Nakon kruha, poskupljuju cigarete i gorivo u BiH

ljubuski.info

Već smo poprilično zakoračili u novu godinu, no problemi iz stare ostali su itekako aktualni kada govorimo o cijenama proizvoda i usluga u BiH. Naime, cijene kruha i ostalih pekarskih proizvoda u Republici Srpskoj već su porasle u nekim pekarnicama, isto najavljuju i druge, a na poskupljenje tih proizvoda najviše je utjecalo povećanje minimalne plaće.

Pekarski proizvodi

Kako je za Nezavisne novine kazao Saša Trivić, predsjednik Udruge poslodavaca Republike Srpske i vlasnik Krajina klasa, s povećanjem minimalne plaće poskupjeli su i pekarski proizvodi. - Pojedine pekarnice već su digle cijene svojih proizvoda, a u idućem razdoblju očekuje se rast cijena od pet posto - kazao je Trivić.

Korekcije cijena naviše mogle bi se dogoditi i na benzinskim crpkama. Kako je kazao ranije predsjednik Grupacije za trgovinu naftom i naftnim prerađevinama Gospodarske komore Republike Srpske Đorđe Savić, očekuje se poskupljenje za 10 feninga, pa bi litra dizela mogla iznositi oko 2,70, a benzina 2,60 maraka.

Pošteđeni, kako je najavljeno, neće biti ni pušači, koje u idućem razdoblju očekuje poskupljenje od 20 feninga po kutiji cigareta. Sve cigarete kompanije Phillip Morris od 1. ožujka poskupljuju za dvadeset feninga. Uprava ove kompanije prije je donijela odluku o povećanju maloprodajnih cijena cigareta i o tome obavijestila Upravu za neizravno oporezivanje BiH.

Nakon što su iz Tvornice duhana Rovinj nedavno obavijestili UNO da će od 19. veljače cijena njihovih cigareta za tržište BiH biti veća za 20 feninga po kutiji, sada je taj potez povukao i Phillip Morris. Glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević potvrdio je za Capital da su dobili odluku Phillip Morrisa o povećanju maloprodajnih cijena njihovih proizvoda.

Kako je rekao, po kutiji cigareta plaća se proporcionalna trošarina u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene i fiksna trošarina od 1,65 KM po kutiji. - Sve osobe koje se bave prometom cigareta u BiH moraju prije početka primjene novih maloprodajnih cijena popisati zalihe i na njih obračunati trošarinu u skladu s maloprodajnim cijenama - kaže Kovačević.

Poslovna politika

On je za Capital dodao da poskupljenje nije rezultat većeg poreznog opterećenja jer u BiH nije povećavana trošarina za cigarete, ističući da je povećanje cijena rezultat poslovne politike proizvođača i trgovaca duhanskim proizvodima te inflatornih kretanja koja su izazvala lančano poskupljenje drugih vrsta roba i usluga u procesu proizvodnje cigareta. Od 1. ožujka bit će skuplje sljedeće cigarete kompanije Phillip Morris: Marlboro, Chesterfield i Eve.

Večernji list

Glas naroda

Na mene vlast i poslodavci ne misle i zato sam se ja dosjetio kako da ih z....... Znaci, prestao sam pušuti i kruh smo poceli peci doma. Oni ne misle na mene i ja cu zato minimalno poreza uplaćivati, tek pri kupovini brasna ...

To je put . Otpor se upravo takvim aktivizmom pruža.
Ja, također gledam gdje i kod koga svoju marku trošim.

Dobro je!

Kruh da pskupljuje to je razumljivo ali Cigarete nigdje veze.

Nakon kruha, poskupljuju cigarete i gorivo u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari