Poljoprivrednici spremni za svaku utakmicu - nek je samo poštena!

ljubuski.info

Savršena klima, prvi rod u regiji i kvalitet za hercegovačke poljoprivrednike nije jamstvo kako će im proizvodi uspjeti na tržištu. No ni nedostatak zaštite domaće proizvodnje, nametnute carine zbog neriješenih trgovačkih odnosa BiH i Hrvatske, odnosno Europske unije, pogađaju upravo njih.

Pogledajte video prilog Al Jazeera Balkans:

Al Jazzera Balkans

Glas naroda

Očito da niste istrenirani za tržišnu utakmicu a ona je jednostavna. Pravila igre su poznata jer kupac kupuje istu jeftiniju robu bila ona iz Albanije, Alžira ili Vojnića. Tu nema rodoljublja, isti proizvod može spasiti samo povoljnija cijena. Ako uvoznici moraju platit transport i carinu, čudi me da mogu konkurirat sa cijenom domaćem krompiru. Tu se pravi mali teatar, politički hdz teatar. Kao naš je najveći, najbolji, najkvalitetniji, najslađi i u svemu naj. Neka bude najpovoljniji imat će kupca sigurno. Čudi me da nemate pogodnosti kao pogranično područje za izvoz u RH, da vam to ne osigura vaša partija bivših komunjara hdz.

Problem je što u jeftinoj cijeni stranih proizvođača poljoprivrednih proizvođača subvencije domicilnih država značajno sudjeluju.

Strane države imaju zagarantirane otkupne cijene, država sudjeluje u financiranju 50% svih kapitalnih investicija ili nabavki i opreme poljoprivrednih proizvođača, gorivo za poljoprovredne proizvođače je 50% jefinije, izravni novčani poticaji na stoku ili pojedine poljoprivredne kulture i na razne slične načine matična država transferira pomožć poljoprivrednim proizvođačima.

U Federaciji BiH nije to slučaj i taj uvoz po jeftinoj cijeni je najčešće nelojalna konkurencija. Federacija BiH nema zaštitu poljoprivrednih proizvođača ni blizu EU i državama regije. Uvozna cijena pojedinih poljoprovrednih proizvoda nije tržišna, nego je u nju ukalkulirano mnoštvo pomoći države, te naš poljoprivrednik ne može joj konkurirati, jer nema adekvatnu zaštitu Federacije BiH ili je raspodjela sredstava korumpirana (kao uostalom i svaki segment BH društva).

Ili zaštiti carinama (bolja opcija) ili davati adekvatnu zaštitu i subvencije poljoprivrednicima (lošija opcija - jer korupcijska hobotnica će onemogućiti ili samo manji dio poticaja će doći u prave ruke.

Korupcija je način života u BiH i u glavama je svih nas, te je nemoguće ikakve raspodjele sprovoditi.

Dobro si ovo napisao HDZ teatar, kada uvoze stranu robu npr 100t necega kroz papire prode 25t npr krompira ,ostalo na crno ude zna se ko uzme svoj dio i tako uvijek ,a žalosno da se ne može prodat za to su krive vođe seljaka ,jer oni nisu ništa u stanju da urade osim da primaju plaću iz općine ,županije i države e to je slika današnjeg oguljenog seljaka...

To je problem korupcije. A to je problem ove cijele regije, jer je narod sklon korupciji i to to je običnom narodu normalno. Triba s oltara svake nedilje, na svim medijima svaki dan - da je korupcija i nepotizam teški grijeh i da uvijek na kraju po.p.uši obična raja - tj. nas 90% u takvim društvima.

Tržišna utakmica da, ali ne takmičenje sa subvencioniranim jeftinim cijena izvana.

Interesantno je da oni koji omogućuju uvoz krompira drže pridiku seljacima da ih oni podupiru, štite te da će im dati poticaje. Čista hdz politika. Aaaa jaaaa, to oni seljacimaaaaa.... lažima kupe bodove za izbore. Kradese dvoličnjaci, kao i uvijek, jedno obećaju a nešto sasvim drugo rade. Nu, važno je ostati u udobnim foteljama, klatiti se, igrat džepnog bilijara, primat veliku redovnu plaću a vas seljake ko da oprostite, ostanite što jeste, jedite svoje krompire, mi jedemo pečenje.

Pun Kristalona kemijskog otrova e zato nece u EU, jadan ti je onaj tko ga jede culi mu price 400 grama u jednome sam se odao. Zasto nije domaci za kuce toliki.

Stiže Ćulić ali uzima samo 500grama i viši.

šta piće uradi od duruta

Trebali su izać pred kamere oni koji su uzeli po 30. Tisuća km pa da kazu bar nesto red je

A je se durut napuva od alkohola .otkad je nerasporeden netrizni se hahaaaa

Miro je u ovom prilogu ispa za 5

haha koji kvalitet 40 godina sadite krtolu na istoj parceli,zamlja je izbjelila od umjetnog gnjojiva,na [ * neprimjereno * ] taj krompir je otrov sto ga vi proizvodite

Kristaloni,kristaloni ajme njemu tko ih jede

Stace ljudi muce se da bi kupili brasno i gudine da mogu preziviti,od 12 mjeseca neznaju kako izgleda 1 evro,eto sad ce biti para samo kopajte rukama kao dosada,nebi da je suho zlato.

Poljoprivrednici spremni za svaku utakmicu - nek je samo poštena!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari