Dodaj komentar

Vrhovni sud oslobodio optužene za milijunsku pljačku u Dužicama

ljubuski.info

Vrhovni sud u Vijeću sastavljenom od sudaca Ljiljane Filipović, Ismeta Mujanovića i Malika Hadžiomeragića potvrdio je oslobađajuću presudu Županijskog suda u Širokom Brijegu kojom su bankari Tomislav Matijević, Miljenko Brekalo i Fabijan Baković te zaposlenik u zaštitarskoj agenciji Mato Karamatić oslobođeni odgovornosti da su počinili kazneno djelo pomaganja u počinjenju kaznenog djela razbojstva.

Riječ je o slučaju spektakularne pljačke pošiljke novca u iznosu od 3, 628.000 eura i 150 tisuća maraka, koja se dogodila početkom listopada 2010. godine u mjestu Dužice kod Širokog Brijega.

Vrhovni sud je u cijelosti odbio žalbu Županijskog tužiteljstva u Širokom Brijegu i potvrdio presudu Županijskog suda od 9. siječnja ove godine. Vrhovni sud je u cijelosti prihvatio navode obrane koju su zastupali odvjetnici Zdravko Rajić, Ivan Brekalo i Nada Dalipagić te utvrdio da Tužiteljstvo nije pružilo ni jedan dokaz koji bi doveo optužene s počinjenjem kaznenog djela. Optužbu je na sjednici zastupala federalna tužiteljica Nermina Mutevelić.

Sud je ovom prilikom posebno istaknuo da pomaganje predstavlja takav oblik sudjelovanja u izvršenju kaznenog djela koji se sastoji u poduzimanju radnje kojom se daje doprinos i omogućava izvršenje kaznenog djela koje čini druga osoba, pri tome mora biti kod izvršitelja izravni umišljaj, odnosno da on svojim radnjama pomaže u izvršenju kaznenog djela.

Podsjećamo, 8. srpnja ove godine u Vrhovnom sudu je održana sjednica vijeća zbog donošenja odluke u ovom slučaju po žalbi na presudu koju je uputilo Županijsko tužiteljstvo Zapadnohercegovačke županije.

Tužiteljstvo je ostalo kod navoda da su bankari Tomislav Matijević, Miljenko Brekalo i Fabijan Baković te zaposlenik u zaštitarskoj agenciji Mato Karamatić počinili kazneno djelo pomaganja u počinjenju kaznenog djela razbojstva i za njih traži da im se izreknu kazne zatvora. S druge strane, odvjetnici optuženih Zdravko Rajić, Nada Dalipagić i Ivan Brekalo zatražili su od Vijeća da se njihovim branjenicima potvrdi prvostupanjska oslobađajuća presuda, jer Tužiteljstvo nije predočilo niti jedan dokaz koji bi povezivao optuženike s pljačkašima te da nije bilo korektno od Tužiteljstva da uopće podiže ovu optužnicu.

Tijekom istrage nije se uspjelo ući u trag pljačkašima, ali je podignuta optužnica protiv trojice bankara i jednog službenika zaštitarske agencije, uz tvrdnju kako su oni pomogli razbojnicima koji su, očito, imali informaciju o ruti kretanja vozila s novcem i pratnjom te su se unaprijed pripremili i dočekali konvoj u zasjedi s puškama i zoljom. Tužiteljstvo je tvrdilo da su oni s umišljajem počinili brojne propuste vezano za sigurnost prijevoza novca te da su tako pomogli pljačkašima, no Sud je utvrdio da nije bilo dokaza za takve optužbe.

Odvjetnici su bili složni s opravdanim pitanjem, koji je smisao podizanja ovakvih optužnica, jer ovakva vrsta optužnica nema nikakvog cilja. Nisu uhvaćeni pravi počinitelji kaznenog djela koji bi odgovorili kako su napravili to djelo i gdje je taj ogromni novac koji su uzeli, nego su jednostavno optužene druge osobe.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
6
2
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari