Dvanaesta knjiga dr. Zorana Tomića

predavanje

Kada jedan autor napiše i objavi knjigu teorija iz svoje struke, to je znak znanstvene zrelosti i time daje značajan doprinos razvoju profesije. Takav doprinos, bez imalo sumnje, već daje najnovija knjiga prof. dr. Zorana Tomića "Teorije i modeli odnosa s javnošću", najnovije djelo vodećeg stručnjaka u regiji iz ove oblasti. Jer - kako kažu upućeni - Ništa nije tako praktično kao dobra teorija!

Mlado područje

"Odnosi s javnošću su mlado područje društvenog istraživanja. Tranzicijske zemlje posljednjih desetljeće i pol prolaze kroz osnove odnosa s javnošću. Teorijski okvir odnose s javnošću približava znanstvenom izučavanju i stoga je ova knjiga doprinos znanosti odnosa s javnošću. A zašto tek sada? Najprije zbog toga što se odnosi s javnošću više tretiraju s praktične strane, a mali je broj znanstvenika u odnosima s javnošću" - rekao je Tomić, jedan od vodećih znanstvenika u praksi i teoriji iz odnosa s javnošću.

"Teorije i modeli odnosa s javnošću" je inače Tomićeva dvanaesta knjiga i prva je knjiga teorija iz odnosa s javnošću u jugoistočnoj Europi. Ova knjiga danas je literatura na doktorskim studijima na sveučilištima u Zagrebu i Mostaru, a očekivati je da će se njenim štivom poslužiti teoretičari i praktičari ove djelatnosti i na širim prostorima.

"Nakon nekoliko iznimnih i za pisanje (kvantitativno i kvalitativno) zahtjevnih knjiga, Zoran Tomić nas maltene čarobnjački iznenađuje još jednom; Teorije i modeli odnosa s javnošću, gdje upravo ukazuje na multidisiplinarne teorijski utemeljene aspekte najraznovrsnijih oblika odnosa s javnošću. Ova korisna i dobro koncipirana knjiga, podjednako važna studentima, teoretičarima i praktičarima ove djelatnosti ima i mali riječnik/glosar pojmova i kategorija vezanih uz PR, ima i kazalo imena, te uz stotinjak najrelevantnijih svjetskih i domaćih bibliografskih jedinica ima i kazalo imena velikana teorije i utemeljitelja ove discipline", tvrdi za najnoviju knjigu glasoviti komunikolog dr. sc. Besim Spahić.

Mostarski i zagrebački sveučilišni profesor dr. sc. Zoran Tomić je zasigurno najpasioniraniji zaljubljenik struke Odnosa s javnošću. Uz to je i autor nekoliko najsveobuhvatnijih i iznimno korisnih knjiga/udžbenika koje tematski obrađuju najširi spektar ove, za svakog proizvodnog i djelatnog subjekta iznimno složene i neizbježive djelatnosti.

"U današnjoj novomedijskoj eri ili "eksploziji" njihovih neiscrpnih mogućnosti i sve većoj potrebi za permanentnim, konceptualnim i ustrajnim komuniciranjem s klijentelom (eksterno), ali i unutar samih subjekata (interno). U općem trendu eufemizacije poprilično diskreditiranog isključivo persuazivno/propagandnog djelovanja, karakterističnog za reklamu, postalo je jasno da se dugoročno dobar imidž, uz emocionalno brendiranje može postići isključivo PR aktivnostima" - tvrdi prof. Spahić.

Potrebno je više znanja

Odnosi s javnošću otvorena su "profesija". Prakticiranjem odnosa s javnošću mogu se baviti svi koji to žele. Nema zapreka. Znanje i vještine, prije svega komunikacijsko, često je od presudne važnosti u karijeri. Tako izgleda karijera praktičara odnosa s javnošću u zemljama u tranziciji, ali i u većini europskih zemalja. No, ako je za uspjeh u "zanimanju stoljeća" potrebna samo želja i malo truda, ipak za "ono više" potrebno je nešto VIŠE znanja. To "dodatno" znanje tiče se i poznavanja teorija odnosa s javnošću", tvrdi uvaženi autor Tomić, inače dekan Filozofskog fakulteta.

U 35. poglavlju knjige autor je obradio profesiju odnosa s javnošću, teorije i modele odnosa s javnošću, proces upravljanja, praksu odnosa s javnošću, političke odnose s javnošću, tehnike, pravo i etiku, kao i globalne trendove.

pogld.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari