Dodaj komentar

Većina građana BiH vjeruje u neku od teorija urota o koronavirusu

ljubuski.info

U sklopu trajnog ispitivanja uticaja pandemije koronavirusa na stanovništvo Bosne i Hercegovine tvrtka Valicon je u prethodnom razdoblju provela istraživanje te saznala smatra li populacija u BiH kako će doći do drugog vala pandemije koronavirusa i kada, te koji stepen restriktivnih mjera bi se u tom slučaju trebao uvesti.

Pored toga, ispitao se i stav građana BiH u vezi porijekla samog koronavirusa. Istraživanje je provedeno putem Valicon online panela JaZnam.ba na reprezentativnom uzorku za BiH (n=514) online populacije u razdoblju od 29.05. - 2.6.

Drugi val pandemije je izvjestan smatra 41% građana BiH, dok trećina ne može procijeniti

Gotovo sve restriktivne mjere koje su bile na snazi u BiH su ukinute te se može reći da se život polako vraća u normalu, odnosno u razdoblje prije pandemije koronavirusa. Međutim, epidemiolozi sve više naviješaju mogućnost pojave novog vala koronavirusa u BiH, a koji bi se mogao desiti u sljedećem razdoblju.

U prilog tome ide i blagi porast novozaraženih slučajeva u BiH u posljednjih nekoliko dana.

Upravo, kada je u pitanju pojava novog vala, prema istraživanju tvrtke Valicon, građani BiH su dosta podijeljenog mišljenja. Ipak, u najvećem broju (41%) populacija BiH smatra kako je drugi val koronavirusa u BiH izvjestan - od toga 11% građana je prilično sigurno u pojavu drugog vala, dok 30% smatra kako je vrlo vjerovatno očekivati drugi val pandemije.

Teorije urota oko koronavirusa

S druge strane, gotovo četvrtina (23%) ne vjeruje u mogućnost pojave novog vala, dok gotovo trećina građana BiH (31%) nije mogla dati procjenu na ovo pitanje.

Dalje, mlađa populacija (18-29) je optimističnija u prognozi da do drugog vala neće doći, dok su građani sredne životne dobi (30-49) suprotnog mišljenja i smatraju da je drugi val u BiH vrlo vjerovatan. Gledano po entitetima, nema značajne razlike u dobijenim rezultatima.

Među građanima koji vjeruju kako bi moglo doći do drugog vala pandemije koronavirusa u BiH, gotovo 40% smatra kako će se to dogoditi na jesen - 9. ili 10. mjesec, dok nešto manji postotak, 22% smatra kako će drugi val uslijediti na zimu - 11. ili 12. mjesec. Jako mali postotak smatra kako drugi val možemo očekivati već sada tijekom ljeta ili nekad kasnije tijekom 2021. godine.

Što s mjerama?

Na pitanje kako bi trebale izgledati mjere protiv širenja koronavirusa u slučaju da dođe do drugog vala pandemije, građani BiH su također podijeljenog mišljenja.

Gotovo podjednak postotak (skoro četvrtina populacije) smatra kako restriktivne mjere u slučaju novog vala virusa u BiH trebaju biti identične kao u prvom valu ili čak strožije.

Ostatak stanovništva je mišljenja da mjere trebaju biti blaže nego u prvom valu (17%) ili da trebaju biti minimalne (15%). Zanimljivo je kako skoro 13% populacije smatra da ne treba uvoditi nikakve posebne mjere u slučaju novog vala koronavirusa.

U slučaju drugog vala, mlađa populacija (18-29) je sklonija mišljenju da mjere treba pooštriti, dok populacija srednje životne dobi, te oni stariji od 50 godina, priželjkuju blaže mjere nego u prvom valu.

S obzirom na to da je upravo populacija srednje životne dobi (roditelji maloljetne djece) i stariji od 50 godina bili i najviše "pogođeni" restriktivnim mjerama tijekom vrhunca pandemije (zabrana kretanja za najmlađe, te za starije od 65) dobiveni rezultati su očekivani.

Gledano na razini entiteta, građani Federacije BiH značajno više smatraju kako je potrebno uvesti identične mjere kao u prvom valu za razliku od građana Republike Srpske koji su skloniji stavu da, ako dođe do drugog vala pandemije, mjere trebaju biti blaže.

Kako je ublažavanje restriktivnih mjera došlo značajno kasnije u Republici Srpskoj (ukidanje policijskog sata, zabrana kretanja za mlađe i starije) sasvim je očekivan stav građana RS-a da restriktivne mjere trebaju biti blaže, ako dođe do novog vala.

Više od polovice vjeruje u neku od teorija urota

Tvrtka Valicon je htjela dodatno ispitati stavove i mišljenje javnosti po pitanju porijekla novog koronavirusa. Prema dobivenim rezultatima, gotovo četvrtina građana ili 24% vjeruje u službenu, znanstveno utemeljenu teoriju odnosno da je koronavirus prirodan virus te da je prešao sa životinje na čovjeka i počeo se širiti kao i ostali virusi.

Ipak, većina je sklona vjerovanju nekoj od popularnih teorija zavjere o koronavirusu:

Trećina ili 32% građana smatra kako je koronavirus nastao u Wuhanu u laboratoriju. Od toga 14% smatra je virus kreiran u laboratoriju u Wuhanu i namjerno pušten, 12% je mišljenja da je virus prirodan te da je izašao iz laboratorija u Wuhanu nenamjerno, uslijed ljudske pogreške dok 6% tvrdi da je virus prirodan i da je namjerno pušten iz laboratorija.

11% bh populacije smatra kako Bill Gates, u suradnji s farmaceutskim tvrtkama, stoji iza ove pandemije

Određen postotak građana BiH (7%) smatra kako koronavirus uopće ne postoji dok jako mali postotak (3%) vjeruje da su za koronavirus odgovorni elektromagnetni valovi iz 5G antena.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
9
5
1

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari