Izgleda da profesori ne žele više šutjeti Zoranu Tomiću

ljubuski.info

Potplaćena akademska zajednica lagano se priprema za bunt. Profesori koji su to godinama šutke promatrali rad rektora Zorana Tomića, sada razmatraju sindikalno okupljanje, te su formirali inicijativni odbor, a planiraju i obraćanje medijima.

Inicijativa kreće s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

U dopisu koji su pripremali kao obrazloženje svojih koraka navode da se stvarno stanje na Sveučilištu ne podudara sa percepcijom koja vlada u javnosti.

„Studirati na Sveučilištu u Mostaru danas je postalo preskupo za studente i njihove obitelji, pa veliki broj studenata koji ostvare mogućnost upisa na studijima u Republici Hrvatskoj odlaze studirati u Hrvatsku jer mi je tamo jeftinije (posebice tko dobije studentski dom). Držimo kako je ovakvim načinom financiranja Sveučilišta u Mostaru isto postalo privatno sveučilište nalik na trgovačko društvo, a ne javno kako se deklarira“, navodi se, uz ostalo, u pismu pripremljenom medijima.

Ključne su i plaće.

„Posebno naglašavamo izuzetno niske (degradirajuće) plaće. Neto plaća administrativnog djelatnika sa visokom stručnom spremom (VSS) ili asistenta za redovan rad(5 godina radnog staža) iznosi oko 880 maraka što je samo 68 posto iznosa od prosječne plaće u FBiH koja prema podatcima Zavoda za statistiku FBiH za mjesec prosinac 2023. godine iznosi 1.296 maraka.

Prosječna neto plaća docenta(10 godina staža) iznosi oko 1.300 maraka, izvanrednog profesora(15 godina staža) oko 1480 maraka i redovitog profesora(20 godina staža) oko 1.670 maraka“, navodi se uz ostalo u pismu te se dodaje da već dugi niz godina menadžment Sveučilišta nije u stanju uspostaviti pravičnu i transparentnu radzdiobu financijskih sredstava po ustrojbenim jedinicama.

Podsjetimo, rektor Zoran Tomić godinama vrši zanimljive nabavke, jede i pije diljem zemlje i inozemstva na račun Sveučilišta, no plaće djelatnika su uvijek iste. Stranka ga prati, te mu je putem kupovine ruiniranih prostorija u Rodoču prebacivala iz Elektroprivrede HZ HB tisuće maraka. Sve to se, sudeći iz pisma - nije odrazilo na status studenata, a ni profesora.

Na prosvjede studenata u koroni zbog visokih cijena školarina je odgovorio kamermanima na balkonu, no otpor mu je sada čini se narastao do bunta u kući kojom upravlja. Kamere se očekuju na Građevinskom fakultetu.

Hercegovina.info

Glas naroda

Svuda u normalnom svijetu sveučilišta su nepolitična i neovisna.
Samo u Mostaru zahvaljujući i ovakvim spodobama kao što je rektor i
dekani fakulteta hodaju kao sluge za Ćovićem gdje im on migne. Cirkus!
Ukratko, dno, dna.

To je ta HDZ ova orjuna, ona ruši školstvo iprotjeruje narod.

Nije ništa napravio da zaštiti vjerodostojnost sveučilišta profesora i studenata. Profesori su potplaćeni dok na privatnim fakultetima diplome studenti kupe a naši studenti uče godinama. Gleda kako se obrazovanje urušava i ne smije ništa javno reći o privatnim fakultetima i diplomama na koji ih način stječu. Kupovinom.

Rektor Tomić nije izravno odgovoran za financijsko stanje. On je dosta dobrog napravio za Sveučilište. Hrvatski političari iz BiH, odnosno iz Hercegovine su krivi za ovo. Sveučilište je svugdje javno i treba se financirati iz javnog proračuna ali kod nas ne jer političari te pare troše na druge stvari koje su njima bitnije. To samo govori kakva je svijest političara u Hrvata BiH. A kao štite prava Hrvata. Institucija koja će najviše štititi hrvatske interese je Sveučilište, a evo kako se odnose prema njemu. Ulaganje u sveučilišta je ulaganje u budućnost. To je se pokazalo na nebrojeni broj primjera u cijelom svijetu ali nas vode neškolovani ljudi..

Napravuo je on za sebe..kuce auta putovanja..zadnje u Veneciji bio sa svojim uvlaci[ * neprimjereno * ]ma. Skoko Vukoja..i ostali njih par.silna naslikavanja..trosenja po Veneciji.a druge koda Bog nije dao..ta ima jis skolovanih ljudi..umjetnika..ali ne..samo odabrani napreduju a ostali prezivljavaju..vrijeme je da se nesto po tom pitanju uradi

Nek on poskupljuje semestre a kad djeca zavrse idu na sezonu..cast sezoncima..nemaju gdje raditi..

Hvala Bogu studirah za vrijeme dok je Lĵubic bio rektor,i tada mi je školarina kao redovnom studentu bila 50KM.
Uistinu mi je zao studenata i roditelja,jer za bezobrazno skupe skolarine ne pruzaju im nista bolje znanje,nego sto smo mi imali prije 20godina.
Gospodin Tomic je tada bio obicni mlađi asistent na novinarstvu( nista poseban dok nije postao-ZNA SE).

Bolje studirati tjedan dana na privatnom fakultetu. Dobiješ diplomu i posa.

Tvornica uhljeba u koju ne možeš ući bez blagosova velikog vođe

Čovjek tokar.. Sta vam je čudno

Unda se robovi počeli buniti štali će sada rektor tokar poslati kamermane, policajce ili bušiti gume neposlušnim profesorima?

Svi ćete biti dragančetovi robovi i njegove klike.

Svi su robovi koji su ostali

Jad i bijeda od vrha do dna.Samo se pitam do kada će ugljeni vladat ovim napaćenim narodom,Studenti i vi ama svi u štrajk radi svojih roditelja koji vam plaćaju školarine koje su visoke a od znanja vam skoro pa ništa,zamolite i roditelje da se pridruže pa da svi zajedno kažemo Dosta politički kadrova.

Koliko novaca je Ministarstvo financija preko Zavoda za odgoj i obrazovanje ŽZH prebacilol sveučilištu u Mostaru. Sve se zna..

Koliko? Ako znaš podijeli to s nama.

Zna tokar i Travnička diploma koliko muzu iz proračuna Zapadnohercegovačke županije.

Dva svjetski poznata slučaja sa ovih prostora bravar postao predsjednik a tokar rektor sveučilišta

Bravo za komentar

Roditelji plaćaju velike školarine jer vlast za koju su oni glasali neće da plaća Sveučilište. Roditelji to ne znaju, narod to ne zna. Roditelji, vi plaćate školarinu za djecu jer političari to neće da rade. Ovdje treba cijeli narod da se pobuni i da pita političare ZAŠTO NEĆE DA PLAĆAJU SVEULIŠTE I TO HRVATSKO?

Kako neće da plaćaju kada još ivijek ima studenata uz redovmu potporu ministarstva koji plaćaju manje. To sto su oni digli školarinu onima koji nisu uz potporu, nema nikakve veze sa tim plaća li netko nešto ili ne

Taj broj je sve manji i ima studija gdje je taj broj 0. A oni koji ne plaćaju, plaćaju 400 KM.

Tocno svi na ulice ..dosta vise ovog

Neće jugoslaveni da ga plaćaju zato što je hrvatsko!

Što znači da roditelji plaćaju duplo.A to što kažu da je hrvatsko jer u svakoj instituciji u BiH koja u svom nazivu ima riječ "hrvatska" znači da je hadezeovska i da najviše radi protiv hrvatskog naroda.Ili je možda najispravnije reći da najviše pljačka hrvatski narod

Ugasiti treba SUM!
Živio Ševo!
idite svi u 3pm

Kakav Ševo to je Jozo Marić, Ševo je bio pomoćnik kod njega u Ministarstvu prosvjete.

Profesori moji koda je malo 1500KM mjesečno znate da ima radnica Koje rade za 800KM po super marketima to je duolo manje od vaših iznosa budite malo socijalno osvješreni i djelite trenutno stanje sa najugroženijima skupinama društva i još nešto politika vam nije ništa kriva mislite da je lako bit političar samo se kandidujte pa ćete vidjet koji je to trnovit put.

Ovdje se traži povećanje plaća za sve, i za čistačice. Ali uvijek će biti razlike u plaćama i svugdje u svijetu je tako. Profesora je mali broj. Oni trebaju proći jako težak put da bi postali profesori i za to bivaju nagrađeni. Takav je poredak stvari svugdje u naprednom svijetu. No, Sveučilišta su lokomotive koji vuku sve naprijed. Kada bi naši političari ulagali u Sveučilište, dosta pametnih mladih bi možda imalo motiv da budu na Sveučilištu i guraju nas sve naprijed. A, s takvim razmišljanjem kao što je tvoje možemo ići ka jadu i propasti.

U kojem ti svijetu živiš? Mladi imaju motiv da budu na Sveučilištu al je stvar da na njemu mogu ostat samo oni koji imaju vezu, bilo političku, bilo fratarsku, bilo da su sinovi i kćeri sadašnjih profesora. Ne vrijedi im i da imaju sve petice, ako nemaju vezu. Dašta nego je lakše radit na fakultetu, neko kod privatnika i to tristo puta. Još ti i plate doktorski, utvrdiš znanje, nešo malo radiš sa strane za vrijeme radnog vremena i eto super

Pa čitaš li ti i kopčaš. Asistent ima 880 KM. Nisu svi profesori. Profesori postaju u pedesetim godinama.

Profesori postaju u 50 godinama? Ne ovisi broj godina djelatnika o tome kad će što postati. Da bi netko postao profesor, postoje kriteriji koje mora ispuniti. Kriterijii su, prvo završetak diplomskog, završetak doktorskog studija, rad kao asistent, asistenti mogu biti pozvani u zvanje docenta, i kasnije se napreduje do pozicije izvanrednog, i na kraju redovnog profesora. Što može bit i sad 35 godina života, a ne 50 kako ti navodiš. Educiraj se bar malo, prije pisanja u prazno

Mislim da 5% uspije postati redoviti između 40 i 45. Ranije je nemoguće. Večina između 50 i 60 godina. Trećina ide u mirovinu kao docenti.
80% ih za vrijeme doktorata oboli od autoimune ili drugih bolesti. Dobar dio ne stigne se udati i oženiti. Ili žene ne roditi dijete. One koje rode dvoje-troje djece, obnavljaju zvanje po dva puta pa idu u mirovinu kao docentice jer ne stignu napisati tru knjige.
Sada nemaju ni plaće, a takvi kao Vi želite im i odtojanstvo oduzeti zbog 20% muljatora među njima koji dođu prečicom.
Na Zapadu to je gospoda: cijenjena i iznimno dobro plaćena!
Mi smo balkanska gudura: bili i ostali.

profesori su protiv HDZA mislim da hrvatske jake snage trebaju napravit raciju i riješiti antihrvatske elemente na fakultetima onima koji nisu zadovoljni treba dat otkaz i dovest mlade snage HDZa koji će bit profesori na 700 maraka

Haha oni sa kiseljačkom i travničkom diplomom triba da predaju studentima

Tko se pobuni protiv UJDI jugoslovena udbaša ćiriličara on je yugosloven???

Da, vrijedni i pošteni roditelji financiraju temljnu instituciju za očuvanje hrvatskog identiteta, hrvatske inteligencije i znantvenika i hrvatskih studenata. Ovo je povijesna sramota.

Rektor Zoran a ni Čović nisu ništa krivi za ovo stanje svi smo mi na tržiştu rada Profesori daju sebi za pravo da ih se nemože ucjeniti sa zamjenom e pa može ima Nepalaca i Indijaca Profesora koji vas mogu adekvatno zamjenit neumišljajte da ste nezamjenivi.

Dašta nepalci će predavati sa Wolt i Boltom dostavom diplome

Pa ko je kriv nego onaj ko vodi uciliste..nek manje trosi na luksuz putovanja.. auta.i odtalo pa ce biti za place..ima toga puno sto javnost nezna.

A da tvojoj djeci predaju Nepalci i Indijci..sta mislis?..pored nasih profesora.

Jesi to ti Zorane?

Šta ovi naši bedaki glume i kopiraju zapadnjake s ovim mantijama i ogrlicama pa one kape kad dobiju diplome, još fali da suci počnu nositi one perike ko oni krkljosi engleski suci. To je bolan posebna društvena krema koja guli sirotinju pogotovo advokati i doktori medicine i ostala inteligencija na položajima, fuj država i društvo

Dekan na difu mislim da se preziva Ćorluka uzima studentima po 5 KM za bilo kakav potpis, a za tih 5 KM nema nikakvog računa već ih samo ubaci u ladicu. Ljudi moji ovi sa kupljenim diplomama na državnim jaslama šiju za 500 KM ove profesore na fakultetima , to je naša stvarnost i neka nam je Bog na pomoći

Zoki Zoki javi se svijetski a nase use podase

Periku nose kompleksirani tipovi koji su bili zlostavljani ko dica obično fakultetski štreberi.

Koji su to?

Predstavnik studentskog zbora M. ČULJAK kupuje tri (3) Stana u Ljubuškom kraj Babovca nova zgrada
Korisnici stanova će biti Tomić vjerojatno i ko zna tko još

Zato poskupljenje studija semestara a Rvacka daje milijone

A porijeklo novca? Zna li se?

Izgleda da profesori ne žele više šutjeti Zoranu Tomiću
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari