Županija isplatila poticaje za ovu godinu

ljubuski.info

Iz proračuna ZHŽ-a sredinom tjedna isplaćeno je više od 840.000 KM za poticaje za biljnu i animalnu proizvodnju proizvođačima s prostora ove županije. Prema informacijama iz Ministarstva financija ZHŽ-a, 488.859 KM isplaćeno je za biljnu te 307.954,80 KM za animalnu proizvodnju.

"Uz navedeno, poticaji su isplaćeni i za plasteničku proizvodnju i otkupljivače mlijeka u iznosu od 44.892,90 KM", kazao je ministar financija ZHŽ-a Toni Kraljević.

Naglasio je kako su već ranije sredstva isplaćena svim poljoprivrednim udrugama na prostoru ZHŽ-a.

Informacija o isplati poticaja već u siječnju kod poljoprivrednika na području ZHŽ-a naišla je na pohvale. Koliko im je županija ove godine izišla u susret najbolje je opisao Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza FBiH:
"Poticaji koji su na vrijeme isplaćeni vrijede trostruko više od onih koji kasne".

Pavlović, koji je i sam proizvođač, ističe kako ovaj potez Vlade ZHŽ-a za proizvodnju, kako poljoprivrednu tako i animalnu, znači mnogo. On je ovom prilikom zahvalio Vladi ZHŽ-a, kao i resornom ministarstvu što su i u ovako teškoj financijskoj situaciji uspjeli naći način za isplatu poticaja poljoprivrednicima i stočarima.

Već je odavno poznato kako su poljoprivrednici u ovoj županiji u jako lošoj situaciji, te da se iz godine u godinu susreću s problemima naplate poticaja s viših razina vlasti, zbog čega se sve manji broj njih odlučuje za proizvodnju.
"Polja su nam zarasla, više od 70 posto obradivih površina nam je zapušteno. Nigdje u svijetu se poljoprivredom ne može baviti bez subvencija, pa ni kod nas", kazao je Pavlović.

Predsjednik Udruge poljodjelaca ZHŽ-a Dubravko Vukojević naglasio je kako je ovo prvi put da su poticaji isplaćeni na vrijeme, odnosno da nikad novac nije bio ranije na računima poljoprivrednih proizvođača.
"Nama ovo znači puno jer već za mjesec dana počinje sadnja krumpira, tako da će novac dobro doći za kupnju repromaterijala i sjemena za one koji nisu prije uspjeli", kaže Vukojević.

A budući da Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva još uvijek nije isplatilo poticaje poljoprivrednicima iz ove županije, malo je onih koji su bili u mogućnosti nabaviti sve potrebno za sadnju koja je pred njima. Većini njih upravo će novac koji je uplatila županija biti jedina pomoć. Na problem s Ministarstvom poljoprivrede FBiH upozorio je i Vukojević koji kaže kako je posljednjih mjeseci suradnja lošija nego ikada.

"Poljoprivrednici u ZHŽ-u su inače u katastrofalnoj situaciji, posljednjih mjeseci imamo većih problema s Federalnim ministarstvom, gdje se stanje još više pogoršalo", naglasio je Vukojević.

Upozorio je i na problem nekonkurentnosti domaćih proizvođača, s obzirom da se na tržište BiH uvoze ogromne količine poljoprivrednih proizvoda iz trećih zemalja.
"Turska više ne može izvoziti u Rusiju, pa će sada većina te robe završiti kod nas i time još više smanjiti mogućnost prodaje domaćih proizvoda. I dok se o uvozu iz RH vodila velika rasprava, pitanjem uvoza iz trećih zemalja se nijedna od nadležnih državnih institucija nije ozbiljno bavila", kazao je Vukojević.

Večernji list

Glas naroda

A jel ovdje spadaju i pcelari?

Ovo je ,najblaže rečeno-crkavica,stvarno ,cifra nije dostatna ,ni za čaj Tko je to uopće dobio? Bilo bi zanimljivo viditi tu listu!Sedamdeset posto u ledini, kažete, koga prozivate,niste valjda seljake!? Najlakše je reći-krivci - na većim razinama !.Pohvale Vukojeviću -za analizu -odakle može doć konkurentska roba!Ima smisla! Treba stalno govoriti,o tom problemu!

poticaji za biljnu i animalnu proizvodnju...pa koja država isplaćuje poticaje za krumpire i st.o.ku... prije nego isplati sve zaostale porodiljne naknade za djecu i majke koje glasaju i hrane tu državu i vlast...eee koji stručnjaci

Šta imaju Pavlović i Vukojević sa poticajima
Prde li prde!

Ne prde oni već žive od toga...mislim od poticaja a ne rada.

još koja kariola betona po mjesnim zajednicama i dobiveni izbori. Čestitam i davateljima i korisnicima !!!

Je li Mišura išta dobio za životinje.On je najveći stočar u Ljubuškoj općini.Lažni general i lažni primatelj poticaja.Sramota za sebe i svoju djecu.

o čemu ovaj dvojac govori: županija se zadužila pa isplatila poticaje seljacima, a jesu li se zapitali tko će vratit taj kredit?, naravno opet seljak.
naravno nisu nimalo smanjili troškove reprezentacije,voznog parka,putni troškova, goriva,itd.
pa da su iz tih sredstava isplatili poticaje seljacima kapa do poda.
a ovaj dvojac što se zahvaljiva neka kažu čemu im služi zadruga koju su osnovali i ko je pored njih još osnivač.

eto tebiće kazat jado

Šta se vi imae hvalit poticajima :-(
Poticaje je isplatilo ministarstvo Financija i bez vas bi bilo to i na kraju kraje šta je to?

Najgore od svega što većina novca odlazi ovakvim. likovima

treba Rosi,,,platiti veresiju .

Županija isplatila poticaje za ovu godinu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari