Dodaj komentar

Izbor Marije Pejčinović Burić značajan i za BiH

ljubuski.info

Novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe (VE) Marija Pejčinović Burić najavila je da će joj prioriteti biti bolja suradnja unutar Vijeća te veće sudjelovanje žena u politici i skrb o ranjivim skupinama u društvu. Zemljama članicama Vijeća Europe nikada više nego sada nisu potrebni jedinstvo i dijalog, rekla je za HRT Pejčinović Burić.

Ispostavilo se upravo u rusko-ukrajinskoj krizi da je ne samo dijalog između država članica iznimno potreban i to će sigurno biti prioritet da se na tome više radi nego i dijalog unutar samog Vijeća Europe, jer po Statutu postoji Odbor ministara i Parlamentarna skupština i cijela ova političko-institucionalna i kasnije financijska kriza je nastala upravo zbog toga što je Odbor ministara reagirao na jedan način, a Parlamentarna skupština na drugi, odnosno Parlamentarna skupština je uvela sankcije Rusiji a Odbor ministara nije, i to je bilo jednostavno neodrživo, kazala je.

Pripremala se za Zagreb

Mandat Pejčinović Burić počinje 1. listopada. Ona će biti prva osoba na vodećoj dužnosti Vijeća Europe iz srednje i istočne Europe, te druga žena na toj poziciji u 70 godina postojanja ove organizacije. Mandat traje pet godina, a mjesečna plaća je 25 tisuća eura. Marija Pejčinović Burić rođena je 1963. u Mostaru, a živjela je u Ljubuškom. Srednju školu završila je sa 17 godina.

Prema najnovijim izjavama, "od rođenja se pripremala za dolazak u Zagreb", gdje je 1985. diplomirala na Ekonomskom fakultetu vanjsku trgovinu. Karijeru počinje 1988-1991. zaposlena je kao stručna suradnica za vanjsku trgovinu u Končar Inženjeringu u Zagrebu. Od 1991. do 1997. radi kao glavna tajnica te direktorica Europskog doma u Zagrebu. Od 1993. do 1994. školuje se u Belgiji i Poljskoj gdje stječe zvanje magistrice europskih znanosti. Radila je i u farmaceutskoj industriji na poziciji direktorice Korporativnih komunikacija zagrebačke Plive. Godine 2000. na poziv tadašnjeg ministra europskih integracija Ivana Jakovčića (IDS) postaje pomoćnica ministra te državna tajnica MVEP-a do 2008.

Radi na poslovima suradnje Hrvatske i Europske unije. U HDZ se učlanjuje 2007. Godinu kasnije ulazi u Hrvatski sabor kao zastupnica HDZ-a. Nakon dolaska SDP-a na vlast 2013, iako predložena, nije imenovana za hrvatsku veleposlanicu u Parizu. Kao stručnjakinja za prilagodbu zakonodavstva Srbije standardima EU, 2013. savjetuje srbijansku Vladu i tadašnjeg srpskog premijera Ivicu Dačića. No, kasnije je isticala da je riječ o europskom projektu i da ona nije bila savjetnica "malog Slobe".

Učila jezike

Pobjedom Andreja Plenkovića 2016. vraća se u MVEP gdje postaje državna tajnica, a u lipnju 2017, nakon ostavke Davora Ive Stiera, dolazi na mjesto ministrice vanjskih i europskih poslova i potpredsjednice Vlade. Aktivno govori francuski, engleski i španjolski, koje je učila na licu mjesta i radeći au pair poslove, bila je i dadilja djeci Bernija i Slavice Ecclestone. Išla je učiti jezike, vidjeti kako funkcionira svijet, obići galerije i muzeje i vratiti se u Hrvatsku.

Vijeće Europe, čije je sjedište u Strasbourgu, najstarija je europska organizacija za zaštitu ljudskih prava, vladavinu prava i jačanje demokracije. To je različito od Europskog vijeća, u kojem sjede šefovi država i vlada EU, čije je sjedište u Bruxellesu. Vijeće Europe osnovano je 1949, ima 47 država članica. Tko dolazi na šefovsko mjesto hrvatske diplomacije još se nagađa, najčešće se spominje ime sadašnjeg HDZ-ovog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara čestitao je Mariji Pejčinović Burić na izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe.
Vaš izbor na ovako uglednu dužnost je zasigurno rezultat Vašeg dugogodišnjeg uspješnog rada i predstavlja uspjeh ne samo za Vas već i za Republiku Hrvatsku. Vaš izbor je od velikog značaja i za Bosnu i Hercegovinu, kojoj je potpora Republike Hrvatske i Vaša osobna na putu prema članstvu u Europskoj uniji i dalje prijeko potrebna, kaže se, uz ostalo, u čestitki.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
7
9
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari