Papin bijeg iz kukavičjeg gnijezda

ljubuski.info

Petrov nasljednik je u Strasburu popio kavu i pojeo čokoladicu. Šoljica je koštala dva dolara. Toliko za deset sati teškog rada na plantaži u Brazilu zaradi siromah. Čokoladica je koštala jedan dolar. Toliko u cjelodnevnom mukotrpnom radu, na plantaži kakaa, zaradi siromah iz trećeg svijeta.

Prije nego će Europskoj birokraciji izreći da u njihovom poimanju života nema milosrdne širine i sofistifikacije, papa Franjo je odlučio u EU parlament, umjesto uštogljene Vatikanske diplomacije, "unijeti" Isusa.
Pojednostavljenim konceptom dao je do znanja da je itekako jasno sagledao politiku Pilatovskog spokojstva Europske diplomacije, kojom se ista čahuri i oglušuje na svijet izvan svog blještavila. Svijet koji su u proteklom stoljeću kolonijalnom "ekonomijom" beskrajno iscrpili.

Kako je nastajala ta EU blještava civilizacija, koja se sata polako i sigurno pretvara u Europski WALL STRET s jednom mističnom i monolitnom religijom: Vjerom u Euro.

Belgijske kompanije su brutalnom eksploatacijom Konga, točnije Katange, najbogatijeg dijela te zemlje, gotovo pola prošlog stoljeća taložile nevjerojatne astronomske profite. Kompanija Union Minière je iz Katange iscrpila sav kobalt i bakar, takvom brzinom i bezobzirnošću da su u jednom trenutku imali šezdeset posto svjetske proizvodnje tih ruda!
Belgijska kompanija Societé Minière de Bakwanga je odatle dugi niz godina izvlačila industrijske dijamante u godišnjem kapacitetu od dvadeset miliona karata.
Oni što su gradili, danas centristički Bruxelles, iscrpili su Kongoanske elektro metale, nuklearne metale kao i sve strateške metale od izuzetne važnosti. Prva atomska bomba je napravljena uranom iz Katange a današnji vojno nuklearni potencijal NATO-a nebi se mogao zamisliti bez urana iz Konga.
Kongoansko bogatstvo pljačkale su i Francuske, Njemačke. Švedske, Italijanske, Švicarske kompanije i banke. Sve to isisavanje te zemlje trajalo je osam desetljeća na način prisilnih koncesija od 99 godina.

Grabežljive Američke i Europske korporacije, uvezane s bankarskim krvavim kandžama i privatnim NATO vojskama, cijedile su na isti način mnoge zemlje južne hemisfere, ostavljajući iza sebe svoje diktatore, prekopane gladne države i plemenske ratove.

Ostavljali su glad i pustoš.
Što su vratili? Ništa! Ni škole ni bolnice!
Izgradili su svoje blještave metropole, te se proglasili najbogatijom i najuljuđenijom civilizacijom.

Papa je došao pred parlamentarce te, doista sumorne, oronule i umorne unije s pogledom sveca i prijekorom evanđeoske snage.
Žestoko je ošamario to bezdušno licemjerje.
Prepuni i zamrznuti trezori Švicarskih, Luxemburških banaka ne mogu dati ( glumljeni) spokoj toj narkoleptičnoj, introvertnoj i samodopadnoj diplomaciji, jer Franjo je u Strasborouski parlament ušao u pratnji Isusa Krista.

Europa je uzimala, Europa mora i vraćati.

Da je u Vukovaru i Srebrenici bilo Katanških nalazišta nitko tamo nebi ispalio niti jedan metak a kamoli napravio nezamislivi pokolj na njenom teritoriju. Stare čvrste Europe. Uljuđene i civilizirane.

Argentinac u svojstvu Petrovog nasljednika je zapravo postavio temeljno pitanje: EU, gdje vam je korijenski grijeh? Mislite li da ste ga zataškali? Mislite li da će se svijet krvavo presložiti a da ćete vi ostati neokrznuti?Da ćete plesati Bečke valcere dok sirotinja iz iscijeđenih limun-zemalja svoja groblja nalazi u Mediteranskim vodama.
Da će devedesetogodišnji, poluraspadnuti starkelja plaćati botoksiranu, slavnu prostitutku, pola miliona eura za jedan sat plesa usred bontonskog umjetničkog Beča?Na balu vampira.
Da ćete simbolizirati moć aukcijom nekakvog ružičastog kamenčića i dati 26 miliona eura za isti, a da se pritom ne suočite sa svojom slikom koja odražava zaborav na druge koji gladuju, pate i ratuju.

Pred Isusovim naukom ništa se ne može zatrpati, izblijediti, a ni krivotvoriti.

U samo četiri sata papa Franjo je ošamario EU, tako snažno da ta pljuska odzvanja otkrivajući njen pokušaj da Makjavelističkom vještinom i sofisticiranim korištenjem političke neangažiranosti ukloni svoju obvezu plaćanja povijesnih računa i vrati u svoje temelje... milosrđe i obzirnost.

Jer papa je došao s Isusom a ne s diplomacijom.

Nakon gorke kave i još gorče čokoladice, papa je brzo napustio to kukavičje gnijezdo, ostavivši Junckera i ostale... da se meškolje.

Barem meškolje... za početak.

Žarko Nižić

Glas naroda

aferim !

Kapa do poda,Zarko!

Sjajno. Nadam se da će osvješćivanje početi....

samo se nadam da žare ovo nije prepisa jer je izvrsno.svaka čast!

Sta reci,BRAVO!
Zara je uvijek bio sjajan samo ga je trebalo otkrit.

Ima godinu ja kad pročitam prve retke ne trebam pogađat je li Žara iliti Baba Manda ili netko drugi svaki tekst iznadprosječan neiskorišten za našu zajednicu-nažalost.Žara samo napred.

Papin bijeg iz kukavičjeg gnijezda
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari