Nova knjiga dr. Zorana Tomića - životno djelo

ljubuski.info

Iz tiska je izišlo drugo dopunjeno i izmijenjeno izdanje knjige "Odnosi s javnošću - Teorija i praksa" autora prof. dr. Zorana Tomića, a u nakladi izdavačke kuće Synopsis u Zagrebu i Sarajevu.

Prošlo je osam godina od prvog izdanja knjige "Odnosi s javnošću - teorija i praksa", koju su ugledni teoretičari i mediji proglasili "Biblijom odnosa s javnošću" ili "Cutlipom jugoistočne Europe".

Prvo izdanje knjige imalo je 35 poglavlja, dok ih je u drugom izdanju 54 na 1.368 stranica. Pored aktualiziranja postojećih poglavlja, pojavljuju se i određene nove cjeline kao što su, između ostaloga, odnosi s javnošću u institucijama kulture i umjetnosti, u vjerskim organizacijama, obrazovnim institucijama i slično. Sadržaj knjige je dopunjen kako teorijski tako i s praktične razine jer se u knjizi nalazi i 56 studija slučaja koja dodatno pomažu razumijevanju teorijskog okvira.

Za pripremu drugog izdanja korištena je najnovija suvremena i svjetska literatura s područja odnosa s javnošću i srodnih disciplina tako da se može reći kako je ona usklađena sa sadržajem i standardima naprednih europskih i svjetskih zemalja. Isto primjećuje i dr. Najil Kurtić koji je istaknuo da se "profesor Tomić i njegova knjiga definitivno potvrđuju nezaobilaznom i relevantnom činjenicom u genezi odnosa s javnošću u regionalnim i europskim okvirima".

Drugo izdanje ove knjige je studijsko te je kao takvo dominantno namijenjeno studentima na svim razinama studija. U prilog tome je i činjenica da svako poglavlje završava sažetkom, zatim pitanjima za provjeru znanja i dodatnom literaturom. Pridoda li se ovim novinama i opsežan rječnik odnosa s javnošću, na kraju knjige, onda je evidentno kako će studenti moći lakše svladati i prihvaćati sadržaj knjige.

Upravo višegodišnja iskustva i rad sa studentima na preddiplomskoj, diplomskoj i doktorskoj nastavi bila su motiv organizacije drugog izdanja u obliku i formi klasičnih udžbenika. Prof. dr. Božo Skoko u recenziji ističe kako je "profesor Tomić podario uistinu cjelovit, praktičan i sadržajan udžbenik za vrijeme u kojem živimo, ali i naraštaje koji dolaze".

Knjige recenzentski potpisuje jedanaest najuglednijih znanstvenika iz Hrvatske i BiH. Za dr. Damira Jugu ovo je "kultna knjiga". Odnose s javnošću - Teoriju i praksu dr. Tomića je "bez imalo razmišljanja moguće proglasiti kapitalnim djelom koje je obuhvatilo baš svaki segment odnosa s javnošću i to toliko detaljno da s pravom može nositi naziv 'mjesta susreta' sa svakim detaljem ove profesije".

Dr. Aleksandar Bogdanić smatra "da na našim prostorima ne postoji niti jedna studija ili udžbenik - izvorna ili u prijevodu - koja bi se uopće mogla usporediti s Tomićevim Odnosima s javnošću i dodaje da "svaki autor ima životno djelo. Ovo je Tomićevo".

Isto smatra i dr. Besim Spahić koji u svojoj recenziji naglašava da se "ovim životnim djelom dr. Tomić potvrdio kao najveće znanstveno ime na području odnosa s javnošću na prostoru BiH i znatno šire. Njegov rad golem je doprinos afirmaciji odnosa s javnošću, kao i afirmaciji znanosti u BiH i Jugoistočnoj Europi."

Prof. dr. Zoran Tomić redoviti je sveučilišni profesor, dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru i pročelnik Studija odnosa s javnošću. Suradnik je Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH te član Vijeća za znanost Bosne i Hercegovine.

Glas naroda

otkad je ranjen u vakufu odjednom opametni

Zato nam ije ovako jadna mačko.jadni napaćeni narode šta dočekaš i šta sve proživljavaš.Sve će se propuntat.

Bolan Zorane di su ti vrijednosni aršini u smislu da toliku knjižurinu, ma kakvom se temom bavila, plasiraš u javnost? To je narcisoidna konzervativnost koja ne osluškuje bilo javnosti. Naravno da ćete recenzenti hvaliti do jonosfere jer danas su takve hvaleće sfere turobna stvarnost. Nego da ne bude zavidnosti u ovim recima nekoga koji nije čitao Tvoj uradak. Bez zlobe i naklonosti usuđujem se reći - Prodaja magle na maglovitom balkanu.

Zorane svaka čast na upornosti.

Bravo za Zorana koji je i pored svega ostao covjek!

Nova knjiga dr. Zorana Tomića - životno djelo
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari