Županije ne ažuriraju Jedinstveni registar branitelja

ljubuski.info

U veljači sljedeće godine Federalno ministarstvo za braniteljska pitanja će javno objaviti Jedinstveni registar branitelja i korisnika braniteljsko-invalidske zaštite s podacima o pripadnosti borbenom i neborbenom dijelu.

Time će se ispuniti zahtjev branitelja da se konačno zna tko je od branitelja bio na prvim crtama, a tko u pozadini. Naime, Jedinstveni registar branitelja je uspostavljen prošle godine, a s ovim podacima on će biti dopunjen. Problem je što županije na vrijeme ne ažuriraju podatke u Registru, osim Tuzlanske županije.
U Zakonu o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji je predviđeno da Federalno ministarstvo za braniteljska pitanja u roku od šest mjeseci, od stupanja na snagu zakona, unese i podatke, tko je bio sve pripadnik Armije RBiH, HVO-a i MUP-a i ko je kojoj jedinici pripadao. I naravno, tko je pripadao pozadinskim, logističkim bazama, namjenskoj industriji. Te podatke ćemo objaviti u skladu sa zakonom, u veljači iduće godine - rekao je Salko Bukvarević, federalni ministar za braniteljska pitanja.

Podsjećamo, Jedinstveni registar branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite je uspostavljen 20. rujna prošle 2018. godine za cijelu teritoriju FBiH, a u kojem se nalaze 593.597 branitelja. Pristup Registru imaju samo institucije, zbog čega su razvojačeni branitelji tražili javnu objavu Registra, a što će u sljedećim mjesecima biti i učinjeno na web stranici Federalnog ministarstva za braniteljska pitanja.

Bukvarević je upitan pridržavaju li se županije ažuriranja podataka, unose li svaku promjenu, što je i bit Registra.
Moram reći da jedino Tuzlanska županija intenzivno unosi podatke u Javni registar, unio je nekih 27.000 podataka. Nažalost, ove ostale županije vrlo malo, pa smo na nedavnom sastanku sa resornim županijskim ministrima i branitelja zatražili od županija da unose podatke. Upoznali smo predstavnike branitelja da županije vrlo malo ili nikako ne unose podatke. Federacija je unijela sve podatke i evo jedan svijetao primjer je Tuzlanska županija koja u posljednji mjesec vrlo intenzivno unosi podatak - govori Bukvarević.

Na pitanje postoje li kazne za takvo ponašanje županija, Bukvarević na je rekao kako su one predviđene zakonom, ali…
Sankcije su predviđene zakonom, ali evo bilo je promjena ministarstava. Još se sve vlade nisu konstituirale. Imamo i tih nekih, hajde da kažem, objektivnih okolnosti, pa ćemo vidjeti. Svaki mjesec i županije i Federacija isplaćuju neke naknade, tako da je potrebno ažurirati sve podatke - kazao je Bukvarević.

faktor.ba

Glas naroda

Ne vjerujem! Stalno neko otezanje ! Onda dođu izbori! E tada se vladajući režim ,ne želi odreći svoje ,glasačke mašinerije !Bukvareviću ,šta se čeka!?Svakim danom otezanja,čini se dodatna nepravda,pravim Braniteljima !Od kojih mnogi ,svaki dan smo svjedoci,nisu dočekali -pravdu!

Ide to laganini, ide...

Nisu ludi Šta ažurirat .Pa Gdje sa ovih 150 000 laznih iz HVO samo. Kome ih poslat.

Tako sve objavite nek se zna ko je di bio.

Samo treba objaviti registar branitelja koji primaju mirovine i invalidnine oni koji ne primaju ništa su nevažni

laganica doće to

Ako se moglo čekat 25 godina more još koji misec a igodinu. Samo se malo strpit doće.

Ako se njemu Dunjice nedigne dodji meni dignut ce se nate sigurno

Županije ne ažuriraju Jedinstveni registar branitelja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari