U Trebižat namjerno puštena grabežljiva štuka?

ljubuski.info

Ovih dana u ljubuškoj općini pojavila se informacija da se u rijeci Trebižat pojavila riba koja nije autohtona za ova područja. Preciznije, riječ je o štuki, ribi velikoj grabežljivici koja se hrani ribama, žabama a ponekad i glodavcima.

Ova grabežljivica u Trebižatu ugrozila je ionako osiromašen riblji fond rijeke, što su najprije primjetili lokalni ribari koji kažu kako se često s ribolova vraćaju praznih ruku.
Tim povodom kontaktirali smo ribočuvarsku službu Udruge sportskih robolovaca Kravica. Tajnik udreuge Zdravko Anić potvrdio nam je da je i do njega došla ova informacija.

"Pretpostavljam da je netko namjerno pustio ovu grabežljivu ribu u rijeku. Zbog toga smo angažirali ronioce koji su pokušali zaroniti na par mjesta i snimiti rijeku, no, nažalost, zbog velikih vodostaja, nisu uspjeli. Službenu potvrdu o pojavi štuke u Trebižatu imat ćemo u petom mjesecu kada se obave podvodna snimanja rijeke", kaže Anić.

Pitali smo i to što će se poduzeti ukoliko se stvarno ispostavi da je u pitanju štuka, a Anić je rekao da čine svo što je u njihovo moći. Upravo će radi toga napraviti snimanje rijeke od izvora do ušća kako bi identificirali i pratili svaku vrstu ribe i njezinu prehranu.

"Štuka je jedan od najvećih ribljih predatora i grabežljivaca koja, kad se pojavi, jednostavno uništi autohtone vrste slatkovodne ribe. Njena pojava je velika tragedija i zlo za bilo koje područje, stoga se nadamo da na našim područjima neće napraviti ogromne štete", dodao je Anić.

Antonija Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Ljudi trećeg reda Ružica Zeljko
ljubuski.info
Zakon pišem, tinta mi se proli Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari