Gdje je 'nestao' 381 milijun maraka za poljoprivredu u FBiH?

ljubuski.info

Rezultati revizije su pokazali da na području Federacije BiH nadležne institucije nisu osigurale uvjete za efektivno upravljanje poljoprivrednim poticajima i da se implementacijom poljoprivrednih poticaja ne postižu zadovoljavajući rezultati, ustanovio je Ured za reviziju institucija FBiH.

Štoviše, u najnovijem izvješću naveli su da iako se svake godine značajno povećavao iznos proračunskih sredstava za poticaje u poljoprivredi, poljoprivredne proizvodnje uglavnom stagniraju ili imaju trend smanjenja?

Tko je bio ministar?

Vremenski obuhvat revizije je bio je period od 2020–2022. godine, kada je na čelu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bio Šemsudin Dedić (SDA). U tom razdoblju, kako su ustanovili revizori, nije ostvareno povećanje ukupne poljoprivredne proizvodnje i brojčanog stanja stočnog fonda u Federaciji unatoč utrošenim proračunskim sredstvima za novčane poticaje u FBiH, koji su u periodu 2020– 2022. godine iznosili čak 381 milijuna maraka!

Revizijom je obuhvaćeno pet ministarstava nadležnih za oblast poljoprivrede: Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, te ministarstva USŽ, TŽ, HNŽ i PŽ.

"Poljoprivredni poticaji nisu planirani na odgovarajući način s obzirom da nisu bili u skladu s strateškim ciljevima i principima iz produžene Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja, niti je izvršena obaveza prilagođavanja Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije.

Nisu uspostavljeni funkcionalni poljoprivredni registri, sustavi za identifikaciju zemljišnih parcela i životinja niti poljoprivredni informativni centar, koji predstavljaju osnovne pretpostavke za odgovarajuće planiranje i praćenje efekata poljoprivrednih poticaja", neki su od nalaza revizora.

Nalazi revizora za poljoprivredu

Utvrđeno je da Federalno ministarstvo nije uspostavio temeljne pretpostavke za planiranje i praćenje efekata poticaja u dijelu: planiranja i harmonizacije poticajnih mjera i osiguranja funkcionalnog poljoprivrednog informacijskog sustava (baze, registri, knjigovodstvo…).

"Unatoč značajnim sredstvima koja se izdvajaju za poljoprivredne poticaje, oni poljoprivrednicima nisu adekvatno planirani, niti proizvode očekivane efekte. Navedeno rezultira nezadovoljstvom poljoprivrednih proizvođača, njihovim čestim protestima i poskupljenjima poljoprivrednih proizvoda.

Također, dostupni podaci ukazuju na to da nije uspostavljen adekvatan nadzor i kontrola nad korisnicima poticajnih sredstava, a postoje indicije da određeni poljoprivredni proizvođači poticajna sredstva troše za sasvim druge namjene, što upućuje na to da poljoprivredna politika FBiH treba promjene – jedan je od krucijalni nalaza koji dijelom daje odgovor na pitanje gdje je “nestao” 381 milijun maraka.

Revizori su utvrdili i da su županije suprotno zakonskim odredbama, planirali dodjelu poticaja iz kantonalnih budžeta, za pojedine biljne i animalne poljoprivredne proizvodnje, koje su već poticane iz federalnog budžeta. Ovo se ogleda u tome da se županijskim programima poticao obujam proizvodnje koji je iznad propisanih količina za županije.

Fokus

Glas naroda

Molim prijaviti naj bližoj stanici milicije da pronađu ta 281 milijon.

Vidis da je do mentaliteta,ucas i ti zamagli samo 100 miliona?

Od Nove godine vride samo nove novčanice badava je sad krasti.

Drtava koja ima nekoliko nivoa vlasti i politicki pluralizam sa protektoratom stranca,kiji je usput receno bas u poljoprivredi u Njemackoj bio baja, a desavaju joj se ovakve stvari ne zasluzuje nista drugo sem da ju se zove takozvana. Najvise lici na eksperiment u kom smo svi mi za sve samo pokusni kunici. Mamicu vam hostaplersku svima.

Da je prigledat papire našli bi da se jamljaju poticaji za i uzgajanje komaraca.

U ciscenje kanala svi čisti.

To će u osmom misecu.

To šušan cisti u proboju.stoga vise cisti vise kanal pusta a pare hapa od opcine a sin policajac pljacka strane drzavljane

Angažirati Lauru Koveši i vrlo brzo će se saznati gdje su milioni završili.

Pa u politicara sa silnim nekretninama su nestali novci..ima ih i u ljubuskom a znami svi koji su..

Poticaji i blagoslov polja kojie je obraslo u korov. Pametan narod, snađi se, kradeze.

Polja zarasla u korov i kupinu, a brda se drobe i sade se kulture, koja je računica tu??

Jesi li ti onda u polju ili ?

Pitajte zarkica kako se zivi i uziva i bucu

Kako ide buco sa otkupnom stanicom na bijači,pošto su krompiri oce li bit i ova godina kolotečina

Stanica ima i direktora i sve, samo ne radi al i ne treba jer krompiri idu kao alva

Bice kafica restorana vecera planina poticaja

Treba,treba,dat i za blagoslov polja poticaj, ja mislim da i to spada u neku vrstu poljoprivredne proizvodnje,kao neka vrsta marketinga???
Ima tu veliki " mozgova" tribalo bi se malo posavjetovat s tim timovima koji škrope, pa to dići na veću instancu ili tako nekako!??
Samo kažem!

Poticaji su orisli,Titovim stazama revolucije

Buco u stan a zarkic za kafane i nudenje

Tko je u našoj županiji odgovoran za poticaje i poljoprivreni zavod?

Koliko je kostala izgradnja otkupnog centra na Bijači,čuo sam da je se u Bosni napravila ista stanica za duplo manje para...Buco gdje su novci ???

Bsrbaric zna di su novci.

Gdje je 'nestao' 381 milijun maraka za poljoprivredu u FBiH?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Audio/Video

Posljednji komentari