Hercegovački biser - na tajnoj lokaciji

ljubuski.info

U ovom kratkom videu, ekskluzivno se prikazuje i promovira jedan pravi neotkriveni hercegovački dragulj.

Riječ je o prirodnoj atrakciji i jednom pravom izgubljenom raju, oazi u dolomitnom kamenu, gdje se krije jedno omanje no prekrasno, rajsko, jezerce sa manjim, ali dojmljivim vodopadom, ispred kojeg se upravo sad tijekom najvrućeg ljetnog perioda formira jedan magični otočić od šljunka i kamenog pijeska.

Ovaj pravi izgubljeni raj Hercegovine, i totalno neotkriveni biser, ne vidi se ni odakle već jedino samim približavanjem njemu, pogledom na satelitu, ili pak samo s par pozicija pogledom sa zaraslih i teško pristupačnih stijena.

Ovakva potpuna skrivenost od pogleda javnosti doprinijela je tome da je ovo nevjerojatno rajsko mjesto, gotovo poput minijaturne verzije čuvenih slapova Kravice, do danas široj javnosti ostalo u vidu potpune nepoznanice, za koju znaju samo najuži lokalni stanovnici.

Čitavom dojmu i vizualnoj avanturističkoj atraktivnosti dolaska do ovog izgubljenog prirodnog raja, doprinosi i sama geomorfologija pri čemu se ovo tajno jezero i magični vodopad, nalaze u svojevrsnoj udolini i reljefnoj depresiji.

Dodatnoj razini avanturizma i uzbuđenja doprinosi i sami fizički pristup koji ide putem danas jako zarasle u dijelovima gotovo posve neprohodne bodljikave i guste vegetacije, uzduž rute jednog zaboravljenog pravog Ilirskog puta, koji je mjestimično i popločan velikim megalitskim blokovima, te je i mjestimično usječen u kamen živac.

Da se ovdje radi o Ilirskom arealu, i o Ilirskim modifikacijama terena, te njihovim kamenim strukturama, nedvojbeno nam pokazuju i ukazuju nevjerojatno brojni ostaci Ilirskih većih ili manjih gomila, te gradina.

Upravo je neposredno uokolo ove izgubljene rajske ljetne oaze smaragdnog jezera i vodopada, smješteno nekoliko većih i manjih ilirskih gomila, oko kojih se jasno vide i ilirski masivni te monumentalni, tj. kiklopski zidovi, kao i podzidovi, rubni dijelovi puteva, terasa, pa čak i drevnih ilirskih kuća ili pak svojevrsnih ilirskih hramova.

Uokolo ovog prirodnog dragulja također se kriju kao fenomenalne geološke te geomorfološke atrakcije - prave tzv. kamene šume istaknutih srednje-krednih dolomitnih stijena, u kojima se poput kakvih tornjeva ili zgrada iz okolne bujne i zelene šume strmo izdižu kameni izdanci plavičasto sive boje.

Sve ovo i još puno toga što se tek može u budućem vremenu promovirati, predstavlja jednu izuzetno vrijednu, kako prirodnu geološku, geomorfološku, te geobotaničku, tako i povijesno arheološku, baštinu, sačinjenu od brojnih Ilirskih monumentalnih objekata, gomila, kiklopskih zidina, megalita, itd.

Poradi toga da ovaj prekrasni i tajanstveni prirodni biser i neotkriveni rajski kutak rijeke, još uvijek ostane koliko toliko tajanstven, ovdje se neće precizirati točni geografski položaj ili pozicija ovog magičnog mjesta i tajnog ilirskog kupališta, pri čemu se jedino može reći kako je riječ o dijelu sliva rijeke Trebižat.

mr.sc. Goran Glamuzina | bljesak.info

Glas naroda

evo prilike za lijepe investicije u Ljubuškom

Zaštićeni raj, neviđen, tajan... E nek si ga ti svima objelodanio! Pa će da bude kao Kravica

Milion puta se ovdi kupao otkrio Kolumbo Ameriku čuli otkrio Karibe na Trebižatu sigurno je ševinu školu završio

Odma ispod groblja u Kapel Maloj na potezu Klobuk-Grabovo vrilo...

Eeee šta se ovdje mekousne ufatilo i švedskih akcionih snimilo Tito Šabane...

Sace se to betonirati . Betonirajte to ...

Triba tu kafić otvorit i poravnat malo radi parkinga

Triba tu Gadžu pustit da napravi Bililo 2.

Dobra ideja da se to betonira. Lipo betonirat I gotovo.
Inace ce sve zarest.

Neće zarest, dolazi ovdje dosta raje i niko nema srca kravi u oči pogledat...raj na zemlji.

Sve naše bisere u beton pretvoriti da budu još biserniji

Priroda se uništava a poslovima se hvale profiteri.

Bravo hdzovci otkrili ste Ameriku koliko će bit ulaznica.

Sve će to HDz komercijalizirati,restoranima pekriti,brodove u korito uvaliti i mamić apartmanima i solarima prekriti

Ispod malo niže Ćukov slap, unakažen i zapušten…

Ribnjak odmah zatvoriti da se zivotinje vise ne pate. Prenamjeniti u turisticko-rekreacijske svrhe, napraviti pravi javni bazen uz sve popratne sadrzaje, ozeleniti i usput urediti setnicu do Kocuse.

Hercegovački biser - na tajnoj lokaciji
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari