Carinske uprave RH i BiH protiv zloporabe pri uvozu i izvozu roba

ljubuski.info

Čelni ljudi Carinske uprave Hrvatske i Uprave za neizravno oporezivanje (UINO) BiH potpisali su u srijedu memorandum kojim je predviđena razmjena podataka kako bi se spriječile zloporabe prigodom uvoza i izvoza roba, pranja novca, nezakonite trgovine te korupcije u carinskim službama.

Kako je priopćeno iz UINO BiH, memorandum su u Banja Luci potpisali direktor te uprave dr. Miro Džakula i direktor Carinske uprave Hrvatske Mario Demirović.

Cilj potpisanog Memoranduma je da se na dnevnoj osnovi razmjenjuju informacije između carinskih službi dviju zemalja o izvozu roba iz jedne zemlje i ukupne informacije o uvozu robe u drugu zemlju, stoji u priopćenju.

Pojašnjava se da će se na temelju tih podataka sprječavati bilo kakve zloporabe oko prijenosa roba preko granice, a ujedno će se sprječavati i mogućnost korupcije u carinskim službama dviju zemalja.

Vodstva carinskih uprava Hrvatske i BiH dogovorila su i razmjenu informacija oko prijave unosa i iznosa gotovog novca kako bi se spriječilo pranje novca. Uz to dvije uprave će razmjenjivati i informacije oko suzbijanja nezakonite trgovine, posebno duhana i duhanskih proizvoda.

Zbog navedenog provjerili smo u UNO BiH znači li ovo kako je došao kraj nabavi hrvatskih državljanja u BiH, odnosno, bh. državljana u Hrvatskoj, to jest, hoće li carina javiti službenicima druge zemlje da ste tražili povrat PDV-a, te će te morati platiti pristojbe u svojoj državi na robu za koju ste tražili povrat PDV-a na susjednoj granici?

Vi kao fizička osoba imate pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih pristojbi u vrijednosti do 300 eura, a za to možete svakako zatražiti povrat PDV-a na hrvatskoj granici. Sravnavat će se izvozi i uvozi roba, prije svega se misli na pošiljke u kamionima i šleperima, ono što u jednoj zemlji bude registrirano da je izašlo, mora u drugoj zemlji biti registrirano da je ušlo - pojasnio je glasnogovornik UNO BIH Ratko Kovačević.

Glas naroda

Eto spasit ćete države zbog toga što je netko vratio 100 kuna PDVa za tene što je kupio u u nekom hrvatskom shopping centru a na njih treba platiti carinu u BiH.To je problem a ne kamioni što prolaze s ko zna kakvom robom koja se uosatlom može i kod nas proizvesti

Vezane vijesti

Carinske uprave RH i BiH protiv zloporabe pri uvozu i izvozu roba
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari