Javnost misli da je pljačka riješena, a nije, jer nema nijednog počinitelja

ljubuski.info

Tužitelj Borislav Čuljak jučer je u sudnici Županijskog suda u Širokom Brijegu uložio materijalne dokaze vezano za slučaj od 5. listopada 2010. godine kada su pljačkaši presreli konvoj s novcem u Dužicama kod Širokog Brijega kako bi pokušao dokazati da su trojica zaposlenih u banci i jedan iz zaštitarske agencije svojim propustima pomogli pljačkašima, ali je bilo protivljenja odvjetnika obrane.

Svjedočili bankari

Tako je odvjetnica Nada Dalipagić, koja zastupa optuženog bivšeg zaštitara Matu Karamatića, prigovorila što tužitelj kao dokaz prilaže pravilnik o unutarnjem ustroju zaštitarske agencije Sector Security iz razloga što je isti donesen 7. veljače 2013.godine, dakle,više od dvije godine nakon što je pljačka počinjena.

Ona je, pak, priložila kao dokaz ugovor o radu iz kojeg se vidi da je Mate Karamatić u vrijeme pljačke bio obični zaštitar, odnosno da je angažiran na poslovima fizičke zaštite, a sve kako bi oborila tezu Tužiteljstva da je on odgovoran za propuste jer ga je ono optužilo da je bio vođa ekipe koja je bila zadužena za prijevoz novca te da je u konačnici zamijenio ispravno blindirano vozilo neispravnim i da je dio novca prebacio u prateće vozilo, što je sve olakšalo kasniju pljačku novca na putu.

Jučer su u sudnici u svoju obranu svjedočili i optuženi bankari Tomislav Matijević, tadašnji šef Trezora UniCredit banke u Mostaru te Fabijan Baković, šef poslovnice UniCredit banke u Livnu, koji se terete da su mimo pravila dopustili prijevoz novca koji je kasnije opljačkan. Njih dvojica su, kako nam je rečeno, svjedočili da se ništa posebno tog dana nije dogodilo te da se po istim principima radilo otkad je "svijeta i vijeka".
Nakon izlaska iz sudnice, Matijević je izrazio svoje ogorčenje medijima jer su ga, kako on smatra, unaprijed osudili. "Mene ima pravo osuditi samo Sud u Širokom Brijegu"

, rekao je on.

Proceduralne pogreške

Podsjetimo, svi optuženi u ovom predmetu se brane da je optužnica tendenciozna. Već ranije je odvjetnik Zdravko Rajić govorio da će dokazati apsurdnost teze da su njegovi klijenti, bankari, Matijević i Baković, pomagali nepoznatim osobama.
"Javnost misli da je pljačka riješena, a nije, jer nema nijednog počinitelja, a stvara se percepcija da su ovi ljudi krivci, što nije točno", kazao je Rajić.

Podsjetimo, iz Tužiteljstva ZHŽ-a su optužili bankare Matijevića, Bakovića, Bakovića i zaštitara Karamatića da su kao supočinitelji uklanjanjem prepreka za počinjenje ovog djela s umišljajem pomogli drugom u njegovom izvršenju. Također, u optužnici Tužiteljstva se navodi da su razbojnici očito imali informaciju o ruti kretanja vozila s novcem pa su se unaprijed pripremili i dočekali zaštitare u zasjedi u Dužicama.

Kako se navodi u optužnici, Matijevića, tadašnjeg šefa Trezora UniCredit banke u Mostaru, 5. listopada 2010. godine ujutro nazvao je Baković, šef poslovnice UniCredit banke u Livnu, zatraživši hitnu pošiljku od 150.000 maraka za potrebe ove poslovnice.
"Matijević je pristao, iako je znao da se pošiljke moraju najaviti 12 sati ranije u pisanoj formi i uz uporabu kodovnika-šifrarnika. Izdao je naređenje zaposlenicima Trezora da novac zapakiraju u platnene vreće umjesto u VTB kovčege te su ih predali zaštitarima tvrtke Sektor Security, koji su tog dana trebali prevesti novac za potrebe Zagrebačke banke d. d. Zagreb u iznosu od 3,628.160 eura. Prijenos pošiljke bio je najavljen preko GP Gorica - Vinjani Donji", piše u optužnici.

Također, Matijević je, prema optužnici, dopustio da se novac preda zaštitarima bez prisutnosti blagajnika Trezora, odnosno trećeoptuženog Miljenka Brekala, koji se trebao nalaziti u blindiranom vozilu zaštitara i pratiti pošiljku novca od Mostara. Umjesto toga, Brekalo je u to vozilo ušao tek u Širokom Brijegu, a navodno je na jednom od ranijih ročišta rečeno da se tako i ranije radilo i da to nije ništa neuobičajeno. Tužiteljstvo, pak, tvrdi da su svi ovi propusti omogućili razbojnicima da izvedu pljačku.

Ivan Brekalo, odvjetnik trećeoptuženog bankara Miljenka Brekala, jučer je, između ostalog, na svjedočenje pozvao i policajca Viktora Zovku, kojeg je opisao kao krunskog svjedoka obrane.
"Saslušan je ključni svjedok, Viktor Zovko. On je posvjedočio da su optuženi Matijević i Brekalo prošli poligraf što znači da s istom pljačkom nemaju veze. Da nisu prošli poligraf pa oni ne bi bili istu večer pušteni iz pritvora", smatra odvjetnik Brekalo. On kaže da su možda i ostali optuženici prošli na poligrafu, ali za njih jučer nitko u sudnici nitko nije postavio pitanje jesu li prošli. Na našu opasku je li to možda zato jer se poligraf ne uzima kao dokaz na Sudu, Brekalo je odgovorio:
"Ne može se uzeti sam poligraf, ali se može uzeti izjava od osobe koja je vršila poligrafsko ispitivanje."

I. Herceg [ Dnevni list ]

Glas naroda

Kad ce za ovu pljacku odgovarati zoran galic iz posusja

otkud galica u ovome a brate sto zzh ima tuzitelje pa to su striceki za djecjeg vrtica

zar niko živ ne vidi da je to berino maslo anovci su u hdz-u

popapala predizborna kampanja,jedne stranke

Beri Kutli dali Unicredit a Petru Jurčiću Hypo banku pa stranci moji niste vi toliko g.upi da mi ne znamo da je namjerno

Ovakva pljačka mi je nekako poštenija od slučaja Hercegovačka,Hypo ili Bobar banka valjda sam odrastao na kaubojskim filmovima

odlične obrane dalipagić brekalo i rajić

Javnost misli da je pljačka riješena, a nije, jer nema nijednog počinitelja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari