Sveučilište u Mostaru obilježilo 40 godina djelovanja

ljubuski.info

Sveučilište u Mostaru u petak je svečanom sjednicom Senata u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" obilježilo 40. godišnjicu svoga djelovanja.

Svečanu sjednicu Senata otvorio je rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić koji se u svom obraćanju osvrnuo na povijest mostarskog Sveučilišta, trenutnima aktivnostima, kao i izazovima koji stoje pred tom visokoobrazovnom ustanovom.
Naše Sveučilište u svom grbu ima tri važna datuma. Godina 1895. kojom obilježavamo početak visokog obrazovanja u Hercegovini. Godina 1977. početak je institucionalnog visokog obrazovanja koje je do 1992. godine organizirano kroz Univerzitet Džemal Bijedić, i smatramo se dionikom i slijednicom tog procesa, i treća godina u našem identitetu je 1992. i početak rada Sveučilišta u Mostaru sa službenim hrvatskim jezikom - kazao je rektor Tomić.

On je naglasio kako su tri strateška izazova pred Sveučilištem, i to integracija Sveučilišta, izrada nove strategije Sveučilišta i financijska stabilnost, a jedan od prioriteta je suradnja i dijalog s gospodarstvom.
Uz internacionalizaciju Sveučilišta, stalni nam je izazov kvaliteta nastave, koji uspješno provodimo, kao i mobilnost koja ima trend rasta kako odlaznih tako i dolaznih studenata i nastavnika - kazao je rektor Tomić, istaknuvši kako je razvoj infrastrukture Sveučilišta jedan od strateških koraka, kao i privlačenje kadrova na doktorske studije i njihovo pozicioniranje na Sveučilištu.

Po njegovim riječima, jedan od ciljeva Sveučilišta u Mostaru su i novi doktorski studiji na engleskom jeziku i međusveučilišni i međunarodni doktorski studij s dvije jednakovrijedne diplome.

Napomenuo je i na izlazak prvog broja Sveučilišnih novina Universitas Mostariensis, čija je svrha informiranje unutarnje i vanjske javnosti o onome što Sveučilište radi, koje odluke donosi i kako se integrira u društvo.
Brojni su drugi izazovi i aktivnosti s kojim se susrećemo i o kojima promišljamo. Izražavam snažan optimizam i vjeru kako ćemo uspjeti prevladati sve navedene izazove i izaći jači i konkurentniji. Taj optimizam i vjeru trebaju svi oni koje predvodimo i koje ćemo dalje voditi - kazao je Tomić.

Četrdeseta obljetnica Sveučilišta u Mostaru okupila je brojne rektore, prorektore, dekane i profesore s bh. i hrvatskih visokoškolskih ustanova, akademike, predstavnike vjerskog i društvenog života.

Dnevni list

Komentari

Ovo nema veze s sveučilištem. Ovo je mjesto za uhljebljivanje HDZ kadra i obična interesna zajednica kojom vladaju udbaši, na kojem se krade novac, nelegalno dodjeljuju zvanja itd.

Sveučilište u Mostaru obilježilo 40 godina djelovanja

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari