Glavni motiv za gradnju malih hidroelektrana su poticaji!

ljubuski.info

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF pokrenula je kampanju protiv izgradnje malih hidroelektrana na Balkanu jer je to igra u kojoj svi gubimo.

Iako energiju crpe iz obnovljivih izvora, male hidroelektrane štetne su za okoliš jer zagađuju i isušuju rijeke. Osim toga, male hidroelektrane (mHE) nisu ni učinkovite — iako im je 2018. na Balkanu bilo dodijeljeno 70 % državnih poticaja, generirale su samo 3,6 % ukupne električne energije. Izgradnjom malih hidroelektrana svatko od nas gubi, i to višestruko: gubi rijeke i nacionalne parkove koji se isušuju, endemske vrste riba, plodno tlo, radna mjesta i još mnogo toga.

Podsjećamo javnost kako je glavni motiv za gradnju malih hidroelektrana na bosanskohercegovačkim rijekama izrazito štetan sustav poticaja za proizvodnju električne energije iz malih hidroelektrana (OIE). Zahvaljujući ovom sustavu, građani Bosne i Hercegovine isplatili su milijune eura subvencija privatnim investitorima, a istovremeno gube nevjerojatne prirodne vrijednosti i resurse.

Kako bi podigla svijest o svim ovim gubitcima, WWF je pokrenuo kampanju u Bosni i Hercegovini i regiji s ciljem obustave davanja državnih poticaja za male hidroelektrane jer bi bez njih većina od čak 2700 projekata izgradnje malih hidroelektrana na Balkanu bila neisplativa, a onda i zaustavljena.

Nemoj i ti biti gubitnik, potpiši peticiju na losingrivers.com/bih i pridruži se borbi za spas rijeka u Bosni i Hercegovini i regiji.

O WWF-u:

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih neovisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je zaustaviti propadanje zemljinog prirodnog okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost.

wwfadria.org

Glas naroda

Glavni razlog je imat para bez rada tako to naslovljavajte kakvi poticaji " Hlopovluk" prestanite pakovat vi novinari nazivajte stvari i događaje pravim imenom!

Na sliki je HE Peć Mlini koja nema nikakve veze sa MHEama.3,8% je udio zato što najveća količina struje u BiH dolazi iz TE.Najčistiju energiju ima EPHB.Mogli su stavit slike ili video već izgrađenih MHE da vidimo te štete.Holandija je oduzela od mora 1/3 vlastite površine,cijela ta razvijena Evropa a i svijet je iskoristio a i "uništio" prirodne resurse da bi se razvio do te mjere da u Njemačkoj nemate medvjeda a do neke godine nisu ni vuka imali .Da ne govorimo o drugim životinjama.Njemačka je između ostalog napravila Evropski kanal koji povezuje Dunav i Rajnu i zamislite šta je sve"uništeno tim projektom.Poticaje dobivaju iz računa koje mi plaćamo za obnovljive izvore.Što se tiče dobiti i koristi,ako se bojimo da će samo pojedinac zaradit,napravimo fond na nivou grada i sami ulažimo i zarađujmo.A političari bi se mogli izborit da PDV od dobivene struje ostaje lokalnoj zajednici.Gradit,da.Čuvat,da.

Zar ima ikakve koristi od "online peticija"

Ukinuti poticaje svih vrsta najgore zlo nek svak živi pošteno od svog rada.

S tim se u potpunosti slazem ali bi to mora cili svit uradit a te novce ulagat u infrastrukturu i opet svi na dobitku.

glavni otiv za odustajanje od gradnje će za investitore i graditelje biti bolan zato bi im bolje bilo da odustanu dok im je vrijeme

Da ih neces ucarat,jadan ne bio?

Glavni motiv za gradnju malih hidroelektrana su poticaji!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari