Je li Tužiteljstvo ugrozilo tijek istrage ubojstva Lane Bijedić!?

ljubuski.info

Je li Županijsko tužiteljstvo ZHŽ, redovitim plasiranjem u javnost brojnih detalja oko istrage ubojstva Lane Bijedić, ugrozilo sami tijek istrage, te pružilo ubojici informacije o istrazi onoliko koliko znaju postupajući tužitelj i istražni tim MUP-a ZHŽ?

Očigledno je kako je postupajući tužitelj Josip Aničić u ovom predmetu konstantno tijekom istrage odavao povjerljive informacije koje proizlaze iz vršenja dužnosti tužitelja, a što je kažnjivo sukladno članku 57. st.4 Zakona o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH. Mediji odnosno javnost trebaju biti izviješteni o počinjenom kaznenom djelu, ali ne trebaju i ne smiju znati sve detalje kojima se može ugroziti tajnost postupka i ubojici pružiti mogućnost o tijeku istrage se svakodnevno informirati putem medija.

Tako se u medijima prvo pojavila fotografija Lane Bijedić kako 6. listopada pješači kroz Čapljinu, zatim su se u javnost plasirale informacije kako je u jednom od lokalnih sela locirano sumnjivo vozilo koje policija nadzire i čeka se nalog za izuzimanje. Tužitelj Aničić je tada osobno potvrdio kako će sljedećih dana početi i pregled dva izuzeta sumnjiva vozila koja se nalaze na području ZHŽ i HNŽ:
Očekujemo da upravo s pregledom tih vozila istraga ode korak dalje ka pronalaženju ubojice - navodi Aničič.

Pregled i pretres vozila nije otkrio ubojicu ali je označio vlasnika Čapljinca za cijeli život. Cijela Čapljina i Ljubuški znaju o komu se radi, a tužiteljev istup u medije da on nije osumnjičen za ubojstvo mu nije puno pomogao kako bi saprao sa sebe teško breme zločina koje se povezivalo s njegovim imenom.

Daleko najneprofesionalnija medijska izjava tužitelja Aničića vezana za ubojstvo Lane Bijedić je slijedeća:
Vjerojatno se ovdje ne radi o zločinu o strasti, već je riječ o djelu potpuno neuračunljive osobe.

Nemoguće je ne zapitati se na osnovu kojih materijalnih dokaza i saznanja je tužitelj ovu izjavu 14.10.2019. godine plasirao u javnost i time još dodatno preplašio stanovnike Čapljine, Ljubuškog i drugih mjesta. Prema tužiteljevoj izjavi, po ulicama Ljubuškog i Čapljine hoda luđak koji ubija ljude.

Nakon te izjave, javnost se još više uznemirila i strah se uvukao u svako kućanstvo.

Zatim smo u medijima pročitali kako je MUP ZHŽ dostavio dopise svim zdravstvenim institucijama na području ZHŽ i HNŽ da im dostave podatke o svim osobama koji su se u spornom razdoblju s povredama ruku obratili za medicinsku pomoć. Nedugo potom smo čitali tužiteljeve izjave kako Lanin mobitel ne mogu otključati, te će ga poslati stranim policijskim agencijama.

Zamislite samo da se pronađe osumnjičenik za ubojstvo Lane Bijedić i odvede na poligraf (koji nije dokaz na sudu ali jeste indicija), te da isti reagira na svako pitanje od šetnje ubijene Čapljinom do mjesta ubojstva, i nakon toga samo izjavi da je o tome čitao u novinama.

Ovakvim neprofesionalnim istupanjem u javnost ogromna šteta se napravila samom postupku istrage.

Vrhunac medijskog istupa tužitelja Aničića je izjava:
Osobno jamčim kako će se ovaj slučaj razriješiti. Dobronamjerno savjetujem onome tko ima veze sa slučajem da ode na policiju i sam se prijavi!

I po ovoj izjavi se vidi nezrelost mladog tužitelja koji nema niti godinu dana tužiteljskog staža, te se isti ne povodi materijalnim dokazima, već osobnim stavovima.

Tužitelj Aničić je za medije izjavio i kako je Laninoj prijateljici poslao poruku kako bi volio razgovarati s majkom ubijene Ninom Bijedić koja se preselila u Beograd. Vjerojatno je slanje poruka za saslušanjem svjedoka neki novi vid poziva koji će tek biti uvršten u Zakon o kaznenom postupku.

Vjerojatno uvidjevši svoje propuste, Županijsko tužiteljstvo 18.10.2019. godine šalje u medije priopćenje kako "zbog pogrešnih interpretacija, te zlouporabe neformalnih razgovora od strane pojedinih medijskih kuća do daljnjeg neće davati informacije o slučaju pronalaska mrtvog tijela Lane Bijedić".

Ovdje je zanimljivo da se Tužiteljstvo poziva na zlouporabu neformalnih razgovora od strane medija, a nisu uputili niti jedan demanti vezano za slučaj Lane Bijedić. Također je zanimljivo da navode da neće davati informacije o "slučaju pronalaska mrtvog tijela Lane Bijedić", ne navodeći kako se radi o ubojstvu Lane Bijedić.

U javnost je plasirana i informacija kako je prilikom obdukcije utvrđeno da je Lana Bijedić imala vodu u plućima, što dodatno baca sumnju na sami uzrok smrti.

Cijeloj javnosti je u cilju pronalazak ubojice Lane Bijedić, te se nadamo da će se, unatoč katastrofalnim propustima, curenjem informacija i nezakonitim plasiranjem povjerljivih informacija, isti i pronaći, te primjereno kazniti.

M.Š.

Glas naroda

Tose tako neradi ali vi samo nastavite tako.prije [ * neprimjereno * ] po hercegovini znadu dace bit akcija policije nego sami policajci tose zove cirkus ili uvezanost policije I vrha kriminalaca tako da od toga nema nista vata corav sakatoga

Biot će dobar Josip Aničić u zataškavanju slučajeva. [ * neprimjereno * ] nedorastao , dobar materijal za poslušnika.

Vidi se da ga ne poznaješ. ;)

Ah, ti istražitelji.....istražitelji...!
Nebi čudilo da su se u istrazi radpitivali ima li u blizina mjesta zločina kakvo igralište sa barem jednom stativom.

Sve prečudno .

Ja sam to odma rekla na početku, šprdačina od Tužiteljstva i od policije. Ali znan ja šta je to bilo ka i uvik, oni su mislili da su sigurno na pravom tragu i ajmo objaviti da se pohvalimo a na jedno nisu računali, a to je da se ne sprema ražanj dok je zec još u šumi. Nisam niti malo iznenadjena

Dasta je,moj komentar je bio,zasto se tajne informacije iznose javno od strane,Ancica.Treba sutit i svoj posao raditi.Ja imam osnovnu skolu,eto ko biva on fakultet,pameniji sam od njega a i mnogi.

Tužiteljstvo umjesto da da predmet najiskusnijem tužitelju da ga vodi,isti daju tužitelju koji taj posao radi tek godinu u predmetu koji je najaktuelniji u državi i van nje.

Inspektori moraju proći međunarodne kvalifikacije da bi bili inspektori,također policajci moraju završiti prave policijske škole da bi postali policajci a kod nas se za pola godine postaje policajac a inspektor se postaje ako si stranački uhljeb a diplomu možeš i kupiti.Kod nas su sve vrijednosti poremećene,tako i što se tiče i ove nesretne djevojke jer oni koliko su smušeni ne znaju da li je ona ovamo pošla ili došla i najpametnije bi im bilo da ovaj predmet predaju stancima tj.njihovoj krim policiji i inspektorima i vjerujem da bi oni ovo riješili za 48 h...

prošli su ševine i partijske kvalifikacije i to im je dovoljno za plaću

Dosta točno opisano, ali me zanima zašto samo se spominje kako kod nas se lako postane policajac..... isto tako konobar može biti svatko, ne mora to završiti, frizer se postaje kad nemaš sto raditi. U trgovini rade poljoprivrednici, u poljoprivrednim ljekarnama tokari , bravari, ..... u autoškolama se za čas dođe do zvanja instruktora, a za ispitivača na polaganju još brže uz uvijet da si politički stabilan. Vozač opasnih tereta može biti svatko, radnik na bageru i dizalici možeš raditi ako si to od ćače naučio.....I još puno toga..... tako da sve u svemu , sve isto funkcionira pa se nije čuditi samo jednoj nepravilnosti.

Jedan primjer, jedna budža u mupu se našla uvrijeđena i podnese prijavu protiv mog prijatelja. Prijatelju dođe pilicija na vrata i donesu mu poziv kao OKRIVLJENIKU, da se javi u mup. Ništa mu nije jasno, kako okrivljenik. Ode kod odvjetnika, ponese poziv i pokaže, odvjetnik se nasmije i kaže ja ću s tobom u mup. I dođu tako, inspektor nastupa tako kao sad će ga vješat, jer je prijatelj, po tom i tom Zakonu, kriv i u pržun će od 1 - 3 godine . I tako on prijeti li prijeti, odvjetnik šuti i samo gleda. Kad je inspektor završio s prijetnjama, odvjetnik ga pita " molim vas lijepo možete li mi reći ko je u ovom slučaju sudac tužitelj, da znam pripremit odbranu i mogu stupit u kontakt. Inspektor problijedio, počeo mucat i kaže pričekajte malo i nasta trka. Iziđe, uđe, iziđe, uđe,pa opet iziđe, crven ko paprika. Napokon se vrati sjede i veli, ovo je nesporazum, molim vas oprostite,itd, itd. Dakle policija bez tuziteljstva u startu salje poziv čovjeku da dođe kao optuženik, umjesto po prijavi kao svjedok ili šta je već u nadležnosti policije. U slučaju da su poslali takav poziv nekom drugom čovjeku, čovjeku koji ne zna ništa o zakonu i koji ne zna nikoga s znanjem o pravu, oni bi ga i osudili, samo zato što je rekao istinu o visokom dùžnosniku mupa. Ovo je istina i ništa drugo osim istine

kad obuku uniformu šepure se ko da su vladari svijeta a ovako su manji od makova zrna

Dobra je to policija, vidiš oni bi odmah sudili, tako da poreznim obveznicima ušparaju pare. Šta će Sud tu kad oni mogu tužit i osudit. Sud ne triba. A i je bez veze se po sudu natezat po godinu dana, nego odmah po kratkom postupku.

Žalosno je ako je istina da su istragu o ubojstvu prepustili neiskusnom tužitelju. Zbog čijeg ega istraga nije prepuštena FUP-u iskusnijim istražiteljima i tužitelju?

Sta vam se treba desiti da shvatite da HRSTICU i ANICICU nije mjesto u Tuziteljstvu ZHZ, da ruse ugled i du su zeleni za obavljanje tako velike duznosti ..

Bitno da se ti razumiješ komu je gdje mjesto, ne poznavajući profesionalne sposobnosti ni jednog ni drugog ;)

Mozda bas ta gospoda Tuzitelj trebaju biti takvi pa i u ovom slucaju

Pod broj jedan oni nisu smjeli dopustit da se objavi njena slika što su snimile kamere kroz grad,jer kako ćeš znat da svjedoci govore istinu kad su sve mogli doznati iz medija što je na sebi nosila. A ovaj tužitelj ko kakva baba tračara,dočekao svojih 5 min pa na sva zvona govori detalje iz istrage. Koliku su tek štetu načinili ovima što su bili osumnjičeni, već ih praktički osudili i obilježili za cijeli život. U tako malom gradu se istraga odvija u tišini jer se sve brzo dozna. Jedina nada ostaje da će nekome proraditi savijest ako je ima, jer očito je sama policija ugrozila slučaj svojom neprofesionalnošću, pogotovo ovaj tužitelj.

Ražanj se pripremio a zeca u ovom slučaju možda i nema, jeste li tu verziju razmatrali gospodo krim istražiteljii i tužitelji!?

Pa ljudi moji nemojte se ljutit nisu oni krivi kad su kupili diplome.Za diplomu es mora učit.

Samo pogledajte na internetu slucaj simunovic iz gruda I mladena palca poslusajte video vrpcu snimka razgovora policije I kriminalaca ja mislim daje pametnom dosta

Sad se okomili na Tuzitelja, a mediji samo cekaju da netko nesto izjavi da mogu objavit i da im je citanost veca. I u vecini slucajeva se navodi da su informacije iz izvora bliskog istrazi, uvijek cure informacije pa se ne morate cudit.

sreca da nema vise ovakvih slucajeva i da policajci i tuzitelji nemaju iskustva jer i ovako su losa vremena...
A to sto vagate svaku rijec i izvlacite iz konteksta, recimo "pronalazak tijela" ne moraju uvijek upotrebljavat rijec ubojstvo

Ja nisam znao pojedinosti o slučaju. Pročitao sam da je Lana imala tragove noktiju na tijelu. Moje mišljenje je da je Lana bila u vezi sa oženjenim tipom. U suprotnom nema logike da vezu taji od majke i najbolje prijateljice. Supruga tog tipa je vjerojatno saznala za vezu i riješila da ju okonča skupa sa bratom, rođakom ili prijateljem. Ubojice su vjerojatno muško-ženski par. U tim malim sredinama vrlo je bitno ostaviti vanjski utisak da obitelj funkcionira iako se u stvarnosti raspada i ne želite da vaši prijatelji, fratar,susjedi ili rodbina znaju pravo stanje jer je u tim sredinama to sramota za vanjštinu a u stvarnosti susreti po zabitima i motelima sa ljubavnikom/ljubavnicom su redovne pojave.

Gorane ne sheri. Kakve su to ovamo "sredine", kako kažeš. Šta smo to mi aboridžini. Neka ti nisi iz ove male sredine

vidovitog milana htio da uhapsi i optuži i da strpa u zatvor a možda čovik piše iz australije eto našta je spalo mup i županija

I dalje cure informacije iz tužiteljstva:
Nesretna djevojka snimljena (slikana trenutnom kamerom u prolazu) iznad, na mostu (vijaduktu) 40 minuta prije nego je ribar ispod mosta pronašao tijelo.

Je li ta vijest točna? Jesi li siguran/na?

Da!

Cura otisla od kuce za sata prijavljen nestanak da je djete nebi se odmah prijavljivao nestanak meni je majka sumnjiva

Ma vi po portalu širite dezinformacije i laži a ne tužiteljstvo

Neznam kako su opce dozvolili da da istragu vode amateri iz zapadno hercegovacke zupanije kad se zna da oni nisu za takva teska djela oni su za mandarine i duvan u ovoj drzavi jedino sipa radi svoj posa ostali su nesposobni

Za tuzitelja Aničića mogu samo reci da je jedna od rijetkih osoba koja je samo svojom sposobnošću i znanjem zasluženo došao do mjesta županijskog tužitelja, a to ce vrijeme pokazati. Samo naprijed s radom!

Rijesio je slucaj Soldo pa ce i ovaj

Sposoban neki lik ne znam ga osobno

Za dotičnog tuzitelja znam da nije tatin sin, i da je svojim trudom, ustrajnošću, i predanošću poslu došao gdje je, na mjesto tuzitelja. Samo to želim reći.

Je li Tužiteljstvo ugrozilo tijek istrage ubojstva Lane Bijedić!?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari