vijadukta riječice gdje je ubijena

Ajmo to postaviti ovako: Jedna djevojka iz Ljubuškog ide ljeti na kupanje na vrelo Bune ili na rijeku Bunu više puta. I onda početkom desetog mjeseca odabere nedjelju da ode na Bunu a taj isti dan mora u Split na studij. Bi li ovo i jedna djevojka iz Ljubuškog napravila a da nije sa nekim u vezi iz tog kraja . I vrapci na grani znaju da je imala nekoga koga je upoznala na Božjaku odakle je taj e to ne znam.

Pa zašto ne otkriju tu osobu???
Da je tako bilo bi je najlakše otkriti, morao bi ih netko vidjeti.
Ako mobitel ne pokaže ništa gotovo ti je to

otključale švabe telefon sad će naši uprskat stvar

Naravno da će ga otključati a što će sad biti to ne zna nitko možda onaj "gospodin" sa Bara jer bez njegovog znanje se ne smije ništa.

Ubojice kao da nema.Svatko ako išta zna neka kaže,da pomogne istrazi.Toliko propješačila a trebala za Sarajevo.Molim se ,da se razriješi.

Zasto je dozvoljeno kremiranje, zasto je mama otisla za Bg i cemu pismo zahvale Mostaru?

Slazem s jednim komentarom gore da djevojka nema izgled osobe zbog koje izbijaju tuce (ne vrijeđam izgled pok Lane nego jednostavno nema u sebi to nešto fatalno) zato ne mislim da ju je ubila osoba s kojom je bila u vezi.
Mišljenja sam da je moguće (rečeno da je bila čudna) umislila da na Božjaku postoji osoba kojoj se stalo do nje i da tu može naći utočište umjesto puta u SA, osoba kojoj je zaprijetila da će otići od kuće u namjeri da ne vrši nametnuto je zbrojila 2 i 2, presrela je… Ostavljam čitatelju da zaključi tko bi mogao biti…. NAPOMENA, ovo je samo osobno viđenje stvari

U redu je drug to, južina je i naravno da osobno viđaš svakakve stvari...proći će mali jugo 45.

Za komentar Nevenka i ovog Bb nemora zenska bit prelijepa i fatalna da bi bila s nekim, ruku na srce malo je danas zenski da su prirodno lijepe sve to ucini sminka. Evo ti na internetu pa vidi prije i poslje sminku, a sto se tice muski ima njih razlicite dobi koji bi da mogu jebli drvo bitno im je samo da ustekaju pa di bilo. Moze biti bilo tko od muska il zenska osoba do starijeg do mlađeg. Jedino sto se moze rec ne daj Boze nikom i da se to vise privede kraju da ne stoje u mjestu

Lana je počinila samoubojstvo, ta slika s vijadukt a-ona ju je napravila prije nego je skočila. Sve je krivo, ne postoji ubojica

Visina vijadukta je oko 100 m

104 m, malo Vrba, malo gradnje, malo voda.....
Da bi netko ubio, treba bit velik razlog, ovdje nema nikakva motiva

I danas bi je spartlom skupljali...

I danas bi je spartlom skupljali...

Ako je samoubojstvo otkuda tragovi davljenja na vratu? I ja sam odmah na početku pomislio da ju je majka ubila. Imala je i vremena da se vrati u Mostar i da prijavi nestanak u 17 sati kada je Lana već bila mrtva ali mislim da je neko drugi u pitanju. Njoj su rebra polomljena.

Sam se odmah prijavi u neku ustanovu zatvorenog tipa, molimo te.

Sorry ali ja se ne mogu oteti dojmu da je ponašanje majke čudno, druga stvar bi bila da je Lana umrla od točno poznatog uzroka pa mama otišla u BG da bude među svojima, ali mama kad ne zna sto se dogodilo djetetu NE MOŽE NAĆI MIR... Pogledajte kako majke evo i poslije 27 godina traže djecu, grobove i što se dogodilo djetetu, mužu, roditelju...

I ja mislin da će naši poništit sve na mobitelu iz neznanja a švabe se mučili da otključaju.

Iz neznanja ili po nalogu!

Juzina boli glava uvik umistu tapkaju nikad naprid pa stvarno?!

Pustite policiju da radi svoj posao

Tesko ovo da rijese panjevi u policiji Marijanović galici primorac

Glupi narode ako je snimljena na vijaduktu onda ima i slika kad je izasla s vijadukta to znači da je počinila ubojstvo tj uslikala se prije skoka.....

Glupko, padne mobitel sa 100 metara i ostane čitav.

Dosta nam je samozvanih dr prof agronoma sa nekih tamo Union, ševa i srpska kamenica fakulteta, koji misle da nešto znaju a dobro prodaju maglu. Ovaj gospodin bi se trebao prijaviti u tim istražitelja te tako pridonijeti istrazi a ne trabunjat o nedokazanim eventualnostima. Stvar je toliko ozbiljna da nema mjesta za neškolovane ljude u istrazi i neozbiljne izjave.

Rješitcemo!!

Kad se neko hoce ubit ne bira mjesto , to je znaci odmah .Eto bas bi vi da se hocete ubit trazili prijevoz do Capljine a hocete do Studenaca? Pa da se nije mislila vracat kuci ko da bi pitala koliko je prijevoz ako je imala sto maraka, sa sto maraka bi mogla do Osijeka a ne Capljine tako da ljudi ne kakite vise molim vas.

Jedna od sposobniji policija je nasa samo pogledajte na internetu slucaj simovic iz gruda uspijesno rijesen slucaj ono nebi mogo ni efbiaj poslusajte stase prica na telefon iko sa kim prica ja mislim daje dovoljno pametnom idasu svi komentari suvisni I tocka

Glupog naslova, navodite na krive zakljucke i uzimatev iz konteksta rijeci ovog covjeka koji gobvori opcenito. Vjesto staviste taj upitnik?!

Neki psiho je ubio nju

Lana i njezin ubojica su se poznavali?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari