Umirovljenici traže usklađivanje mirovina prema prosječnoj plaći u FBiH

ljubuski.info

Cijene i životni troškovi stalno rastu, a mirovine rastu minimalno. Zato umirovljenici u Federaciji traže isplatu jednokratne pomoći, jer su svjesni da će do izmjena Zakona o MIO-u teško doći. Razumijevanje traže i od resornog ministra, ali i od federalnog premijera. Posljednje, redovito usklađivanje mirovina u travnju mjesecu donijelo je povećanje mirovina od 1, 55 posto.

Ovo su brojke i iznosi mirovina u Federaciji Bosne i Hercegovine prema posljednjem usklađivanju. Već je jedno od pet posto izvršeno u siječnju mjesecu. U svibnju mjesecu će umirovljenicima, uz mirovinu, biti isplaćena i razlika za prva tri mjeseca ove godine. Najviše je umirovljenika s minimalnom mirovinom, a novo povećanje donosi dodatnih osam maraka.

Iako ne gube smisao za humor, gube strpljenje, jer i sama hrana postaje luksuz. Osobito onima s minimalnom mirovinom. Predstavnici umirovljenika pokušavaju iznaći rješenje. Vide ga u izmjeni Zakona o MIO-u i isplati jednokratne pomoći umirovljenicima do 1.000 maraka, a najviši iznos bi dobili oni s minimalnom mirovinom. Održali su sastanak s resornim ministrom Adnanom Delićem.

Evo zaključka:

Sastanak je okončan zajedničkim zaključcima, te je kada je riječ o povećanju mirovina zauzet jedinstven stav da Ministarstvo zatraži održavanje zajedničkog sastanka s kolegijem Vlade FBiH na kojem će se nastaviti pregovarati o mogućnostima poboljšanja statusa i položaja umirovljenika u Federaciji.

Tako je sada sve na premijeru Federacije BiH i njegovim zamjenicima. U Udruženju umirovljenika traže da se mirovine ubuduće ne usklađuju prema rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena, već prema prosječnoj plaći u Federaciji i potrošačkoj košari, kao u zemljama regije.

"Što bi za umirovljenike bilo povoljnije jer iz dana u dan prosječne plaće moraju rasti. Međutim tu smo naišli na jedno nerazumijevanje, zamjenik ministra smatra da to nije tako nego da su sve zemlje primijenile švicarski model", kaže predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić.

"To je stvar zakona, zakon se mijenja u parlamentu, jedini je to način da se promijene ti parametri, mi smo stajališta da nije pretjerano poželjno mijenjati često jedan takav zakon kao što je zakon o MIO-u naprosto što ti parametri možda trenutno je povoljniji, što ne znači da će sljedeće godine biti takav", pojasnio je glasnogovornik Federalnog zavoda MIO Tomislav Kvesić.

A umirovljenici čekaju hitan sastanak s federalnim premijerom kako bi se iznašlo rješenje bar za isplatu jednokratne pomoći, jer, ponavljaju, svakim danom se sve teže živi.

Glas naroda

Zovi samo zovi

umirovljenici daju glas onima koji su protiv njih

Po ovome kolike su mirovine jedino mogu biti zadovoljni ovi sa petnaest godina mirovinskog staža. Tko ima puni staž od četrdeset godina nebi trebao imati manje od tisuću KM pa da su bili na minimalac prijavljeni.

ispade u malo onom sa 15 ili onom sa 35 40 godiina

penzici penzici

Lovu vam pokupiše,razno razni poticaji i tkzvane razno razne udruge.i što je najžalosnije lovu i poticaje dobivaju uvijek jedni te isti.tj,oni koji su zaposljeni u drzavnim jaslama i dobro stituirani.dadnu nešto i obicnom puku da zametnu trag.Uglavnom tu su novci..Za plaće i penzije na kapaljku.

Ovo nema smisla za mirovine ovu su jadne i bjedne da čovik što je uplaćiva dobije kuŕčinu od mirovine zato povećajte da bude oko 1000 maraka

Otić u Njemačku na 15 godina

Bit će i manja a tako i treba!
Cijepite se " beskorisne izjelice" po Bill Getsu! Živio kra-de-ze! Za druge me ne briga kao Sda iini!

35 godina staza ista mirovina kao i oni koji imaju 15 god. Staza minimalna di to ima nigdi na svitu
Koje kriv za to ja nisam jer sam radila 35 god.To treba uskladit 15 do 20 god
20 do 30 god.i 30 do 40 da onaj ko je radio dobije nesto

40km po godini je rješenje,koliko sam uplatila u mirovinsko nikad se vratit neće,pogotovo za bračne drugove,jedno umre drugo ništa ne dobiva,jeli to lopovluka i kriminal u mirovinskom,jeeeeee,ja i muž smo uplatili u mirovinsko preko pola miliona,halo pa valjda nećemo živjet sa ovom mirovinom još 40god,hitno mjenjat jer umirovljenici hitno na ulice,.,.

Bravo,sve pošteno ste rekli,predstavnike umirovljenika smjenit,jer šute,zašto,jer rade sa političarima,nije ih briga za sirotinju.Ovo je dno dna.Poslat pismo u Europu da vide šta nam uradiše u ovih 30god.Spustili nas na prosinački štap,gadovi nemoralni..
Pakao vam ne gine

Vaše i ostale milijune su pojeli uhljebi

U mirovinu triba ić s četeres godina

Umirovljenici traže usklađivanje mirovina prema prosječnoj plaći u FBiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari