Laku noć zoro

sunce

I evo tu smo. I na badnjak, zbog džepova o kojima više nemamo papirne moći, tumarali smo s naboranim čelima i umornim, poluotvorenim očima sa prezasićenom snagom koja nam neumitno trne i uranja u čudno blagdansko zatišje, čekali smo sunčano svijetlo života.

A mi, kao mi. I dalje nas grize, bolno ujeda, mada niti zuba, čak ni usta nema prošlost naša...iz bilo kojeg ljeta gospodnjeg.

Kao da nemamo unutarnji glas već samo buljuk nesnošljivih nagona i stoga se oduvijek predajemo podmukloj ispraznosti. Da i dalje smo okovani u oholost, bez želje za buđenjem iz košmarnog sna glupih mjerila.

Nama je Nelson Mandela čudo. I papa Franjo nam je čudesan. A u biti i jedan i drugi samo su živjeli i žive samo onako kako čovjek mora živjeti jer ako ne živi na način njih dvojice onda zapravo i ne živi. Mandela je živio za najosnovnije:život. Papa živi po zapovijedi svoga šefa. Jer Bog nije stvorio feudalca, kmeta ... Robovlasnika, roba ... Bogataša, siromaha... crnca, bijelca... amerikanca, pigmeja...

Bog je stvorio čovjeka.

Možda će čovjek u 2014-oj, nekim čudom, ipak početi osluhivati ono što mu stvoritelj, kao iskonski zov odašilje iz bijeline, cvijetnine, davnine, što mu nudi kao nektar plodova svog stvoriteljstva a koje treba biti prepuno sočine, sladine...

A možda ćemo u 2014-oj prestati grčiti drhtave ruke, predavati se bez borbe i pobijediti sotonske napasti u sebi, pa prestati slušati nerazumne "pjesme", i likovati u lažnim transima đavoljski poljubaca. Da, te godine oni će nam doći, ponajprije u izbornom obliku. Mi ćemo ih izabrati, dati im nove godine sulude moći. Čak i da nam ne ukapavaju mliječni med, mi mazohistički znamo da je ta svaka kap samo ponavljana drska laž i da su oni iluzorni narcisi koji se bogohulno kunu. Ali, zapravo, to je svejedno jer čovjek kome damo vlast-moć nema niti mudrost niti snagu odbiti đavolja koji ih prate. Analoški to bi bilo kao kada uđemo u trgovinu u kojoj se prodaju samo jaja i ništa drugo. Možemo kupiti samo jaja i kada kupimo jedina razlika je u tome je koje je jaje mućak i koje će tek postati mućak.

Ovdje na Balkanu dobrog izbora u izborima naprosto nema.

A možda će u 2014-oj naša mladost i dalje, užasno prebrzo stariti a izabrani se mladiti. Djevojke i momci, nestajati će iz zavičaja u kojem im se kosa strahovito brzo bijeli a stvoritelj je davno već odlučio da se tu bjelasa kamen, plavi nebo a narovi, trešnje, smokve, masline...njima namjenjene ipak će ostati nekom drugom... nekom tko im neda čak ni reći da su za dom spremni. Dali će nas naši vlastodršci u služanjstvu Bilderbelških vlastodržaca, izlježenih iz mućaka spriječiti da počnemo sijati oplemenjene riječi, blažiti duše, kapati mudrost suživota ili će nad nama i dalje fijukati bičevima i opasavati nas opasačima tisućgodišnjeg zla osvete, krvi, dreke, nebuloze... nastavljati nas utapati u genome prokletstva, grijeha u vremena ratna, bolesna, gladna... u bankrote i brodolome... u nesanice i košmare. Hoćemo li im i dalje biti meta i ostati uboge spodobe u Balkanskoj džungli.

I onda, ako to u 2014-oj dozvolimo, zapjevat će nam i zadnji pijetli, reći ćemo:laku noć zoro rana!

S istoka će i dalje da svijetli ali to će biti naše mladosti noć a oni će reći: Evo nama našeg dana.

A naš san je da u 2014-oj ne dajemo nikome trideset zlatnika, ne izabiremo jadnike koji će bulazniti riječi za naš linč i kojima je i pelin slast. Da ne budemo ushićeni u jadu sitnih srdaca, praznih lubanja. U kočacima uz lokanje ne lažemo, kakoćemo i ne ispovjedamo se brzo i jeftino. Jer u toj kulminaciji tračarske agresije okaljanih i ne sluti, mirno snije a trača su prljavi puti i on ma koliko prav bio, na ovom svijetu više ne može da se umije.

Žarko Nižić

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari