Kampanja je započela s kišom

ljubuski.info

Počelo je mirno, rutinerski, kao da sve stranke imaju dobro osmišljene manevre. Vjerojatno nikada ni u jednoj zemlji, nikada, ne bijaše tako kompliciranog političkog rebusa.

I Justicija je opet teatralno zauzela svoj stav. U ovoj zemlji njoj ne treba vaga, čak niti one zdjelice u kojima se mjeri dobro i zlo.

Oduvijek je ovdje jedino mjerilo pravde, tek puka sudbina... kako ti ga skroje. Pogrešno mjesto i pogrešno vrijeme.

Pravda, je ovdje, stilizirana i umotana u političku moć.

Neki povjesničari umjetnosti tvrde da je umjetnički pravac Rokoko bio stil životne radosti i bezbrižnosti. Ovdje te ere nikada nije bilo. U našim erama manitih političkih stihija ostajale su nam nam samo post mortem- rehabilitacije, a vrijeme rada i životnog veselja je kao i svako vrijeme, nenadoknadivo.

Godine 1960 Andre Maurois objavio je ilustriranu povijest svijeta, složenu kronološkim slijedom. Jedan njegov žestoki kritičar zamjeri mu manjkavost tog djela u smislu nedovoljnog prezentiranja nacionalnih težnji u povijesti čovječanstva.

"K vragu i vi i nacionalne borbe i težnje. Postoji samo jedno područje u kojem je nacionalizam postigao dobre i simpatične učinke a to je gastronomija" - ljutito se obrecnuo povjesničar.

Maurois je potvrdu svoje teze dobio ii u ovoj poludržavi jer janjetinu, burek, ćevape, sarmu... vole Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali.

Kampanja za opće izbore u BiH je započela s kišom i već sada možemo konstatirati da će završiti s političkim klizištima... koja obično zatrpavaju narod a političare dižu koji kat više.

U kakvim su stanjima stranke? Pođimo od Juga.

Dragan Čović se, Mona Lisa-osmijehom, smiješi s milion plakata i narcisoidno, gayevski šapuće, "ja sam vaš izbor". Bingo! Naš vođa je opet pogodio svoj savršeni image. Lik je toliko sladak, neodoljiv, bogat, erotično-mafijaške izražajnosti da bi ga poševio i najzadrtiji militantni heteroseksualac. Opet nas je preveslao u našem zločestom očekivanju njegove predizborne retorike. Očekivao sam salve smijeha iz očekivanog vokabulara na razini legendarnih stripova o Mirku i Slavku, a on nas opet prevari odlučivši se za vizualnu impresiju kojom će zacijelo privući i skrivenu gay populaciju.

"Milorade pazi metak!" - fijuuu. "Hvala Dragane što si mi opet spasio republiku Srpsku".

Ništa od nastavka takvih Hrvatsko-Srpskih komunikacija, jer Dragan je mudro izabrao jedino što mu je preostalo: šutnju i poziranje.

Njegova politička suprotnost, Martin Raguž je završio proces stvaranja prve stranke koja je oslobođena od granica ega i kao takva približena političkoj zrelosti. Tu činjenicu najbolje oslikava lagani ulazak u Europsku pučku obitelj. Kada se u infrastrukturi te stranke dovrši posao odstranjivanja pretjerane političke ovisnosti, pasivnih pojedinaca, od izvorišta glavne ideje, onda ćemo imati prvo pravo političko novorođenče, koje politiku konzumira u punom smislu tog pojma. Taj trenutak nije daleko. Ragužev politički alpinizam mora biti popraćen i s kvalitetnim Šerpama i onda će uspon biti zagarantiran.

Pored Raguža ovu, donedavno, nepostojeću političku scenu itekako je obogatio Živko Budimir. Poznavateljima kronologije uspostave njegovog sada širokog, kvalitetnog i nadasve čvrstog mjesta u BiH političkom životu ne ostavlja nimalo sumnje u iznimne, ljudske i političke potencijale tog čovjeka.

Očito se nazire tandem stvaraoca naše normalne političke budućnosti, koja će, kobogda početi dvanaestog Listopada.
Zasada se nebih usudio analizirati partijske snage koje dominiraju u srednjem i sjevernom dijelu ove lijepe zemlje. Razlog je jednostavan, ne znam prema kojim pravcima sada gledaju Izetbegović, Lagumdžija, Radončić...

A situaciju u čistom entitetu najbolje poznaje Dragan Čović... zna puno stvari ali neće kazat.

Mislim da je političko stanje u RS adekvatno i analogno onoj simpatičnoj priči:Na plaži sjedi mlada majka. Njena trogodišnja kćerka je s drugom djecom tražila školjke. Kad se djevojčica vratila majka ju je upitala:

"Jesi li se lijepo zabavljala?"
"Da, majko, radosno će kćerka."
"Jesu li bili dečki ili curice s kojim si se igrala?"
"Ne znam, majko... bili smo svi goli."

Žarko Nižić

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Operacija katanac Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nosite to odavde! Slobodan Milas
ljubuski.info
Povratak otpisanih Žena iz kužine

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto