Poznato u kojim općinama će biti uvedeni skeneri za izbore, stižu i u Ljubuški

ljubuski.info

Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj sjednici odluku o primjeni pilot projekta za Lokalne izbore u BiH, koji su zakazani za 6. listopad ove godine.

Ona podrazumijeva uvođenje skenera i novih tehnologija na pojedina biračka mjesta, u cilju transparentnosti izbornog procesa i sprječavanja izborne krađe.

Prema toj odluci, pilot projekt, provest će se na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica, a lokalne zajednice koje su izabrane za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu su: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik.

Obrazlažući ovu odluku, iz Središnjeg izbornog povjerenstva, podsjetili su da će se na dan izbora provesti tri glavna pilot projekta.

Prvi se odnosi na autentifikaciju birača i transmisija rezultata – provjera identiteta birača pomoću biometrijskih podataka i online prijenos rezultata izbora.

Pod dva, to su optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića – korištenje tehnologije za brzo i precizno brojanje glasova. Pod tri – biometrijska identifikacija i autentifikacija birača – dodatna sigurnosna mjera koja uključuje biometrijske podatke birača, pojasnili su iz SIP-a BiH.

Realizacija ovih projekata, podsjećamo, podržana je od strane Izaslanstva Europske unije, koja je osigurala potrebnu opremu i softverska rješenja, a tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje su upravo odnose na uvođenje skenera i novih tehnologija, nametnuo je Christian Schmidt, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan od strane

Vijeća sigurnosti UN-a.

Pored ove teme, iz SIP BiH podsjetili su i da je ostalo još sedam dana za političke stranke i nezavisne kandidate da podnesu prijave za sudjelovanje na lokalnim izborima.

Rok za podnošenje prijava za ovjeru sudjelovanja ističe 25. svibnja u 16:00 sati, napominju iz SIP-a.

Od trenutka kada su raspisani izbori u BiH, 290 političkih stranaka i nezavisnih kandidata dosad je predalo zahtjeve za otvaranje korisničkog naloga za pristup online portalu e-izbori.

Radi se 113 političkih stranaka, 163 nezavisna kandidata, 12 nezavisnih kandidata pripadnika nacionalnih manjina, dva udruženja građana – kandidiranje nezavisnog kandidata pripadnika nacionalnih manjina, navode iz SIP-a BiH.

Kažu da su do današnjeg dana tri nezavisna kandidata u potpunosti završila proces podnošenja prijave, odnosno da su osim elektronskog slanja prijave izvršili i obavezu dostavljanja originalne dokumentacije u sjedište SIP-a BiH.

SIP BiH neće objavljivati pregled političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji su podnijeli zahtjev za otvaranje korisničkog računa ili prijavu prije isteka roka za podnošenje prijava za ovjeru sudjelovanja na Lokalnim izborima 2024. godine, dodali su.

Podsjećaju da se prijava za ovjeru političkog subjekta i prijave kandidata i kandidatskih lista, podnose isključivo elektronski, putem online portala SIP BiH “e-izbori”, ali i da to ne oslobađa političke subjekte da originalne dokumente dostave osobno u sjedište SIP-a prije isteka roka za podnošenje prijava.

Prijava za ovjeru političke stranke ili nezavisnog kandidata, pored ostalog, mora da sadrži i broj računa političke stranke, odnosno nezavisnog kandidata za financiranje izborne kampanje, kao i izvještaj о prometu posebnog računa za financiranje troškova izborne kampanje, u skladu sa članom 15.1d stavkom (1) Izbornog zakona BiH (izvodi banke sa računa ili analitička kartica banke), naveli su iz Povjerenstva.

Ova stavka je posebno važna zbog Srpske demokratske stranke (SDS), koja se prijavila na izbore, ali kojoj je bankovni račun ugašen zbog američkih sankcija. Zbog toga, njihov nastup pod imenom SDS je neizvjestan.

Nezavisne novine

Glas naroda

Koja glupost, samo u pojedine stize, a u ostalim se smie k.rast

Vedran M hadezekan smišlja novu strategiju kako pokradati izbore

Hoće li se skeneri pokvariti da mogu triput glasati

Ljubuški i Trebinje među probranima simbolika govori tisuću riječi jedan narod jedna država samo fali poglavnik

Veljaci ce naci rijesenjje za ovu situaciju

Treba smaknuti Veljacku kenju i Bugarski voz izbacit iz tracnica I nema vise problema.

Sevo buduci gradonacelnik..sta ce sad Markotic..

U Veljacin ovo nece biti nikakav problem oni ce izvesti svoje ljude ko i dosad. Vode babe u Mostar glasat a kamal u Kocusu

A moj Škice ne može im se ništa

Stabi to ti Jurmanovče zajahao,još bi ti treba truba i [ * neprimjereno * ]i.

koliko prima savjetnik Borjane Krišto koji nema radnog staža osiim ulizice to je poznati ulizica Mate Lončar on je poslušnik jeddom ministru je kao savjetnik vodio dicu u školu

šta je on radio u Kotoru i drugim mjestima gdje ga ona vodi samo trošak proračuna

Ćoravi komentatori ne primjetiše da na spisku nema Lištice samo ljagu na Ljubuški ko će koga ako neće svoj svoga.[ * neprimjereno * ]luk je u modi

ljubuški je sigurno godinam imo najpoštenije izbore zato mu se prvom uvodi kontrola a uskoro će skeneri pokrit sve onda se HDZ prevaranti mogu objesit za smrdelj jer u veljacim 300 pobjeđuje 5oo godinama i HDZ je sve namjestio ko i fantomskog srbina mitroviča HDZ udba može sve a ljubuški je pojam HDZ lopovluka i propasti barbarin kasaba

Sta je sporno u Veljacima pa znamo svi da je to uvijek bila utvrda HDZa i da tu HDZ uvijek pobjedi

Dogovor kraljevica i cosica da se nade srbin i da mu se daju glasovi..dogovor bio u ljubuskom..i oni izabrsli mitrovica...glasovi se dopisivali cijelu noc..

šta će sad mali Kraljevic?
cili Ljubuški je glasa za njeg poštenog i natuka je 17000 glasova
sva sela su zavolila Miroslava Mitrovica sina srpskog milicajca
tako rvat voli Rvacku a srbin Srbiju

Za ljubuški je normala da da mitroviću 8 000

Šta će veljačka kenja

Jurmanovac čujem se prijavljiva,magistar ulaže novac u Ljubuški bit će tijesno sa konkurencijom,neovisni kandidat.

Pričate gluposti,nad Vedranom nema konkurencije i ova ekipa je uredna,,dosadasnji cirkus nebi poželio nitko normalan.

Nije korupcija i ne smije se istraživat čiji Su skeneri, tko će na njima zaradit, omastit brk, jer pobogu to je demokracija, a tu nema te vražije korupcije, ni u tragovima, kao ni kod plinovoda, pardon ukapljenog gasovodakoje ‘mora’ provest BH Gas, to ti je izvoz ‘demokratije’ u treći svijet. Sve je to za naše dobro, tobijari. Jazuk za Peštu.

Postavit skenere i čitače prstiju u Veljake i u Ljubuški i unda nema više veljačke kenje!

Ako su skeneri nema više štele za LJUBUŠKE HDZ uhljebe a sve su zabilježili promatrači međunarodnih organizacija i razne eu špijunaže

Ja ti jadna šta će radit Markan i uhljeba 308 a dobila 12 glasova skeneri su opaka stvar ne može se krast kad Rosić zapre vrata u izbornom mjestu pa rade olovke i kombinacije za HDZ UDBU

Predsjednik birackog odbora u Veljacin je postena osoba i drzi sve pod kontrolon cilo vrime. Ne smi tu niko nista. Nego krivo vam sto je tu dobra izlaznost i sto hdz dobiva

Poznato u kojim općinama će biti uvedeni skeneri za izbore, stižu i u Ljubuški
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari