Tko će naslijediti Miru Džakulu na čelu UNO BiH?

ljubuski.info

Vladajuća koalicija na razini Bosne i Hercegovine je pred novim izazovom - kome će pripasti mjesto direktora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO).

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik uvjeren je da će pripasti njegovoj stranci, dok u SDP-u najavljuju ultimatum prema koalicijskim partnerima da oni dobiju mjesto direktora Uprave za neizravno oporezivanje.

Dogovor u vezi s raspodjelom direktorskih fotelja na državnoj razini je već uzdrman. Na ispitu je koalicija SNSD-a, a HDZ-a i "sedmorke" kome će pripasti mjesto direktora UNO - kadru SNSD-a ili SDP-a. Najizvjesniji kandidat SNSD-a za direktorsku fotelju je novoizabrani ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Neizravni porezi će pripasti našoj strani i mi ćemo imenovati nekoga, još nismo donijeli odluku. Zoran Tegeltija je jedan od najozbiljnijih ljudi iz te sfere i nastručniji, kaže predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Potpredsjednik SDP-a tvrdi da će SNSD teško dobiti Upravu za neizravno oporezivanje. Vrijeme je, kaže, da se financijski sektor vrati u ruke Bosanaca i Hercegovaca.
Koliko ja imam informaciju, UNO ostaje da se dogovori. Ali stav SDP-a bit će rigidan, inzistirat ćemo i po cijenu obustave kadrovskih rješenja, kada je u pitanju UNO, kaže Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH

Ukoliko SNSD ipak dobije ovo direktorsko mjesto, a Tegeltija prihvati, kao novi ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine spominje se gradonačelnik Istočnog Sarajeva, predvodnik pobune u stranci zbog kandidature Nenada Nešića na mjesto ministra sigurnosti.

Imenovanje Ćosića bio bi kompromis postignut sa vrhom stranke na nedavnom sastanku u Banja Luci.
Apsolutno nismo o tome razgovarali. Znamo da ta pozicija u UNO pripada srpskom korpusu. Ako Tegeltija bude prihvatio, tražit ćemo da ministar bude iz Istočnog Sarajeva, kaže Ćosić.

U ovom slučaju analitičari prednost daju SNSD-u zbog dugogodišnje koalicije sa HDZ-om, čiji je kadar 11 godina bio na čelu Uprave za neizravno oporezivanje, koja je ogroman financijski plijen. Mišljenja su da SDP neće imati snage da izađe na kraj sa čvrstim partnerima Dodikom i Čovićem.
Ukoliko se dogodi da se SNSD odrekne te funkcije, to znači da će je debelo naplatiti na nekom drugom mjestu, nešto mnogo vrjednije. Nisam siguran da SDP ima snage da spriječi dogovor, jer nisu sami, kaže novinar Željko Raljić.

Drago Vuković, politički analitičar, ističe:
Liderstvo jeste upitno za SDP, za nijansu drugačije profilirano od SNSD-a i HDZ-a zato što ove dvije koalicije su stabilnije od 'osmorke', 'sedmorke'... To je taj problem, ali interesi će to da povežu ili će doći do razlaza.

Polovicom siječnja vladajuća koalicija na razini Bosne i Hercegovine dogovorila je raspodjelu 36 direktorskih mjesta na tri jednaka dijela. OSA je pripala sada već "sedmorki", SIPA SNSD-u, a Granična služba HDZ-u. Kome će pripasti Uprava za neizravno oporezivanje i da li će ugroziti koaliciju, znat će se sjedećih dana.

BHRT

Glas naroda

Malog mu zaposlite ,da posa netrpi

Mladen Đžajić novi direktor.

Tako je neka se zna u koga su državne pare

Neka komunjara bez beli.

Čuo sam sam da će to bit Vinća Mitulov. On je poznati vojnik dźakulin i skuplja mu harač. Inače kadar podoban za bilo koju vlast i nacionalnost .

Nemore mu niko ništa88

Mozda netko od ovih digitalnih nomada :)

Moze Igor i pujko

zar neće Dodik formirati svoju upravu

Vinko predložio tatu Mitu on ima lažnu invalidninu kao i lažnu zapovjednu mirovinu kao i lažnu potvrdu iz Slovenije da ne može imati djece u Irene i Motika sve lažno

Okanite se vi Mitula di je on bija kad ste vi u podrumu bili

Naj bolji kandidat bi bio dzajić on ima veliko iskustvo u poreznim propisima a tek za zamjenika lučića

Šta je ovo, pomalo odlaze ovi stari koji vladaju decenijama.

a bit će neki Srbin što voli RS ili će biti neki Srbin što voli BiH..

Neće, bit će Srbin koji obožava Rvacku.

Slavan Lijanov prvorodjenac najbolja opcija bice svima dobro.

Josip kolobarić iz mamića što je nedavno osuđen na zatvor od 6 mjeseci za panjevinu

"... da se financijski sektor vrati u ruke Bosanaca i Hercegovaca." Glupost! Neki misle da je moguće stvoriti neku nadnaciju?

Tko će naslijediti Miru Džakulu na čelu UNO BiH?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari