Brkata neman ulovljena u Trebižatu

ljubuski.info

Nema plotice, nema gere, ali u čapljinskim rijekama ima soma, zaključak je koji se nameće nakon što se jedan od ribiča na čapljinskoj Veletržnici u Tasovčićima, pohvalio ulovljenim somom!

Još prije desetljeće, dva, som se smatrao ribom mirnih ravničarskih rijeka - Save i Dunava, međutim vremena se očito mijenjaju i u vodi.

Od ribiča koji se predstavio kao Sula doznaje se da je brkata neman, ulovljena u Trebižatu, točnije kako reče "ispod Krešića mlinice u Strugama". Riječ je o dijelu rijeke u blizini njezinog ušća uz Neretvu.

Naravno, dok je ponosi ribič pozirao oko soma povela se rasprava među prisutnim prodavačima ribe.

Mile Krvavac jedan od uzgajivača i prodavača ribe, naglašava da som u čapljinskim rijekama više nije iznenađenje.
Ima ga u Neretvi sve do Čapljine, primjerci ulovljeni u Krupi (rijeka kojom voda iz Hutova blata otječe u Neretvu op. a.), težili su i do petnaestak kilograma. Vjerojatno je i ovaj stigao iz Krupe, pa zašao kroz Neretvu u Trebižat, pojašnjava u riblje tajne upućeni Mile.

Od prodavača ribe se doznaje kako se u Neretvi lovi čak i lubin, doskora tipično morska riba.

Josip Vekić, voditelj Službe zaštite u Parku prirode Hutovo blato, konstatira da su pored soma, još neki predatori stigli "na Neretvu".
Som je u Hutovom blatu primijećen od prilike prije pet, šest godina, još nema kapitalaca. Koliko znam najveći ulovljeni primjerak težio je 14 kilograma. On je predator pa stradaju podustva i plotica kojima se hrani, ne samo som nego još i štuka, te širokousni pastrnski grgeč, kojeg ribolovci zovu bass. To su također grabljivice koje se lako prilagođavaju i brzo šire, ističe Vekić.

Priroda se pobrinula za štuku, koja kada nema hrane pređe na kanibalizam, lovi najprije sitnije, a zatim i krupnije primjerke svoje vrste. Grgeč je relativna novina na ovom području ribičima je drag, ne samo zbog mesa, nego i zbog zanimljivog lova, dok zoolozi o njemu baš i nemaju lijepo mišljenje. Nekad u prošlom stoljeću, pušten je u Bačinska jezera, odakle se naselio u Kuti i Mali Neretvu, a onda uzvodno stigao do Čapljine, kaže Veki.

Ljeti kada je topla voda na oči mu se nauče mrena, pa otežano lovi. Međutim, taj ne bira. Ima velika usta u tom razdoblju lovi na vibracije sve od riba, žaba, vodenih, pa čak i otrovnih zmija, dodaje.

Uglavnom, zbog jednog soma koji samo za ribiče nije iznenađenje u Neretvi, otkrivena su još dva predatora, koja su prijetnja autohtonim ribljim vrstama.

U Hutovom blatu već duže vremena imaju problema sa sunčanicom, a sad su se odomaćila još tri predatora. Jasno zbog invazije alohtonih vrsta autohtonima se ne piše dobro.

Krivci nisu samo klimatske promjene i prodor slane vode uz Neretvu, nego i ljudi, koji u želji za poribljavanjem nedovoljno upućeni prenose alohtone vrste, koje onda prave dar-mar na autohtonom ribljem fondu.

RP Čapljina

Glas naroda

Dobro jutro, Collombo...

Jel ovo lepi

Trebizat ispod zabara pun somica i babuske..

a sjeverno pun štuke , za koju godinu će samo žabe ostati , ali tako i treba kad je bacao svak što je stigao u njega

Svaka čast

KAKVI PREDATORI I BAKARAČI...
sve je to došlo preko prečistača, jer HDZekani u svojoj hlapljivosti za džabanom dobro ne prožvaču ribu i ona neprerađena proleti preko eko prečistača na matinjevcu i eto ga pun trebižat predatora ako bolje pogledate vidjeti ćete da svaki od tih predatora ima izbezumljeno lice i puno puno sreće što su završavali neprožvakani u HDZeganovskim huzicama i kao takvi traumatizirani i neprobavljeni izlazili van pa priko prečistača u trebižet.
pa tako, pastrva, šaran i druge ribe izbezumljene postaju predatori.
a što bi takve ribe trebale biti do li predatori, kad su izašli iz predatorskih HDZekanovskih huzica.

Ti pricas gluposti na precistacu zove sarani ne varani nego sarani covjece

A sta je sa zločincima sto bacaju dinamite u rijeku i love mrižon. Šta je sa ljubuškim roniocima sa puškom, što pobiše sve, što na rijeci što na moru. Švercaju vam pune gepeke ribe, a vi pišete kako se emigranti švercaju.

Daj ne K-aki!!!!!!!!

HDZekani=predatori

De ne dipr i ne mantaj!

u trebižatu plivaju samo HDZkani a riba je oćerana u norvešku
prvo muslimani
pa nepoželjni hrvati
to je kradeze demokracija

naš trebižat umire a gradonačelnik i njegovi uhljebi pošlušnici tamo kartaju i krate vrime od nerada po kancelarijama a uhljeb plate kapaju dok se gladan narod iseljava
je divna ova kradeze demokracija za pojedince no nastrada narod cjeli

Ma h.ebeš narod, Trebižat nastrada.

Brkata neman ulovljena u Trebižatu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari