Tko će voditi kampanje HDZ-a, HSP-a, NSRZB-a i HDZ-a 1990

ljubuski.info

Tko će preuzeti odgovornost za loš rezultat ili pobrati lovorike za pobjedu? Uskoro počinje borba za svaki birački glas. Najvažniji zadatak svih "PR magova" bit će - probuditi nezainteresirane birače i ponuditi nešto novo.

HDZ BiH - u "lovu" na uspavane birače

Prof. dr. Zoran Tomić, sveučilišni profesor, autor više knjiga s područja političke komunikacije, odnosa s javnošću i političkog marketinga izabran je za menadžera kampanje HDZ BiH za Lokalne izbore u BiH 2012. Dr. Tomić pored teorijskih kompetencija strateg je brojnih kampanja u BiH i Hrvatskoj. Tomić slovi kao jedan od najsposobnijih bh. stručnjaka za odnose s javnošću. Tomić je, sredinom 90-tih, već vodio jednu od najuspješnijih HDZ-ovih kampanja, u vrijeme kada je ta stranka suvereno vladala hrvatskim bh. političkim nebom.

Ovaj put, pred njim je veći izazov – HDZ je značajno slabiji, a dodatni problem predstavljaju i druge, ojačane hrvatske stranke. Ipak, to će Tomiću, kao pravom PR stručnjaku, zacijelo biti dodatni izazov. Iako bi se pomislilo da će Tomić kampanji pristupiti "emotivno" zbog činjenice da je član te stranke od njenih prvih dana u BiH, može se očekivati suprotno – dobar izborni rezultat bit će mu satisfakcija za kvalitetan rad, a zacijelo će upotrijebiti i utjecaj koji, kao profesor i vrstan stručnjak ima u medijima.

Ne treba ni sumnjati da HDZ BiH izborima neće pristupiti vrlo ozbiljno – imaju svog čovjeka, imaju infrastrukturu, a sam Tomić je najavio i suvremen pristup u izbornoj kampanji, prema uzoru na američke modele. HDZ BiH ima jako. brojno i stabilno biračko tijelo, dr. Tomić neće imati težak posao. Međutim, ono što će biti njegov glavni zadatak je – afirmirati na izlazak i glasovanje novih, do sada "uspavanih" birača. Naime, dobro je podsjetiti da je izlaznost birača na Općim izborima 2010. bila tek 55 posto. Naravno, ovo će cilj biti svih izbornih stožera stranaka koji uđu u izbornu utrku.

HSP BiH - mora opravdati sudjelovanje u Federalnoj vladi

HSP BiH, NSRZB kao i HDZ 1990 još službeno nisu odredili voditelje svojih kampanja. Međutim, kako se doznaje, pravaši će angažirati "friškog magistra", mr. Željka Asića, zastupnika i predsjednika županijskog ogranka HDZ-a i nekadašnjeg glasnogovornika stranke. Upravo njemu je jedan od profesora na Sveučilištu u Mostaru bio Tomić, a sam Asić slovi kao jedan od najutjecajnijih osoba u svojoj stranci upravo zbog činjenice što je s mnogim novinarima medijskih kuća u BiH "na ti", godinama je prisutan u bh. političkom životu te je, tako, odličan poznavatelj cjelokupne situacije. Kako je HDZ-ov profesor Tomić uspio "djelovati" kod HSP-ovog studenta Asića, pokazat će kampanja.

No, pred HSP-ovim voditeljem kampanje, kao i onom kojeg odredi 'Boljitak', jako je težak posao – treba postići dobar izborni rezultat, jer loši rezultati bili bi pitanje časti i vlastite odluke izlaska iz Federalne vlade, za koju im se spočitava da nemaju izborni legitimitet. Naime, iako se radi o lokalnim izborima, loš izborni rezultat ove dvije stranke svakako bi bio znak i za njihove radikalne korake u federalnoj vlasti.

HDZ 1990 - mora vratiti identitet

Pred 'Devedesetkom' je također jedan od najvećih izazova. Na općim izborima 2010. njihov suradnik bio je Krešimir Macan, PR stručnjak za krizne komunikacije i jedan od najpoznatijih hrvatskih spin doktora, nekadašnji PR savjetnik bivšeg, hrvatskog premijera, pokojnog Ivice Račana. Međutim, iz nepoznatih razloga, Macan se iz kampanje za 'Devedesetku' isključio prije nego je završena.

No, kako se doznaje, tim HDZ 1990 za predizbornu kampanju sačinjavat će glasnogovornik stranke Veso Vegar, potom Josip Merdžo, glavni tajnik stranke i odličan operativac, sada angažiran u uredu zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno, njegovog stranačkog šefa Bože Ljubića, a spominje se i Martin Raguž, zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine, nekadašnji kandidat za Predsjedništvo BiH, tadašnje koalicije HDZ 1990-HSP BiH. Njihov zadatak bit će možda i najteži: ponovno kreirati identitet stranke koji se, sporazumom s HDZ-om, počeo gubiti. Oni će morati vratiti povjerenje birača koje su, faktički, iznevjerili priklanjajući se HDZ-u. Morat će se osloboditi "epiteta" da su "privjesak" HDZ-u.

Vraćanje identiteta stranci kao pandanu jačem HDZ-u i uopće ponovno artikuliranje političkog smjera, u vremenu kada se 'Devedesetka' "utapa" u HDZ bit će jako težak zadatak. Kako se doznaje iz te stranke, njihov smjer u predizbornoj kampanji zasnivat će se na naglasku na mladim kadrovima. Ovo će biti i svojevrsno odmjeravanje snaga oslabjele 'Devedesetke' i HDZ-a BiH. Za uspjeh ili neuspjeh, odgovornost će snositi najviše izborni stožer. Loš rezultat bit će ozbiljan udarac toj stranci od kojeg će se teško ikada oporaviti.

NSRZB - neće riskirati

Još se ne zna tko će službeno biti šef predizborne kampanje 'Boljitka'. Na općim izborima 2010. to je bio Siniša Jagodić, savjetnik Nadana Vidoševića u kampanji za izbor predsjednika Republike Hrvatske, kao i bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, a bio je zadužen za odnose s javnošću u NK Dinamo. Međutim, tko god to bio, činjenica je da NSRZB "svake godine, u svakom pogledu, sve više napreduje". 'Boljitak" je uistinu fenomen na političkoj sceni u BiH – rođeni Širokobriježani uspjeli su afirmirati glasačko tijelo i među Hrvatima kao i među Bošnjacima te Srbima. Nesumnjivo je da će 'Boljitak' izbornu kampanju povjeriti nekom "vanjskom stručnjaku" i poduzeti sve da učvrsti svoje pozicije i dodatno profitira.

Vera Soldo | Republika

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari