Vrhovni sud oslobodio optužene za milijunsku pljačku u Dužicama

ljubuski.info

Vrhovni sud u Vijeću sastavljenom od sudaca Ljiljane Filipović, Ismeta Mujanovića i Malika Hadžiomeragića potvrdio je oslobađajuću presudu Županijskog suda u Širokom Brijegu kojom su bankari Tomislav Matijević, Miljenko Brekalo i Fabijan Baković te zaposlenik u zaštitarskoj agenciji Mato Karamatić oslobođeni odgovornosti da su počinili kazneno djelo pomaganja u počinjenju kaznenog djela razbojstva.

Riječ je o slučaju spektakularne pljačke pošiljke novca u iznosu od 3, 628.000 eura i 150 tisuća maraka, koja se dogodila početkom listopada 2010. godine u mjestu Dužice kod Širokog Brijega.

Vrhovni sud je u cijelosti odbio žalbu Županijskog tužiteljstva u Širokom Brijegu i potvrdio presudu Županijskog suda od 9. siječnja ove godine. Vrhovni sud je u cijelosti prihvatio navode obrane koju su zastupali odvjetnici Zdravko Rajić, Ivan Brekalo i Nada Dalipagić te utvrdio da Tužiteljstvo nije pružilo ni jedan dokaz koji bi doveo optužene s počinjenjem kaznenog djela. Optužbu je na sjednici zastupala federalna tužiteljica Nermina Mutevelić.

Sud je ovom prilikom posebno istaknuo da pomaganje predstavlja takav oblik sudjelovanja u izvršenju kaznenog djela koji se sastoji u poduzimanju radnje kojom se daje doprinos i omogućava izvršenje kaznenog djela koje čini druga osoba, pri tome mora biti kod izvršitelja izravni umišljaj, odnosno da on svojim radnjama pomaže u izvršenju kaznenog djela.

Podsjećamo, 8. srpnja ove godine u Vrhovnom sudu je održana sjednica vijeća zbog donošenja odluke u ovom slučaju po žalbi na presudu koju je uputilo Županijsko tužiteljstvo Zapadnohercegovačke županije.

Tužiteljstvo je ostalo kod navoda da su bankari Tomislav Matijević, Miljenko Brekalo i Fabijan Baković te zaposlenik u zaštitarskoj agenciji Mato Karamatić počinili kazneno djelo pomaganja u počinjenju kaznenog djela razbojstva i za njih traži da im se izreknu kazne zatvora. S druge strane, odvjetnici optuženih Zdravko Rajić, Nada Dalipagić i Ivan Brekalo zatražili su od Vijeća da se njihovim branjenicima potvrdi prvostupanjska oslobađajuća presuda, jer Tužiteljstvo nije predočilo niti jedan dokaz koji bi povezivao optuženike s pljačkašima te da nije bilo korektno od Tužiteljstva da uopće podiže ovu optužnicu.

Tijekom istrage nije se uspjelo ući u trag pljačkašima, ali je podignuta optužnica protiv trojice bankara i jednog službenika zaštitarske agencije, uz tvrdnju kako su oni pomogli razbojnicima koji su, očito, imali informaciju o ruti kretanja vozila s novcem i pratnjom te su se unaprijed pripremili i dočekali konvoj u zasjedi s puškama i zoljom. Tužiteljstvo je tvrdilo da su oni s umišljajem počinili brojne propuste vezano za sigurnost prijevoza novca te da su tako pomogli pljačkašima, no Sud je utvrdio da nije bilo dokaza za takve optužbe.

Odvjetnici su bili složni s opravdanim pitanjem, koji je smisao podizanja ovakvih optužnica, jer ovakva vrsta optužnica nema nikakvog cilja. Nisu uhvaćeni pravi počinitelji kaznenog djela koji bi odgovorili kako su napravili to djelo i gdje je taj ogromni novac koji su uzeli, nego su jednostavno optužene druge osobe.

Glas naroda

Tužiteljstvu u BiH na svim razinama nula bodova izgleda da tamo rade pravnici koji pojma nemaju u ovakvoj državi koja je prepuna afera kr.minala plj.čke oni samo sitne ribice zatvaraju trebali bi vratiti državi sve plaće koje su dosad primili

naša zemlja ima vrhunske odvjetnike ljepota je gledati i slušati nadu dalipagić čestitke i brekalu i rajiću

Nisu oni vrhunski odvjetnici, već je sud pod potpunom kontrolom politike i o svemu se dogovore.

pitanje za ljubuski sud,kad cete osudit Igora Antunovica svitlaca za mnoge krađe sto je pocinio

I ja bi oslobodio cista dobit

Vrhovni sud oslobodio optužene za milijunsku pljačku u Dužicama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari