Hercegovina će dobiti 5 malih hidroelektrana

ljubuski.info

Ukoliko geološki istražni radovi, inženjersko-geološki, hidrogeološki i drugih značajki prostora, pokažu opravdanim, Hercegovina bi uskoro mogla imati pet malih hidroelektrana koje bi donosile oko 54,218 GWh električne energije godišnje.

Naime, po riječima nadzornih inženjera Dalibora Marinčića, dipl. ing. geod., i Josipa Marinčića, dipl. ing. geol. iz Elektroprivrede HZ HB, u tijeku je izrada idejnih projekata (fisibilitv study), MHE Kravice i MHE Stubica na rijeci Trebižat u općini Ljubuški, kao i idejnih projekta MHE Dubrava i MHE Luke te Fratarska na rijeci Lištici u općini Široki Brijeg. Istražuje se mogućnost njihove gradnje, a cijeli projekt jedan je od najvećih u posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini.

Proučavajući mogućnost energetskoga korištenja, svakako je važno propitati izvedivost s obzirom na kriterijalne funkcije višenamjenskoga korištenja raspoložive bilance vode sukladno vodoprivrednim uvjetima, kao i doprinos projekta obrani od voda i obrani voda, čineći projektno rješenje prijateljskim s okruženjem - objašnjavaju stručnjaci iz EP HZ HB. Pojednostavljeno, ocjenjuje se da bi godišnja proizvodnja MHE Kravice i Stubica od 34,555 GWh zadovoljila oko 40 posto godišnje potrošnje električne energije u općini Ljubuški.

No, važno je naglasili da se pri definiranju proizvodnih značajki maksimalno poštuju svi ekološki propisi i smjernice. - Cjelokupni protok malih voda u ljetnom razdoblju nije predviđen za energetsko korištenje, odnosno zadržava se zatečeno stanje tečenja na svim pregradnim profilima, minimalni ekološki protoci u proizvodnom režimu rada projicirani su po svim pozitivnim propisima i normama za taj tip vodotoka. Pregrade su koncipirane kao brane s pneumatskim nadvišenjem, kojima je moguće učinkovito kontrolirati vodostaj akumulacija, uz prihvatljiv vizualni učinak te izgradnju učinkovitih ribljih staza za migraciju ribljeg (onda - kažu stručnjaci iz Elektroprivrede HZ HB. Istražni geološki radovi su u tijeku i pokazat će jesu li hercegovačke rijeke dovoljno jake i spremne dati nove gigavatsate električne energije.

Investicije 36 mil. eura

Po studijskim analizama, izgradnja MHE Dubrava stajala bi 11,962.797 eura, MHE Luke 5,708.125, MHE Fratarska 658.083 eura, te MHE Kravica 10.061.108 i MHE Stubica 7,603.341 euro. Radove izrade idejnih projekata, nakon provedenoga javnog nadmetanja sukladno Zakonu o javnim nabavama, dobila je međunarodno renomirana austrijska projektantska institucija Poyry Energv GmbH iz Salzburga, s rokom završetka do konca ove godine.

MHE KRAVICA I STUBICA

Cilj su i smanjenja štetnih učinaka na vodopad Kravica - stvaranje preduvjeta za zaštitu samoga vodopada te poboljšanje Infrastrukture za korištenje turističkog potencijala, ističu iz EP HZ HB. DerivacIJskim tunelom evakuiralo bi se i energetski iskoristio dio velikih, rušilačkih voda, nepovoljnih za vodopad. Ekološki prihvatljivom pneumatskom pregradom neposredno uzvodno od Stubičkog benta, povisio bi se vodostaj tijekom minimuma (kupalište Kravica).

Vera Soldo | Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari