Dodaj komentar

Županije ne ažuriraju Jedinstveni registar branitelja

ljubuski.info

U veljači sljedeće godine Federalno ministarstvo za braniteljska pitanja će javno objaviti Jedinstveni registar branitelja i korisnika braniteljsko-invalidske zaštite s podacima o pripadnosti borbenom i neborbenom dijelu.

Time će se ispuniti zahtjev branitelja da se konačno zna tko je od branitelja bio na prvim crtama, a tko u pozadini. Naime, Jedinstveni registar branitelja je uspostavljen prošle godine, a s ovim podacima on će biti dopunjen. Problem je što županije na vrijeme ne ažuriraju podatke u Registru, osim Tuzlanske županije.
U Zakonu o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji je predviđeno da Federalno ministarstvo za braniteljska pitanja u roku od šest mjeseci, od stupanja na snagu zakona, unese i podatke, tko je bio sve pripadnik Armije RBiH, HVO-a i MUP-a i ko je kojoj jedinici pripadao. I naravno, tko je pripadao pozadinskim, logističkim bazama, namjenskoj industriji. Te podatke ćemo objaviti u skladu sa zakonom, u veljači iduće godine - rekao je Salko Bukvarević, federalni ministar za braniteljska pitanja.

Podsjećamo, Jedinstveni registar branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite je uspostavljen 20. rujna prošle 2018. godine za cijelu teritoriju FBiH, a u kojem se nalaze 593.597 branitelja. Pristup Registru imaju samo institucije, zbog čega su razvojačeni branitelji tražili javnu objavu Registra, a što će u sljedećim mjesecima biti i učinjeno na web stranici Federalnog ministarstva za braniteljska pitanja.

Bukvarević je upitan pridržavaju li se županije ažuriranja podataka, unose li svaku promjenu, što je i bit Registra.
Moram reći da jedino Tuzlanska županija intenzivno unosi podatke u Javni registar, unio je nekih 27.000 podataka. Nažalost, ove ostale županije vrlo malo, pa smo na nedavnom sastanku sa resornim županijskim ministrima i branitelja zatražili od županija da unose podatke. Upoznali smo predstavnike branitelja da županije vrlo malo ili nikako ne unose podatke. Federacija je unijela sve podatke i evo jedan svijetao primjer je Tuzlanska županija koja u posljednji mjesec vrlo intenzivno unosi podatak - govori Bukvarević.

Na pitanje postoje li kazne za takvo ponašanje županija, Bukvarević na je rekao kako su one predviđene zakonom, ali…
Sankcije su predviđene zakonom, ali evo bilo je promjena ministarstava. Još se sve vlade nisu konstituirale. Imamo i tih nekih, hajde da kažem, objektivnih okolnosti, pa ćemo vidjeti. Svaki mjesec i županije i Federacija isplaćuju neke naknade, tako da je potrebno ažurirati sve podatke - kazao je Bukvarević.

faktor.ba
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
8
8
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari