Opstanak... ovdje... u našoj zemlji (3.)

tradicija

... rezultat takvih "uradaka", nove zakonodavne i izvršne vlasti, odmah će stvoriti onu najvažniju konotaciju naše kolektivne svijesti: Usredotočenost jednih prema drugima.

Bosna i Hercegovina, kao i mnoge države, kojima upravljaju brutalne svjetske korporacije, ima možda i najveće šanse da se izvuče iz ralja tog korporativizma. Bez obzira na svu moć koju su iste plasirale u ovu zemlju, isuvuše olako, pretvorivši je u tri logora koja su nazvali državom s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, imamo ogroman prostor za manevar ignoriranja... zlog korporativizma.

Logoraši Hrvati su u Daytonu, stacionirani većinom tamo gdje su demografsko-geografski , kao većina, egzistirali i prije nano-korporativnog crtanja Balkanskog teritorija, u Zapadnoj Hercegovini. Srbima je omogućeno ratno-genocidno stiješnjavanje Bošnjaka i Hrvata iz razloga potrebnog održavanja konstante napetosti, anarhije... općenito ozračja koje nadnaravnim đavolima iz korporacija stvara pretpostavke za funkcioniranje njihovog sustava kaosa. Sustava, kojim vladaju većinom svijeta.

Ako postanemo svijesni, da smo narod(i), izvan njihovog normativnog sustava strogo kontrolirane finansijsko monetarne, WTA-trgovinsko-tržišne politike, onda imamo taj prostor ignorancije i u kolektivnoj svijesti.

Uprošćeno, ne moramo živjeti u njihovim logoraškim pravilima, jer smo izvan dosega njihovih normativnih kandži u oblasti ekonomije. Nije problem ostati u ova tri logora ali samo u geografsko-administrativnom nametnutom smislu.

Dapače ta činjenica ima prednosti koje nam svima mogu odgovarati, jer se na nju naslanja i zaključak da mi kao regija koju su ti hoštapleri označili kao "čmar Europe", ne moramo konzumirati njihovo smeće niti i u jednom obliku.

Primjeri:Zašto bismo i dalje uvozili enormne kolićine njihovog super jeftinog, kancerogenog, plastičnog voća i povrća... kada to ne moramo ni po pravilima jadne CEFT-e!?

Zašto bismo, lihvarski, oplođivali njihov ionako mrtvi finansijski kapital... kada možemo imati taj svoj kreditni, nacio-regionalni izvor, s kojeg izvire pitka kamatna politika? Svi.
Tko nam može staviti i najmanju primjedbu na potrošačku politiku kojom preferiramo kupnju naših proizvoda u vlasničko-trgovinskim strukturama naših ljudi?

Valjda smo (više) postali svijesni, da im ne moramo besplatno davati ni našu mozgovnu infrastrukturu, te da ono što mi odškolujemo može služiti sebi i nama i mi to možemo shvatiti kao našu dragocijenost koju treba platiti i čuvati.

Dosadašnja vlast nije imala politički pedigre kao osnovu za promišljanje nacionalnih interesa svojih naroda, što je posve razumljivo jer su na vlast dolazili niotkuda i u nepismeno-komatoznim stanjima u kojima se može prepoznati samo jedan interes: Osobni.

Ipak, nažalost bijahu toliko glupi (glupi. . je riječ koja je za njih eufemizam), da su se bez imalo suzdržavanja, dostojanstva i racionalnosti ponašali po principu "napravimo kako ONI kažu i vežimo ovu stoku gdje ONI kažu".

Stari narod bi rekao:"velika je mačku teleća glava".

Njima su ti trećerazredni izaslanici nevidljivih korporativnih moćnika, bili poput božanskih figura a oni sa, svojim političkim sposobnostima, toliko slabi da su im odmah povjerovali, kako oni nisu kadri organizirati ni vlastite živote a kamoli živote svojih naroda.
Nova "Listopadska "vlast, prema svojim narodima i svojoj zemlji, će moći imati samo jedan pristup:Usredotočnosti države prema čovjeku i čovjeka prema čovjeku.

Pristup političara u Skandinavskim zemljama... kao ljudi u svom omiljenom vrtu koji provode vrijeme u plijevljenju, okopavanju, gnojenju, zalijevanju... svojih vrtova, iz kojih su izrasli.
Primjer: Političar iz nove vlasti će morati pozvati neku značajniju spodobu, iz te korporativne zone sumraka. I neki lik će morati stati pred njega, tj. pred narod i čuti: "Gospodine Mercat-Konz-Bing-Rob... vidite, vi ovdje trgujete, a kada već trgujete onda i kupujete... negdje. Do sada ste ovdje samo prodavali i ovdašnje novce odnosili... negdje. E pa došlo je vrijeme naše nove nacio-interesne pametne politike i shodno tome i vrijeme da kupujete i od ovog naroda... to što ovaj narod ima za ponuditi, jer znate dosada je sve propadalo jer ... imali ste "posla" sa starom vlašću".

Koliko god se čovjek trudio, u tim našim političkim likovima iznaći alibi, zrnca vinosti, pripisujući im pojam ljudske slabosti na iskušenja, kao što su vlast i bogaćenje, ipak sav taj napor nestane u činjenici da se oni uopće nalaze ovdje, a što onda reći na njihovu "nesvijesnost" svojih destrukcija i njihove opetovane kandidature... !? nastaviće se...

Žarko Nižić

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari