Čuvari rijeka - film koji bi vam trebao zalediti krv u venama

ljubuski.info

U nedjelju navečer na BHRT-u prikazan je film 'Čuvari rijeka' koji govori o gradnji mini-hidroelektrana na rijekama u Bosni i Hercegovini.

Osim prirodnih ljepota kojima prijete teški strojevi i nečija želja za zaradom, u filmu se mogu vidjeti teška stradanja prirode i rijeke koje su zauvijek uništene.

O ovome problemu govore aktivisti i stručnjaci, a ističe se i kako je besmisleno to što se građanima od pristojbi uzima novac za proizvodnju električne energije obnovljivim izvorima dok istodobno BiH izvozi skoro 25 posto struje.

Autori filma ističu kako je dokazano da su hidroelektrane zastarjela tehnologija i da uzrokuju ogromne posljedice na prirodu, ekonomiju i lokalne zajednice. Zato je u mnogim zemljama prisutan trend njihovog uklanjanja.

Video: Čuvari rijeka/River keepers

 

Filmska ekipa obišla je 20 rijeka u Bosni i Hercegovini i razgovarala sa ljudima koje ih brane od štetnih projekata. Film je režirao Pero Pavlović, a u snimanju je sudjelovala ekipa Centra za životnu sredinu, kao i brojni čuvari rijeka Bosne i Hercegovine.

Aktivisti kažu kako neće odustati, ali, čini se, ni ulagači kao i vlast koja za njih diže ruke ne misle popustiti u namjerama.

BHRT

Glas naroda

Jel ovo prečistač na matnjevcu.. Bruka svih bruka

Tendeciono i interesno i površno prikazivanje situacije.Ako ste primjetili prve,izgrađene ,centrale u prilogu su radili austrijanci i njemci a druge di su naši investitori se blokiraju.Ne triba dozvoljavat gradnju bez propisane procedure ali ne triba ni sprečavat radi nečijih banalnih neargumentovanih razloga.Struja se ne može proizvodit ako se voda ne ispušta tako da im ovi prilozi sa suvim koritima ,snimljeni vjerovatno liti kad je i inače vodostaj nizak ,ne piju vode.Nismo mi pareli moćni da bi mogli placat struju iz solara i vjetroelektrana.Rijesenje bi ,po meni bilo da se PDV od dobivene struje ulaze u lokalnu zajednicu i onda bi svi bili zadovoljni.

Procedure,stručne analize ševinih inžinjera i dozvola koje se ZNA SE kako dobiju.

A od dobiti ništa?

Nikakve koristi od elektrana! Samo zagađenje !Sačuvajmo prirodno blago, za buduće generacije!Nema cjene, za prodaju rijeka! Rijeke su neprocjenjive!

Sve rijeke su vec obuhvacene nekim od centrala tako da ti to pada u vodu .Ovo su vecinom divlje rijecice i potoci koji se ne prodaju vec koriste ,ko i svugdi u svitu.2

Nikom netreba dati da devastira ovo sto nam je Bog stvorio i povjerio na cuvanje Ima alternativnih rjesenja za dobijanj el energije Sunce se samo nudi malo pameti i energije koliko zelis

Bice Zelja da ga ti koristis samo za suncanje.

njima triba para,nebriga ih za nas i energiju

Pogledajte sta su u Srbiji i Crnoj Gori napravili i to sve"legalno".Ono je zlocin i za strijeljat cijelu vladu

Eto u Ljubuškom velika industrija pa nam treba energije.Energije ima a druga stvar što se s njom razbacujemo a posebno vlasti i to najviše nepotrebnom rasvjetom koju građani plaćaju samo da bi elektroprivreda kriminalne zajednice zapošljavala uhljebe glasače

Stoji sve i o nepotrebnom broju lampa koje svjetle, a i o nestanku vode.
Gore neki napisa, dobro upućen snimano ljeti kada je i inače vodostaj nizak.
Pa kad je potrebna voda čovjeku, zimi ili u proljeće, ljeto i jesen?
A opet s druge strane bune se oni koji ništa ne govore o navodnjavanju ljubuškog polja.
Vas većina nema pojma zašto je polje ovo bliže gradu većinom zapušteno.
Ovaj dio plodnih površina je već davno odsječen od trebižata i ostao bez mogućnosti napajanja, jer se poljoprivredom bavi samo u vojnićima, šipovači, veljacima i lisicama.
To je razvoj poljoprivrede u svim ovim poljoprivrednim udrugama i zadrugama, velika većina njihovih uposlenika i nema pojma kakva je zemlja od toka rjeke prema gradu, a ni zašto se ne obrađuje tolika površina zemlje.
Pravi razlog je vrjetojatno u građevinskom miljeu i želji uzimanja zemlje te širenja grada u zemlju koja je i sagradila ovaj naš grad.

Trebižet je več trajno uništen.Poledajte ispod prečistača na Matinjevcu podvono zelenilo j sve uništeno.Iznad prečistača se sve se zeleni.Ljeti se to najbolje vidi po sedrama samo neka zelena sluz.

Tako je po čitavom toku od HE Peć Mlini, mrjest ribe 0 bodova, hvala im za to i hvala dobročinitelju i ostalim dobročiniteljima u ime eventualnih sljedećih naraštaja....

Kazu može se piti voda ispod prečistača na matnjevcu. Može ko je lud, ne mozes ostati od smrada blizu sto metara..

Može se pit druže ali moraš odmah doooobro lozom zalit da izbjegneš nus pojave i koonsekvence kao takove.

Čuvari rijeka - film koji bi vam trebao zalediti krv u venama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari