Udruge čiste Trebižat

ljubuski.info

Sportsko-ribolovno-ekološka udruga Vidra iz Ljubuškog ovoga je vikenda bila organizator prve velike akcije čišćenja toka rijeke Trebižat. Uz ŠREK-ovce Vidre, akciji se priključilo i 40 ronilaca iz Livna, Mostara, Neuma, Imotskog, Vignja na Pelješcu te članovi ronilačko-ekološkog kluba HVIDR-a iz Splita. Uz ronioce akciju su logistički podržali i članovi ekoudruga Lijepa naša iz Čapljine, Vrioštica iz Vitine te Kadulja iz Gruda.

Budući da je tok rijeke Trebižat dug 50 kilometara, ronioci su bili podijeljeni u osam ekipa te su na isto toliko lokacija čistili najugroženije dijelove vodotoka rijeke. Prema riječima organizatora akcije, tajnika ŠREK-a Vidra Zdravka Anića, čistilo se područje od izvora Peć Mlini, preko Koćuše, Kolovrata-Klobuk, Mlade-Veljaci, Čeveljuše, Kravica, pa sve do ušća u Strugama, odnosno lokacije na kojima se ljeti okupljaju kupači, a koje zbog dubine i nepristupačnosti terena do sada nisu bile čišćene.

“Lokacije koje smo pročišćavali trebalo je očistiti od otpada neprimjerenog jednom riječnom biseru, a posebno od onoga biološki nerazgradivog. Ovo je prvi put da se čisti u isto vrijeme, na ovoliko lokacija i da u čišćenju sudjeluje ovako veliki broj ljudi”, naglasio je počasni predsjednik ŠREK-a Vidra Kamilo Čuljak naglasivši da se navedene lokacije moglo čistiti jedino autonomnom ronilačkom opremom.

Odmor uz ručak na Kravici

Osim što su iz riječnog toka izvađene raznorazne automobilske i traktorske gume, željeza, najloni, stakla, ali i dijelovi štednjaka, akcija je bila i svojevrstan apel mještanima da ubuduće umjesto rijeke Trebižat za otpad koriste kontejnere. Po završetku čišćenja, za sve sudionike organiziran je ručak na Kravici, a riječi zahvale svim roniocima na odzivu ovoj hvalevrijednoj akciji uputio je i predsjednik OV-a Ljubuški Davorin Medić. A, da ronioci nisu samo zaljubljenici u vodu i podvodni svijet nego da vole i kulturnu baštinu, pokazao je i njihov posjet muzeju Humačkog samostana.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari