Desetine tisuća radnika žive s mizernim primanjima i strahom od gubitka radnog mjesta

ljubuski.info

Savez samostalnih sindikata (SSS) Bosne i Hercegovine objavio je Prvosvibanjski proglas, u kojem uz čestitke za Međunarodni praznik rada podsjetio na značaj borbe za radnička prava.

Zakoni za čije usvajanje se sindikat borio su otvorili put za poboljšanje uvjeta rada, zdravlja i sigurnosti na radu i plaća. Često je to bila borba protiv vjetrenjača, ali smo uspijevali uz pomoć svih naših članova/ica, studenata, umirovljenika i nezaposlenih.

Postavili smo temelje da oni koje biramo u vlast mogu raditi u interesu svih nas.

Nažalost, mnogi to nisu shvatili na ispravan način niti su svjesni ozbiljnosti uloge koju imaju pa su svoje privatne ili interese nekih skupina stavili ispred interesa svih nas koji smo ih birali. Dobre zakone su učinili lošim, oslabili primjenu svih pozitivnih pravnih akata pa ovog 1. svibnja desetine tisuća radnika živi u pravnoj nesigurnosti, s mizernim primanjima, strahom od gubitka radnog mjesta i sa željom da zauvijek ode iz Bosne i Hercegovine, navodi se u proglasu.

Iz SSS BiH poručuju da radnici moraju biti spremni ući u borbu i izboriti se za svoje bolje sutra.

Zaslužujemo dostojanstven život, plaće koje će pružiti sigurnost nama i našim obiteljima, državu u kojoj će vladati pravda i svi biti jednaki pred zakonom.

Koliko god zakoni bili dobri na papiru, oni se moraju provoditi i moraju donijeti boljitak radnicima i drugima. Koliko god neka politika bila dobra, ništa od njih neće doći bez aktivnog sudjelovanja svakog od nas, poručuju iz SSS BiH.

Kako ističu u Prvomajskom proglasu, jedan od najhitnijih i najkritičnijih izazova sa kojima se naša zemlja suočava je otvaranje većeg broja radnih mjesta te povećanje plata radnicima/ama.

Radnici i sindikati su u ekonomskom srcu naše zemlje. Vi ste ti koji iskopavate rude, proizvodite, gradite, pružate usluge, obrazujete, liječite, njegujete i štitite. Vi zaslužujete da budete cijenjeni u našem društvu. Mora se definitati najniža plaća koja će biti dovoljna za pokrivanje bar polovine potrošačke košarice.

Neprihvatljivo je da prosječna plaća iz mjeseca u mjesec pokriva manje od polovine minimalnih troškova života za četveročlanu obitelj. Svim radnicima se mora osigurati pravo na kolektivno pregovaranje.

Ovo je vrijeme za suradnju svih s ciljem financiranja socijalne zaštite za sve. Ne smiju biti okrenuta leđa onima kojima je ona najpotrebnija, navodi se u Prvosvibanjskom proglasu SSS BiH, uz želju da ovaj praznik radnicima donese zasluženi odmor i priliku da se osjećaju ponosno zbog svega što su postigli.

Glas naroda

Radnici i seljaci bih ujedinite se i možete vladati.

Dole hadeze lopovska partija!

I onda je čovjek prisiljen raditi i dodatno

Rodjen sam da pecam, a natjeran da radim...

Tko to strahuje od gubitka posla! Možda oni dole u Bosni, ovdje se poslodavci bacaju pod noge radnicima jer im nema tko da radi

Zovi samo zovi

Ja neću ni da ustanen ispod dvi iljade km

Sto manje radnika to je sve vise bahati poslodavaca .Pocelo je brojanje krvnih zrnaca jesi li sto i koliko pojeo na poslu a imas ko fol pravo na dorucak ali do 5 km a nista nemozes uzeti za 5 km jer je sve skuplje ,jesi li popio kavu . Ljudi pazite sa kime potpisuje te ugovore jer ti se nakon mjesec dana krvi napiju .Nije sve ljepo ko fasada unutra se osjeca miris truleži

Bježat treba od onih što su na sva zvona govore da su oni najbolji

Desetine tisuća radnika žive s mizernim primanjima i strahom od gubitka radnog mjesta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari