Milijuni u velikom školskom biznisu

ljubuski.info

Malo tko je od ministara u županiji Zapadne Hercegovine za svog mandata napravio toliko problema u svom resoru, kao što je to napravila Helena Lončar, ministrica obrazovanja.

Svojim radom potpuno je obezglavila sustav školovanja, sustav zakonitog zapošljavanja nastavnika, zajedno s ostalim ministrima iz Vlade je osiromašila nastavnike i profesore i nije im u stanju omogućiti normalan rad i dostojanstven odlazak u mirovinu.

Najgore je to što situaciju ministrica smatra normalnom, a svoj rad smatra vrhuncem obrazovne struke posebno skandaloznu situaciju oko krnjeg devetogodišnjeg školovanja. Stanje u obrazovanju u svehrvatskoj županiji možemo sažeti u jednu rečenicu: državne škole nemaju za krede, a privatne u rukama ljudi HDZ-a BiH imaju milijunsku dobit. Ovo je rezultat rada ministrice Lončar.

Sindikat podijeljen i korumpiran

Podijeljeni sindikati nemaju moći promjeniti stanje. Na jednoj strani su članovi HDZ-a BiH, a na drugoj svi ostali. Članovima HDZ-a BiH je financijski puno lakše biti nastavnikom nego ovima ostalima, jer imaju dodatni posao u privatnim školama jakih članova HDZ-a BiH, koji mlate godinama dobit u milijunskim iznosima.

Tako s jedne strane imate loše, neuređene i neopremljene javne škole, koje ipak daju kaktvo-takvo znanje i obrazovanje, a s druge imate škole registrirane kao pravi biznis, koje samo proizvode diplome, a rezultat je neznanje koje opterećuje cijeli sustav. Ovakav školski biznis trgovanja diplomama otvara društvene kaverne koje ministrica Helena Lončar i politika koju provodi ne umije ni promisliti.

Sindikat školstva se buni zbog:  neredovite uplate doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje;  nezakonitosti oko umirovljenja nastavnika i profesora, jer im i nakon odlaska u mirovinu doprinosi nisu uplaćeni; nepostojanja jedinstvenog pravilnika o upošljavanju djelatnika;  nepoštivanja okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u F BiH;  kršenja konvencije o pravima djeteta; neredovite uplata naknada za topli obrok i prijevoz;  neredovite isplate honorara; neuplaćivanja djela regresa za 2012. godinu i regresa za 2013. godinu;  jednostranog smanjenje plaća.

Ovdje se radi o ljudskom dostojanstvu i pravima, priznanju struke i moralu, ali ministrica Lončar je daleko od stvarnosti. Iz zahtjeva sindikata se vidi da je obrazovanje propalo. Za mandata u radni odnos je primljeno više od stotinu stranačkih nastavnika. Kako stranačkih? Primljene su samo osobe po preporuci politike tj. stranke HDZ BiH.

Državne škole propadaju, a privatne izvlače novac od naroda

Posljednjih mjesec dana se digla prašina oko Centra za obrazovanje u Širokom Brijegu i protivno zakonu stečenih prava u suradnji s bivšim ministrom Rudom Vidovićem, koji nije mario za sudske odluke, da bi danas postao žrtva. To je afera dubokih razmjera, ali se dotiče i Centra za obrazovanje. Vlasnica Centra za obrazovanje je stanovita Mila Ševo iz Ljubuškog, ali se pretpostavlja da iza školskog biznisa stoji njen sin Ivan dipl. inž. prometa.

Kroz centar su prošle tisuće osoba za potragom za zvanjem, pa bilježi milijunske prihode i neto dobit na godišnjoj razini od više stotina tisuća maraka. U Širokom Brijegu je napravljena suvremena zgrada, zaposleno je samo nekoliko osoba i u njoj predaju nastavnici i profesori, koji su zakinuti za prava.

zgrada

26. svibnja 2008. godine Ivan Ševo je razriješen sa mjesta direktora Centra za vozila u Širokom Brijegu. Osumnjičen je za zlouporabu ovlasti i položaja, ali je u sudskom postupku oslobođen krivnje. Centar za vozila je propao, ali je biznis u Centru za obrazovanje procvjetao. On je visoko pozicioniran u HDZ-u BiH. Uspio je postaviti članove obitelji na mjesta u javnim poduzećima, a također osigurati sigurnost privatnom biznisu obrazovanja i prodaje rabljenih vozila, kupovinom propalih poduzeća u Mostaru.

Kontaktirali smo Centar za obrazovanje i od ljubaznog osoblja smo dobili informacije o dužini potrebnog školovanja i prekvalifikaciji.

Za jednu kalendarsku školsku godinu, možete završiti dvije i, uz novčanu nadoknadu se brzo prekvalificirati u drugo zvanje.

Javne škole nam ni ne trebaju

Politika bi sve terete troška obrazovnog sustava mogla riješiti kada bi jednostavno ukinula sve javne škole. Koja bi to ušteda bila, nastavnicima se ne bi morale isplaćivati ni plaće, oni bi se zapošljavali u privatnim školama. Školovanje ne bi trajalo godinama, već znatno kraće, jer u privatnim školama znanje u glavu ubacivaju lopatama, a u državnim školama žličicama.

Tako izgleda školstvo u Zapadnohercegovačkoj županiji, a ministrica Helena Lončar na rukama svojih stranačkih prijatelja slavi rezultate njihovog privatnog školskog poslovnog pothvata na račun društva.

Pa neka se i sindikalna povjerenica Vesna Ćorluka upita: "Bože, ima li te"?

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari